A különböző korokban, építészeti stílusban kivitelezett társasházként funkcionáló épületek – régi lakótelepi vagy modern lakóparki lakások – élesen eltérő homlokzati megjelenésében is bújhatnak meg közös pontok. Ilyenek lehetnek a nyílászárók, amelyeket az azonos, de sokféle stílushoz jól passzoló nyílászáró profilok kötnek össze – hol modern, hol korhű megjelenéssel.

Modern lakókomplexum, minimalista trendszínekkel

A lengyelországi Szczecin városának határán fekszik az Apartamenty Warszewo névre keresztelt, 5 különálló épületből álló négyemeletes együttes. A DEDECO építésziroda tervei alapján 2019-ben megépült lakópark házai modern stílusjegyeket hordoznak: letisztult, egyenes vonalak, visszafogott fehér, helyenként azt elegáns módon kiegészítő földszínek jellemzik. A komplexum különlegessége, hogy mivel a város peremén épült, az itt élők ugyanúgy közel érezhetik magukat a nyüzsgő központhoz, mint a természethez. A közelben ugyanis fenyvesek és lápvidék található, de nincs messze a Balti-tenger partja sem, ahol számos minőségi kikapcsolódási forma közül válogathatnak a térség lakói.

A napjaink minden igényét kielégítő és a pihenés változatos lehetőségeit is kínáló épületegyüttes lakásaihoz tágas erkély, terasz, vagy kertrész tartozik. Apróságnak tűnő részlet, hogy mivel a csend és nyugalom minden téren kiemelt szerepet kap, az épületet extra csendes liftekkel szerelték. A lakások elegáns, 3,5 méteres belmagasságú belső tereit a GEALAN S 9000 profilrendszerével szerelt nagy üvegfelületű ablakai teszik igazán napfényessé. A keskeny látható szélességű ablakkeretek és erkélyajtó-profilok az elnyűhetetlen, karc- és időjárásálló GEALAN-acrylcolor® felületkezelés antracitszürke színezésével még inkább a kortárs hatást erősítik.

Műemlék-védett lakótelep modern műszaki csavarral

A GEALAN S 9000 egy igazi naprakész profilrendszer, amely technikai jellemzőinek és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően stabil és időtálló műszaki tartalmat kínál. Nem kérdés, hogy minden szempontból jól illeszthető modern építmények homlokzatába, azonban nem csak napjaink építészeti irányzatai profiltálhatnak alkalmazásából.

A németországi Frankfurt városában található a már az 1900-as évek elején is létező 40 családi házból és további 198 lakást magába foglaló társasház-együttesből álló Riederwald kertes lakótelep. Az épületek eredetileg a század elején a térségben dolgozó munkáscsaládoknak adtak otthont nyugodt, idilli környezetben. A lakóövezet legrégebbi részei ma műemlékvédelem alatt állnak, az épületcsoportok különböző formájú tetőikkel és eltérő díszítésű homlokzataikkal egyedi hatást keltenek.

Azonban az állagromlás ezeket az építményeket sem kímélte, így az otthonok napjainkra műszakilag elavulttá váltak, ami együtt járt az egyre kedvezőtlenebb energiafelhasználással. Az épületek 2019-ben történt modernizálása és energetikai felújítása során a felhasznált építőanyagok korszerű műszaki tartalmának egyeznie kellett a lakónegyed korhű jellegével.

A nyílászárók tekintetében a GEALAN S 9000-es profilcsaládba tartozó GEALAN-LUMAXX® jelentősen keskenyebb keretkombinációjával teljes mértékben megfelelt az elvárásoknak. A gyártó a rendszer fejlesztésénél fő szempontként célozta meg a keretgeometria optimalizálását, a látszó profilszélesség minimumra csökkentésével. Így az átlagosan 150 mm-es szélességű profilok a GEALAN-LUMAXX® esetében csupán 106 mm-esek. Ezzel nem csak elegánsabb megjelenést biztosítanak, de a belső helyiségekbe is jelentősen több fényt juttatnak. A profilrendszer további kiemelkedő tulajdonsága, hogy a profilszélesség minimalizálásával párhuzamosan optimalizálták a műszaki paramétereket is, így a rendszer szerkezetileg stabil, statika, betörésvédelem, illetve hő- és hangszigetelés tekintetében pedig a napjaink elvárásainak megfelelő értékeket hozza.

Ez jellemző a szóban forgó projektre is. A történelmi környezetben álló épületen alkalmazott fehér GEALAN-LUMAXX® kerettel szerelt ablakok visszafogottan, a környezettel harmonizálva garantálják a modern hőszigetelési standardokat.

Időtálló megjelenés a GEALAN-acrylcolor® színek erejével

A hosszú távon tartós és minőségi GEALAN ablakprofilok esztétikai megjelenésre összpontosító fejlesztés az egyedülálló GEALAN-acrylcolor® felületkezelési eljárás. A műanyag profilgyártó innovációi közé tartozó speciális fedőréteget két alapanyag, a PVC és az akrilüveg koextrudálásával hozzák létre, amelynek eredménye az egyedülállóan erős, külső hatásoknak magas fokon ellenálló ablakprofil felület. Az eljárás része az a csiszolási mód, amelynek köszönhetően a szennyeződések is nehezebben tapadnak meg. A GEALAN-acrylcolor® kilenc standard színben érhető el, de rendelkezésre áll további ötven egyedi színkeverési lehetőség is. Az alapvetően matt és selyemfényű, illetve a sötétszürke metálszín (DB 703) mellett hamarosan olyan közkedvelt árnyalatok is megjelennek a 2023-ban frissülő alappalettán, mint a meleg tónusú bronz, arany és világosabb csillogású gyöngybézs. A színezési eljárásnak köszönhetően a nyílászáró keretek nem csak egyszerűen szépek, de hosszú időre szinte teljesen karbantartásmentesek is lesznek.

Ha érdeklik az ablakipar legújabb fejlesztései, ossza meg velünk milyen témakörök a kedvencei és iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig az éppen aktuális újdonságokról tudjuk tájékoztatni!