Az ÉMSZ Év Tetője Pályázat fémlemezfedések szekciójának Nívódíját, az Aranykályha Vándordíjat a zsűri Sipos Istvánnak, az AVL Sipos Kft. vezetőjének ítélte egy miskolci családi házon végzett munkájáért.

A benyújtott 70 pályaműből a neves hazai és külföldi szakembe­rekből álló zsűri választotta ki azt a harmincat, amelynek készítői elismerést vehettek át munkájukért. A győztesek közül 10 díjazott a PREFA termékeit használta a kivitelezéshez, köztük az „Arany­kályha Vándordíj”-as Sipos István is.

10 győztes pályamű PREFA anyagokkal

A tíz pályamű, amelyeken kivitelezőik PREFA anyagokkal dol­goztak, az épület funkcióját tekintve széles skálán mozgott. Az elismert munkák között voltak családi házak, társasház, de akadt köztük yachtclub, mintabolt, gyermekjóléti központ, üzemépület vagy éppen szabadidőpark fogadóépülete is. Ezek között a zsűri Sipos István (AVL Sipos Kft.) miskolci családi házon végzett munkáját találta a legjobbnak, így azt a fémlemezfedések szekció Nívódíjával, az Aranykályhával jutalmazta. Az épületen PREFA Prefalz P.10 korcolt lemezfedést és PREFA FX.12 homlokzatbur­kolatot láthatunk.

Mérnöki precízséget követelő egyedi megoldások

A családi ház tetőzetének kivitelezése rendkívül pontos, igényes bádogosmunkáról árulkodik, amely bővelkedik a speciális, egyedi megoldásokban, hangzott a zsűri értékelésében. A kivitelezés­hez választott Prefalz kön­nyebben alakít­ható, hajlítható, mint a legtöbb hasonló anyag, így számos kre­atív felhaszná­lási lehetőséget kínál a tető és a homlokzat kialakításához. A Prefa FX.12 jelleg­zetessége az X hajtásokkal tagolt felülete, amely nem csak élénk fény-árnyék játékot teremt, de merevíti is a paneleket, ami még nagyobb ellenálló-képességet eredményez.

A főépület sátortetője és a szaunaépület korcolt lemezfedéssel készült. A korcok kiosztása, „kónikus” vonalvezetése láthatóan gondos tervezés és jól kidolgozott végrehajtás eredménye. A tető­síkon az áttörések összetett szegélyezésének alapos kidolgozására sem sajnálta az időt a szakember. A főépület ereszalján derék­szögű állókorc készült, amelyhez a bádogosmester hagyomá­nyos korckiosztás helyett egyedi, sugárirányú homlokzatburkola­tot alkotott (sugárfedés). A falcsatlakozások, illetve csomópontok ugyancsak egyedi kivitelezésűek. A homlokzati korckialakítások, a szaunaház fedése és a PREFA FX.12 homlokzatburkolata mér­nöki pontosságú munkát igényelt. A gyakran problémás részletek, a sarkok, ablakkávák helyes kialakítása is a díjazott precizitásá­ról és szakértelméről árulkodik. Az anyagválasztásnak, az egyedi tervezésnek és a szakértő bádogosmunkának köszönhetően az épület látványa letisztult, modern és harmonikus.

Nem csupán díj, de tanulási folyamat is

„Az itt kiosztott díjak nem csupán a kivitelezők munkájának elis­merése miatt fontosak. Egyfajta tanulási lehetőséget is biztosíta­nak, hiszen a pályaművekből rengeteg ötletet, megoldást találhat­nak a szakemberek és a gyártók is további munkáikhoz, illetve gyártói szempontból akár további fejlesztésekhez is alapot nyúj­tanak – fejtette ki Nemere Judit. – Minden pályázat egyfajta vis­szajelzés, üzenet a gyártók számára, hogy az építészek és a kivi­telezők ismerik és használják a termékeinket. Mi pedig pontosan azért fejlesztünk új termékeket, színeket, bevonatokat, hogy eze­ket viszontláthassuk az épületeken” – tette hozzá az ügyvezető.

További információ a termékekről:
www.prefa.hu