GRAPHISOFT: paradigmaváltás a globális ágazatban

275

Az építőipari szereplők közötti teljeskörű szoftverkapcsolat létrehozása az iparág fejlesztésének a kulcsa

Az egész hazai építőipari szektor profitálhat a nemzetközi szinten is meghatározó, budapesti központú GRAPHISOFT SE. új digitális építőipari stratégiájából, amely szakmai megoldásain keresztül a korábbinál magasabb szintre emeli a teljes ágazaton belüli szoftveres együttműködést. A vállalat az új üzletfejlesztési irányokat az Archicad legújabb, 24-es verziójának bemutatásakor közölte.

Az építészek, a szakági mérnökök, a kivitelező szakemberek, valamint az üzemeltetők közötti folyamatos, átlátható és integrált munkafolyamat magas tervezési és mérnöki hatékonyságot eredményez – csökkentve a kockázatokat, növelve a bizalmat és javítva a minőséget.

Budapesten tartott nemzetközi sajtótájékoztató keretében mutatta be a GRAPHISOFT új szakmai stratégiáját, amelynek része a vállalat megújult arculata és termékpalettája. A világ több mint száz országában jelen lévő magyar alapítású és budapesti központú GRAPHISOFT 2007 óta a német Nemetschek-csoport tagja. A GRAPHISOFT a világpiac második legnagyobb szereplője, innovatív, az épületinformációs modellezésen (Building Information Modeling – BIM) alapuló építészeti megoldásai – beleértve az Open BIM-alapú tervezést megteremtő Archicad tervezőszoftvert – a piac legfejlettebb, vezető eszközei közé tartoznak. A GRAPHISOFT folyamatos piaci és szakmai sikeressége miatt a Nemetschek-csoporton belül is meghatározó szerepet tölt be.

A Graphisoft több mint 30 éve az építőipari világpiac meghatározó szoftverfejlesztője, és első számú brandje vagyunk tulajdonosunknak, a német Nemetschek Csoportnak. Létszámunk jelenleg közel 700 fő. Tavaly egy amerikai szakember érkezett a vállalatunk élére és ezzel egyidőben elindult egy átalakulás, amely a globális céljainknak és szerepünknek megfelelő struktúra és arculatváltást hozott Célunk, megőrizni világpiaci élenjáró szerepünket, ami azonban folyamatos megújulás nélkül nem lehetséges. Ennek részeként frissítettük a cég és termékeink arculatát is, amely tükrözni kívánja a megújulásra képes, innovatív képességünket.”- mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT magyar piacért is felelős regionális igazgatója.

A GRAPHISOFT megújult üzleti és szakmai filozófiájának alapja a teljes építőipari ágazat egységes, integrált működésének a megvalósítása. Ez magában foglalja egyrészt a tervezési folyamatban résztvevő szakemberek (építészek, statikusok, szakági mérnökök) közötti folyamatos információcsere és együttműködés biztosítását, másrészt az építőipar teljes életciklusának különböző szakaszai (tervezés, kivitelezés, üzemeltetés) közötti integrációt. A GRAPHISOFT ezt a „digitális építőipari integráció” stratégiát és megközelítést három irányból és eszközrendszeren keresztül erősíti és biztosítja:

  • a Nemetschek-csoport saját, 18 szoftver-alapú megoldásának egymást kiegészítő és támogató kínálatán keresztül
  • az egyéb, a piacon elérhető fejlett szoftverekkel való – a felhasználók érdekében kidolgozott – teljes kompatibilitás megteremtésén keresztül (Open BIM lehetőség)
  • erőteljes képzési és oktatási tevékenységen keresztül, amely a hazai és nemzetközi építőipari szereplők számára nyújt segítséget az integrált működéshez.

Mivel az építőipar globálisan a második legalacsonyabban digitalizált, ellenben magas hibaszázalékkal és alacsony költséghatékonysággal működő ágazat, és egyben az egyik legmagasabb CO2 kibocsátó tevékenység, ezért az integrált digitális együttműködés minden szereplő számára kézzelfogható előnyökkel jár. Nő a tervezési pontosság, csökkennek a tervezési-beruházási-üzemeltetési költségek, csökken a szakmai szereplők közötti ismétlődő redundanciák száma, és folyamatosan emelkedik a működési hatékonyság, egyszóval költséghatékonyabbá válnak a beruházások és csökken a klímaváltozásra gyakorolt hatásuk.” – mondta Reicher Péter.

A cégcsoport iparági szoftverei és digitális megoldásai a magyar piacon is lehetővé teszik, hogy a hazai építőipari szereplők – tevékenységüket digitális platformra emelve – világszintű hatékonysági és eredményességi működést valósítsanak meg, amely egyrészt fokozatosan erősíti regionális és nemzetközi versenyképességüket, másrészt nemzetgazdasági szintű kitörési pontot biztosíthat.

A GRAPHISOFT termékét és szolgáltatási megoldásait a nemzetközi piacon a legkülönbözőbb  építőipari beruházásoknál alkalmazzák, amelyek azóta kiemelkedő referenciákká váltak. A BIM-alapú Archicad szoftver és a Nemetschek-csoport egyéb szakági szoftveres megoldásainak közös alkalmazásával tervezték többek között a világ második legmagasabb építményét, amelyet jövőre adnak át (a 118 emelet magas Merdeka torony, Kuala Lumpur, Malájzia), legfejlettebb szuperkórházait (Norvégiától Ausztráliáig), legnagyobb sportlétesítményeit, Kína egyik legmodernebb művészeti palotáját és számos kiemelkedő – országokon átívelő – építőipari beruházást. Ezt a GRAPHISOFT-on és a Nemetschek-csoporton belüli integrált működést most a teljes piaci környezet számára elérhetővé teszi a budapesti központú globális vállalat.

Az építőipar működésére eddig a hierarchikus, egymásra épülő munkafolyamatok voltak jellemzőek. A vállalat új stratégiai megközelítése az úgynevezett agilis együttműködési modellt támogatja, amely a különböző tervezési, kivitelezési és üzemeltetési szereplők közötti dinamikus, keresztfunkcionalitáson és folyamatos interakción alapuló közös gondolkozást és munkafolyamatot valósítja meg. Ez a világpiacon is paradigmaváltást jelent az építőiparban, de előnyei már rövid távon jelentkeznek. Mind a magyar, mind a nemzetközi építőipar számára hatékonysági és környezetvédelmi okok miatt is ez a szemlélet válhat a leghatékonyabb fejlődési megoldássá.

Archicad 24

A GRAPHISOFT szakmai stratégiáját tükrözi az idén kiadott Archicad 24 szoftver, valamint az építészeti és építőipari felhő alapú együttműködést lehetővé tévő piacvezető BIMcloud megoldásnak, továbbá a piac legnépszerűbb webes BIM applikációjának, a BIMx-nek a legújabb funkciói és lehetőségei.

Az Archicad nagyteljesítményű beépített eszközein és felhasználóbarát kezelőfelületén keresztül a piac leghatékonyabb és legintuitívabb BIM szoftvere. Az algoritmikus tervezési munkafolyamat és a kiemelkedő modell támogatás, az automatizált dokumentáció, az egy kattintással elérhető publikáció, a valósághű renderelés és a kategóriájában egyedülálló elemzési képesség lehetővé teszi, hogy a tervezők azzal foglalkozhatnak, amelyhez a legjobban értenek: nagyszerű épületek tervezésével.

 

További információ: graphisoft.hu

 

 

Forrás: Mayweather-Miller Communications