VIRTUÁLIS NYÍLT NAP a MIK-en

125

Egy erre a napra fejlesztett virtuális tér alkalmazással rendezi meg idei nyílt napját a PTE Műszaki és Informatikai Kara

Ugyan a valóságban nem léphetnek be a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) épületébe a képzések iránt érdeklődő hallgatók és szüleik, mégsem kell nélkülözniük a felvételi nyílt nap fílingjét december 12-én. A karon tanuló informatikus- és építészhallgatók olyan virtuális tér- (VR) alkalmazást fejlesztettek, amellyel a látogatók bejárhatják az oktatási intézmény auláját, és az abban felállított, az egyes szakokhoz kapcsolódó pultoknál valóságos emberektől, oktatóktól, hallgatóktól kaphatnak információt.

A nyílt napra érkezők az oktatással, a hallgatói léttel, a pécsi egyetemi élettel kapcsolatos tudnivalók mellett megismerhetik azokat a vállalkozásokat is, amelyek a duális képzésben partnerei a karnak, illetve személyesen is feltehetik kérdéseiket mind az egyetemi oktatóknak, mind a hallgatóknak.

A kar életében először szervezünk online nyílt napot, hiszen a koronavírus-járvány miatt nem tudjuk személyesen fogadni az érdeklődőket, azonban ez az alkalom kiváló lehetőséget teremt azok számára is, hogy megismerjék a nálunk folyó oktatási és kutatási lehetőségeket, akik a földrajzi korlátok miatt eddig nem tudtak eljönni hozzánk”– mondta dr. Kondor Tamás, a PTE MIK általános és stratégiai dékánhelyettese. „A VR-teret saját informatikus- és építészhallgatóink fejlesztették, ezzel is szeretnénk demonstrálni a karon folyó kutatási munkát. Ugyan a honlapunkon számos információ elérhető a képzéseinkről, ezekből azonban elveszik a személyesség, a kérdezés lehetősége. Az online nyílt napon nemcsak a képzésünk menetét, rendjét és tartalmát ismerhetik meg az érdeklődők, hanem azokat az embereket is, akik oktatói és hallgatói oldalon részt vesznek bennük. Kiemelten fontosnak tartjuk a személyes kontaktust, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a karon is műhely jellegű képzés zajlik, kis hallgatói létszámú csoportokkal.

A PTE MIK nyílt napjára a kar honlapján, illetve a felvi.hu-n lehet regisztrálni, ezután jutunk be a virtuális aulába. Ott az adott szakok információs pultját érdemes felkeresni, ahol virtuális chatablakokon keresztül élő emberek fogadják a látogatókat. Emellett videók, képanyagok is segítik a tájékozódást.

Az előző évek tapasztalatai alapján az érdeklődők leginkább a felvételi követelményekre, a bejutási lehetőségekre, az elismertethető pontokra, a képzés menetére, a külföldi ösztöndíj-lehetőségekre kíváncsiak, ez utóbbival a karral kapcsolatban álló közel 100 nemzetközi intézményi partner révén a hallgatók bejárhatják Európát, de további ösztöndíjak segítségével eljuthatnak akár a Fülöp-szigetekre, az USA-ba vagy Kínába is.

A szombati nyílt napon 10 órától 12 óráig az oktatók várják a VR videóchat-ablakokban az érdeklődőket, 12-től 2-ig pedig az egyes szakokon hallgató diákokhoz lehet kérdéseket intézni. Ebben a 4 órában elérhetők lesznek a hallgatói önkormányzat, a tanulmányi osztály és az Erasmus iroda munkatársai is.

Délután 2-től 5-ig pedig a honlapon lévő beosztás szerint egy-egy előadás és az azokat követő beszélgetések segítségével kaphatnak információt az egyes szakokon folyóképzésekről, kutatásokról, a beiskolázásról, a hallgatói ösztöndíjakról, a szociális és egyéb támogatásokról, az Erasmus programról az érdeklődők. A nyílt nap regisztrált látogatói, akik a honlapon található három kérdésre helyes választ adnak, egy sorsoláson vesznek részt és akár egy szuper tabletet is nyerhetnek.

Az online nyílt nap sajátossága lesz, hogy a duális képzésben részt vevő cégek közül többel is felvehetik a kapcsolatot a leendő hallgatók. A karon tanuló mérnökhallgatók ugyanis számos, a duális gyakorlati képzésben közreműködő vállalkozásnál töltik a szakmai gyakorlatukat, így nemcsak a különböző támogatások és ösztöndíjak, hanem a duális képzésben rejlő pénzkereseti lehetőség is hozzásegíti őket tanulmányaik elvégzéséhez.

A VR-térben és a chates felületeken a különböző hallgatói szervezetek mint a Hallgatói Önkormányzat, a B2 Szakkollégium és a Juhász Jenő Szakkollégium képviselői is jelen lesznek, így a tanulásról, az ösztöndíjakról és a duális képzésről is lehet őket kérdezni, mint ahogy a mindennapi pécsi életről, az egyetemista világról, a hallgatói együttműködésekről, az izgalmas szakmai kihívásokról vagy a pályázatokról is. Az első virtuális nyílt nap magyar nyelvű lesz, de a rendszert felépítő hallgatók már dolgoznak a külföldi érdeklődők számára tervezett nemzetközi nyílt nap létrehozásán is.

 

 

Forrás: PTE MIK