Beton tetőcserép a betonspecialistától

657

Naponta akár 30 átlagos méretű tetővel rendelkező családi ház fedésére elegendő beton tetőcserép gördül le a hajdúszoboszlói gyárban üzembe helyezett legmodernebb svéd gyártósorról. A betonspecialista Leier cserépgyártó üzeme 5 milliárd forintos beruházásával döntően a magyar piac igényeinek országosan történő kielégítésére törekszik minőségi, tartós beton tetőfedőanyaggal.

Tapasztalataink szerint a tető kialakításánál, a héjazat anyagának kiválasztásakor a megrendelők számára az esztétikai elvárások mellett a hosszú távú tartósság és költséghatékony megoldások élveznek prioritást.” – emelte ki Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója.

A cég közelmúltban bővített hajdúszoboszlói tetőcserépgyára az eddiginél ötször több beton tetőcserép előállítására képes, mindezt a legmodernebb, környezetbarát technológiával. Ez a kapacitás elegendő arra, hogy az egész ország területén jelen lehessen a „betonspecialista” egy sor innovatív betontermék mellett, immáron betoncserepeivel is.

„A Leier az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a magyar piacon tapasztalható munkaerőhiány enyhítésére is kiváló megoldás, az előregyártott betonszerkezetek fejlesztésére. Ennek köszönhetően mára a kéregfalak és kéregfödémek új generációja, a klímafalak és klímafödémek is egyre népszerűbbek. De persze említhetnénk az olyan speciális elemek kialakításának egyszerűsításére szolgáló műszaki megoldásokat, mint a lépcsők, erkélylemezek. 9 magyarországi gyárunk közül 7 gyárban betontechnológiával folyik a gyártás.”

Beton, ami az idő múlásával csak egyre erősebb lesz

„A betonnal kapcsolatban van egy mondás: minél idősebb, annál erősebb! Ez nem véletlen, hiszen a betonban végbemenő kémiai folyamat hatására a beton termék szilárdsága „folyamatosan” nő.”– mondta Nagy Gergely, a Leier Hungária Kft. betoncserép üzletágvezetője – „Munkánk során rengeteg kivitelezővel találkozunk. Rendszeresen kikérjük a véleményüket, így bátran állíthatom, hogy visszajelzéseik alapján, mind a sík mind pedig a hullámos betoncserepeink stabilak, megbízhatóak, az ezekkel való munka gyors és hatékony. Most, hogy az egész ország területén elérhetők beton tetőfedő anyagaink, egyre több tetőfedő próbálhatja ki, kedvelheti meg őket.”

Betoncserép: tető mindenkinek

A Leier betoncserép termékválasztéka a klasszikustól a mediterránon át a letisztult, modern stílusú épületekig lefedi az igényeket. Ez fontos, hiszen a vásárlók számára a látvány az elsődleges.

De nézzük, melyek egy beton tetőfedő anyag további előnyei, amelyek az építtetők további, például a tartósságra vonatkozó elvárásait is messzemenőkig kielégíti! Ehhez a súly, vízfelvétel, anyagösszetétel, gyártási technológia kérdéseit kell megemlíteni.

A betonból készült tetőcserép saját súlyához viszonyítva 2%-nál kevesebb nedvességet vesz fel, ez biztosítja a héjazat vízzáróságát, és még időszakosan sem jelent plusz terhelést a tetőszerkezetre nézve. Ugyanakkor a betoncseréppel fedett tető önsúlyának köszönhetően a szélnek jobban ellenáll, mint a könnyebb tetőfedő anyagokkal vagy tetőfedésre használt fémekkel fedettek, az anyag törés és zúzásállósága is kiváló.

A beton tetőcserép anyagminőségéből következően fagyálló, nem vetemedik, akár jelentős hőmérséklet vagy nedvesség ingadozás ellenére sem változtatja térfogatát vagy tömegét, így tökéletesen egymáshoz illeszkedve, gyorsan és egyszerűen épülhet belőle a tartós tető. A hézagmentesen egymásba kapaszkodó beton cserepekből álló héjazatban az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek és környezeti hatások sem tesznek kárt, mert azoknak, többek között a fedőanyag nagy szilárdságának és tömörségének köszönhetően ellenáll.

A betonösszetétel, a bedolgozási és utókezelési technológia gondoskodik a beton tetőcserepek minőségéről, így például nyomószilárdságáról, méretpontosságáról.

A Leier betoncserepek anyagukban színezettek, tehát a nyers alapanyagba belekerül a cserép végleges színét adó festék. Az alapozás és a fedőréteg biztosítja az UV-stabil felületet, ami csak nagyon lassan és kis mértékben veszít eredeti színéből, és ellenál az olyan fizikai behatásoknak, mint például a jégverés.

A betontechnológia környezetbarát technológia

A beton tetőcserepeket vízből, cementből, homokból és vasoxid alapú színezőanyagokból állítják elő, így nem csupán környezetbarát anyagokból készülnek, de előállításuk is „zölden” történik. A gyártás során hűtési, fűtési energiát minimálisan kell használni, hiszen a beton kötése során hő szabadul fel. Ezt a hulladékhőt vezetik be a szárításhoz használt kamrákba, de például a gyártás során keletkező ún. „piszkosvíz” újrahasznosítása is a folyamat része. – „A Leier nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra a termék egész életciklusát figyelembe véve. Ez alapján a felhasznált technológiákon túl törekszünk a több generáción át biztonságosan használható műszaki megoldásokra is, de például a csomagolásánál odafigyelünk arra, hogy minél kevesebb és újrahasznosítható hulladékkal terheljük környezetünket.” – mutatott rá Nagy Gergely a cég szemléletének e sarkalatos pontjára.

www.leier.hu