René van Hell és Barta Zsombor a megállapodás aláírásakor

Az elmúlt két év kiváló együttműködési tapasztalata alapján a Holland Nagykövetség és Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) stratégiai megállapodást kötött. A felek célja elsősorban a körforgásos gazdaság területén élen járó Hollandia elméleti és gyakorlati tudásának megosztása, valamint a tapasztalatcsere és a kommunikáció a fenntarthatóbb épített környezet megvalósításához Magyarországon.

Hollandia elkötelezett a fenntartható jövő és az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseinek megfelelő cselekvés iránt. Az ország 2050-re 100 százalékban karbonsemlegessé szeretne válni, ám a globális hálózatok és szállítási láncok nemzetközi együttműködéseket tesznek szükségessé.Az ország ezért nyitott a határokon átívelő partnerségekre a holland és magyar szereplők közt.

A mai napon aláírunk egy stratégiai megállapodást a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével” – mondta René van Hell, a Holland Királyság magyarországi nagykövete. „Az épületeink, irodáink felelnek az általunk használt nyersanyagok 50%-áért. Emellett az épületek használatából ered a CO2 kibocsátásunk közel harmada. Változtatni szeretnénk ezen, és ehhez remek partnerre találtunk a HuGBC-ben. A segítségükkel szeretnénk holland jó gyakorlatokat bemutatni, és együttműködni a magyar építész- és építőipari közösség szereplőivel” – tette hozzá a Nagykövet.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) 2009 óta az építésgazdaság minden területét átfogó szakmai platform és közösség, jelenleg több mint 100 taggal. A közhasznú nonprofit szervezet alapküldetései a szakmai érdekképviselet a fenntartható épített környezet megvalósítását célzó aktuális és jövőt formáló kérdésekben; a szakmai szemléletformálás; a környezettudatos épületek létrehozásához szükséges tudományos megoldások és technológiai ismeretek terjesztése.

A World Green Building Council globális közösség tagjaként előremutató nemzetközi gyakorlatokra és tagjai tudására, tapasztalatára, innovatív megoldásaira építve tudásbázist is nyújt.

A két szervezet mostantól közösen tesz erőfeszítéseket a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatósági célok eléréséért. A megállapodás három területre terjed ki:

  • az elméleti és gyakorlati tudás megosztására a körforgásos gazdasággal kapcsolatban az épített környezet vonatkozásában;
  • együttműködésre a globális Race-to-Zero és Advancing Net Zero kampányokban, valamint
  • közös eseményekre és kommunikációs területekre.

A megállapodás értelmében a felek platformokat biztosítanak a tudásmegosztáshoz, a Nagykövetség ösztönző látogatásokat szervez Hollandiába és holland cégek számára a régióba, míg a HuGBC segíti az ismeretek megosztását a körforgásos gazdaság elveiről és gyakorlatáról. Kommunikációs területen konferenciákat, képzéseket, webináriumokat, kerekasztal-beszélgetéseket szerveznek majd, és biztosítják, hogy ezeken tapasztalt, képzett szakemberek vehessenek részt.

Ez a stratégiai partnerség kiemelten fontos az Egyesületünk számára, mivel számos holland példát ismerünk az épített környezet fejlesztésére és a körforgásos szemlélet alkalmazására” – közölte Barta Zsombor fenntarthatósági tanácsadó, a HuGBC elnöke. „Éppen ezért nagyon örülünk, ha ezt a tudást a Nagykövetség segítségével hazánkban is terjeszthetjük. Így egy olyan platformmal szolgálhatunk a tagjaink számára, ahol tanulhatnak a nemzetközi példákból és jó gyakorlatokból.

 

További információ: www.hugbc.hu

 

 

Forrás: HuGBC