A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tervezési fázisban esztétikai és használati érték tekintetében alaposan átgondolt üveghasználati terveket, a kivitelezési fázisban – sok esetben leginkább anyagi indokkal – felülírják. Gondoljunk például egy „A” kategóriás irodára vagy egy 1,5 – 2,0 millió forint négyzetméter áron kínált luxuslakásra, ahol a tükröződés, a fényáteresztés, a hanggátlás vagy a zavartalan panoráma egyaránt lényeges kérdés! A Guardian Glass szakértőjével utána járunk, mit nyerhetünk és mit veszíthetünk, ha a módosítások hatásait nem vizsgáljuk.

„A feladat az, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a beruházói-megrendelői érdekek és a technikailag időtálló megoldások között. Vannak ugyanis olyan, néha semmiségnek tűnő szempontok, amelyekkel megfizethető áron, lényegesen jobb paraméterekkel rendelkező épületek jöhetnek létre. Ilyen a megfelelő üveg kiválasztása is. Például a jobb napvédelemmel, hanggátlással rendelkező üveg és a külső árnyékoló együtt a gépészet (klimatizálás) terheinek csökkentése révén kedvezőbb üzemeltetési költségeket eredményez, ami rövidtávon megtakarítást jelent az épületek használóinak. Mi a Guardian-nél mindenképpen erre törekszünk.” – mondta Németh Árpád András, okleveles építőmérnök, a Guardian mérnök tanácsadója.

Üvegek és homlokzatok igényre szabva

Irodaházak, közintézmények, de lakóházak üveghomlokzataihoz az üvegipari innovációk kimeríthetetlen tárháza áll rendelkezésre. Mégis vannak tényezők, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagynak tervezők, vagy azok a beruházói igényen buknak el.

Vegyünk néhány példát!

Égtájak

Miközben a déli benapozás elleni védelmet általában figyelembe veszik, a keleti és nyugati oldalakra már kevésbé gondolnak, holott az ezekből az irányokból, a déli tájolásnál laposabb beesési szögben érkező napenergia ellen is legalább olyan fontos a védelem, sőt!

Üveg és/vagy árnyékolás?

További gyakori kérdés, hogy mi a jobb megoldás: a napvédő üveg vagy a külső árnyékoló?
A válasz az, hogy „attól függ”. E tekintetben leginkább lakóházaknál, de akár irodáknál is, megfelelő napvédelemnek egy jó üveg és esetleg egy külső árnyékoló kombinációja bizonyulhat. Ugyanakkor még akár egy külső árnyékoló alkalmazása mellett is szinte kötelező a low-e üvegnél jelentősebb napvédelmet nyújtó üveg alkalmazása, hiszen egy állandóan besötétített helyen általában senki nem szeret tartózkodni. Nagy értékű panorámás lakások esetén pedig ez lenne az alap!

Költségek tekintetében rengetegszer elhangzott, hogy a beltéri komfort érdekében szükséges modern, akár fényerő-szabályozóval is ellátott, motoros, szélálló árnyékoló költsége nagyságrendileg ugyanakkora, mint a teljes nyílászáró költségei, sőt bizonyos esetekben meg is haladja azt.

Zaj

Leginkább városi környezetben, de esetenként vidéken is, – például frekventált utak mentén – a beltér zajvédelme is olyan téma, ami mellett nem mehetünk el. Nemcsak a komfort, de az egészség szempontjából is kell vele foglalkozni. Míg irodaházaknál az üveghomlokzatok hanggátlását szigorú előírások szabályozzák, a lakóépületeknél ezek mintha nem is léteznének. Így előfordulhat, hogy kifejezetten minőségi lakások üveghomlokzatain is egyszerű 2-3 rétegű üvegeket alkalmaznak – miközben egy vele szomszédos „A” kategóriás irodaházban sokkal speciálisabb üvegek védik a munkaidőben ott tartózkodókat. Pedig ezek a hanggátlási megoldások bármilyen épületben alkalmazhatók, ahol emberek élnek vagy dolgoznak.

Biztonságos vagy biztonsági üveg?

Azt, hogy mitől lesz egy üveg biztonságos, több nézőpontból is megvizsgálhatjuk. Biztonsági üvegről akkor beszélünk, ha célunk az, hogy törés esetén ne sérüljön meg senki. De abban az esetben is biztonsági üvegről beszélhetünk, ha azt szeretnénk, hogy a külső behatásoknak ellenálljon. Ha az épület szempontját nézzük, a biztonságos üveget a laminált üveg jelenti. Ez ugyanis nem csak betörés, de kiesés és leesés ellen is véd, és még ha el is törik, zárva tartja a teret, tehát törés nélkül ellenáll a statikus terhelésnek.

Hazánkban egyelőre nincs külön szabályozás arra, hol kell „biztonsági” – edzett vagy laminált – üvegeket használni. Ezért a Guardian a német szabályozás alapján, annak előírásai szerint ajánlja termékeit. Az az elvük, hogy ami ott megállja a helyét, az itthon is biztonságos. Ettől persze bárki eltérhet, de a biztonságos építés követelményeit szabályozás nélkül is ajánlott és érdemes követni.

További cikkek a témában:
https://buildmarketing.hu/guardian-glass-magyar-ueveghomlokzati-trendek-1

Inspiráció Guardian Glass projektekből: Guardian Glass/ projektek