Beszélhetünk bármilyen hangulatú épületről, az EQUITONE szálcement homlokzatburkolata remekül megállja helyét bármilyen környezetben. Remek példa erre a cég építész pályázatán megjelenő középületek típusainak sokszínűsége. A nyertes pályaművek között szerepelt piac, templom, iskola és múzeum is.

Anyagok harmóniában

A Dr. Kondor Tamás, Dr. Fogas Renáta és Dr. Gyergyák Ákos építészcsapat tervezte Nicolas Schöffer Múzeum épületének anyagválasztásánál egyszerre szerették volna megmutatni a kontrasztot az alkotó munkásságának frissességét, interakciókban való gazdagságát magában hordozó kortárs bővítmény jellege és a művész szülőházának történeti vakolt architektúrája között. Ezért az épületen egyidőben jelennek meg burkolatként az üveg, a fém és a szálcement nagytáblás anyag. „A felnyíló zárt homlokzat egyik legszebb megoldási lehetőségét a szálcement burkolat biztosította, amely nem csak könnyű, de tömör matt felületének köszönhetően kortárs jellege mellett is szervesen illeszkedik a környék tömör falas építményeinek rendjéhez.” – mesélték az épületről és az anyagválasztásról a tervezőcsapat tagjai, akik az EQUITONE építészeknek kiírt pályázatán 2018-ban megosztott I. díjat kaptak.

A megvalósult épület szép példa egy meglévő klasszicista lakóépület és egy ízig-vérig mai épület összeépítésére. Az épület fő erénye, hogy egységben tartja a különböző korú épületrészeket és mindezt kevés eszközzel.”–mondta a nyertes pályaműről Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja.

Condair hirdetes

Egy kisvárosi templom története

A Krizsán András DLA által Budapest egyik kisvárosias negyedében – ahol az épületek léptéke „kis családi házas” – tervezett evangélikus templom épületegyüttese gyönyörű példa egy szakrális funkció, egy kápolna létrehozására. A kápolna és annak kiegészítő elemei a környezettel természetes harmóniában vannak, de így is feltűnő különleges formaképzésével és anyaghasználatával.

A kápolna biztonságot, nyugalmat és stabilitást sugárzik, különösen szép a kereszténység legfőbb szimbóluma a kereszt megformálása a homlokzaton. Az EQUITONE-t a hagyományos kőburkolat rakásánál megszokott formai módon oldotta meg a tervező, ami a táblás burkolat esetében is finom és elegáns megoldás.” – véleményezte a pályaművet Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja. „Az épület felületképzésénél fontosnak tartottuk, hogy egy olyan anyagot válasszunk, amely lehetővé teszi az egységes homlokzati kép kialakítását. Ehhez antracit szürke színű (RAL 7016) szerelt Equitone szálcement burkolatot választottunk, aminek megjelenése az épület szakrális jellegét is kihangsúlyozza és kiemeli az épületet a környező lakóépületek közül.”  – indokolta az anyagválasztást az EQUITONE háziversenyén a pályázatával megosztott I. díjat érdemelt Krizsán András DLA, a MODUM Építésziroda Kft. tervezője.

Szálcement homlokzatburkolat az iskolán

A Budapesti Német Iskola továbbtervezése és bővítése során a tervezők az eredeti, korábbi gondolatmenetet követték. Az épület homlokzata formaképzésében és szerkesztési elveiben követi a már meglévők karakteres megoldásait, struktúráját, ám anyaghasználatában mégis finoman érzékelteti, hogy ez egy másik épület, amely nem másolja a korábbit. Ennek egyik fontos eszköze az a kellemes pasztell sárga színű EQUITONE burkolat, amely vidám színt visz az épület homlokzatára.

A BÁNÁTI + HARTVIG ÉPÍTÉSZIRODA építészei (Hartvig Lajos DLA, Nagypál Viktor, Éles Péter, Annus Zsuzsa, Guld Beatrix, Novotny Nóra, Kádár Gergő, Szabó Péter, Zajacz Judit) kapták a megbízást, hogy a maguk tervezte iskola bővítésén dolgozzanak.

A meglévő épület táblás faburkolata nem bizonyult tartósnak, ezért (és tűzvédelmi szempontok miatt) ehelyett szerelt táblás EQUITONE szálcement burkolatot használunk –a meglévő homlokzathoz hasonló, de szándékosan kissé eltérő színben. Ez a kialakítás mintát adhat a meglévő épület táblás faburkolatának majdani cseréjéhez is.” – mondta el az anyagválasztásról az építészcsapat, akiknek munkája az EQUITONE építész pályázatának zsűrije szerint különdíjat érdemelt.

Piac vagy képzőművészeti alkotás?

A tervezett és megvalósult Újpesti Piac és UP (Újpesti Rendezvénytér) megvalósulás után viszonylag gyorsan a városrész egyik meghatározó épülete lett. Nem csupán azért, mert funkciójából adódóan környezetteremtő, hanem azért is, mert minősége és építészeti kialakítása is példaértékű. A Firka Építész Stúdió (Bikki István, Bun Zoltán PhD, Dobos Zsolt, Schöff Gergely) tervei által itt vásárcsarnokká válik a hagyományos piac, ami önmagában már egy igazi városi épületet eredményez.

Az épületen használt EQUITONE burkolat különösen a tömör homlokzati felületen kel életre, ahol szellemesen átlós szerkesztésben került az épületre. Szinte képzőművészeti alkotásként viselkedik itt a burkolat.” – áll a különdíjat érdemelt pályamű Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagjának értékelésében. A tervezőcsapat az anyagválasztásról elárulta, hogy: „A szálcement helyszínen könnyen formálható volt a speciális geometriára, könnyű súlya nem terhelte feleslegesen a tartószerkezetet, a külső betonhatást a hőszigetelt, átszellőztetett homlokzat követelménye mellett is teljesíteni lehetett.

 

További információ: www.equitone.com

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.