A homlokzatok befejező rétegét, a színező- vagy vékonyvakolatokat alaposan próbára teszik a különböző környezeti és időjárási hatások. E folyamatos terhelések egy része nem kerülhető el, de a megfelelő anyagok kiválasztásával sokat tehetünk azért, hogy a terhelések okozta károsodás és értékcsökkenés minél kisebb legyen, illetve az alkalmazott anyagok műszaki teljesítménye és esztétikai értéke sokáig újszerű maradjon.

ALGA, PENÉSZ ÉS A NEDVESSÉG

1. ábra. Ha a homlokzat felülete folyamatosan (vagy gyakran) nedves, előbb-utóbb megjelennek az algák (zöld) és a penészfoltok (szürke). Bár a homlokzat fizikailag nem sérült, de nem esztétikus, és az ingatlan értékét rontja.

Az egyik ilyen – egyre gyakrabban előforduló – károsodás az alga- és penészfoltok megjelenése a homlokzaton. Tudjuk jól, hogy ezek leginkább a hűvös, árnyékos és mindenekelőtt a nedves közegben indulnak fejlődésnek. A penész ellen a vakolatba kevert penészirtó vagy gátló szerek bekeverése nyilvánvalóan nem járható út, hiszen az általános környezetvédelmi alapelvek, előírások és a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó egyre szigorodó előírások összeegyeztethetetlenek ezzel a megoldási iránnyal (1. ábra).

A HIDROFÓB-HIDROFIL VAKOLATOK

2. ábra. A csapadékcseppek lepergetése és a felület gyors száradása miatt a vakolat hosszan megőrzi színét és tisztaságát, valamint műszaki állapotát.

Mégis mit tehetünk? Ha a penész- és algafoltok kialakulását „vegyszeresen” nem is tudjuk megakadályozni, a károsodás számára kedvező körülmények kialakulása ellen azonban sokat tehetünk. Az úgynevezett hidrofób-hidrofil vakolatok (Baumit StarTop) az algásodás és gombásodás veszélyét minimálisra tudják csökkenteni azáltal, hogy a felületen alig engedik meg a nedvesség jelenlétét. Hidrofób viselkedésüknél fogva erős a vízlepergető hatásuk, ezért a felületre kerülő nedvesség a felületi feszültség miatt csepp formájú marad és gyorsan távozik a homlokzatról.

A maradék nedvesség viszont a vakolat hidrofil tulajdonsága miatt a porózus felület külső részébe szívódik. Napsütés hatására a vakolatréteg külső pórusaiba szívódott nedvesség a nagy fajlagos felület miatt hamar elpárolog, gyorsan szárad, így nem alakulhatnak ki az algásodásnak kedvező körülmények. Ezzel a hidrofil tulajdonsággal a vakolat fokozott védelmet nyújt az algák és gombák megtelepedése ellen, hiszen a hagyományos vakolatokhoz képest jóval kevesebb nedvességet vesz fel, és sokkal gyorsabban szárad (2. ábra).

KORALLSTRUKTÚRA

A korall felépítéséhez hasonlóan a Baumit StarTop vékonyvakolat külső rétege is porózus kialakítású, csak mikroszkóppal látható, sok apró üregből és pórusból áll, ami a rákerülő víz nagyobb felületen történő eloszlását és felszívódását teszi lehetővé. Ennek – a vakolat szemcse-struktúrájából következő száraz-pórus hatásnak – az eredménye a homlokzat gyors száradása (3–4. ábra).

ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEK, FELDOLGOZÁS

5. ábra. A Baumit StarTop prémium homlokzati vakolat a Baumit Life színpaletta négyjegyű számból álló kódjaiból azokban a színekben kapható, melyek 2-re és 9-re végződnek. Erről a baumitlife.com oldalon található információ.

A Baumit StarTop prémium vékonyvakolat (5–6. ábra) minden típusú Baumit hőszigetelő rendszer válaszható vakolata. Alkalmazható teherbíró, száraz, portól, fagytól, kivirágzástól és laza részektől mentes felületeken: ásványi alapfelületeken, betonon, jól tapadó meglévő ásványi vakolaton, illetve ásványi festéken. Óvatosan és csak korlátozottan alkalmazható mészvakolaton. Nem alkalmas műanyag, műgyanta, fa és fém, valamint lakk, enyves és olajos festékkel kezelt felületen, valamint diszperziós bevonatokon. Felhordás előtt Baumit Premium Primer alapozó használata szükséges, amelynek a várakozási ideje minimum 24 óra.

6. ábra. Élénk színek is alkalmazhatóak hőszigetelő rendszeren cool pigment tartalmú homlokzati vékonyvakolatokkal.

A Baumit StarTop működését bemutató animációs videó:

 

 

Kékesy Péter építész
alkalmazástechnikai vezető
Baumit Kft.