Kormányzati intézkedések az EMEA régióban a koronavírus járvány gazdaságokra gyakorolt hatásának csökkentése érdekében

1709

Megjelent a Colliers International legújabb jelentése “Az Ingatlanpiac Európai Országainak Kormányzati Válasza a Koronavírus hatásaira” címmel, amely megmutatja, hogy az EMEA régió országainak kormányai hogyan reagálnak a kereskedelmi és lakáscélú ingatlanok bérleti/egyéb terheire, kölcsöneire és azok visszafizetésére, adóengedményekre, illetve háztartások és munkavállalók kiadásaira. A tanulmány kitér a vis major bérleti szerződésekre gyakorolt hatására is.

Tanulmányunkat úgy építettük fel, hogy az hasznos útmutató legyen egyaránt a cégek, bérlők és bérbeadók, valamint befektetők számára. A jelentésünk egy kivonat a kormányzati támogatásokról országonkénti bontásban, azonban az ebben szereplő információk semmiképpen sem tekinthetőek befektetési tanácsnak. A jelentésben szereplő adatokat rendszeresen frissítjük, hogy naprakész adatokkal támogassuk a járvány által érintett vállalkozásoknak és háztartásoknak. Létrehoztunk egy egytől ötig terjedő skálát, melyen osztályozzuk az egyes piacokat a jelentés elkészültekor bejelentett támogatások mértékétől függően. Az ötös osztályzat jelenti a legmagasabb szintű támogatási szintet, a nulla pedig a kormányzati támogatások teljes hiányát jelöli a jelentés elkészültéig bezárólag.” – mondta Damian Harrington, a Colliers International EMEA regionális piackutatási igazgatója.

Az elmúlt hét során újraértékelték a rangsorolást, mivel egyik ország sem adott teljes mértékű támogatást az általuk kialakított szempontrendszer minden elemében, azonban sokan komoly intézkedéseket vezettek be gazdaságuk megsegítése érdekében. Néhány ország számára, ahol az infrastruktúra fejlettsége erre lehetőséget adott – például Németországban vagy az Skandináv országokban – ez kevésbé okozott problémát, a bevételek támogatása is megvalósult a meglévő jóléti rendszeren keresztül. Hollandiában vagy az Egyesült királyságban a munkaerő számára biztosított szabadságokkal kapcsolatos gyors reakciók – kiegészítve az egyéb támogatásokkal – segítették a rangsorban e két ország magasabb helyezését.

Kormányzati támogatások értékelése Forrás: Colliers International

Ami a kereskedelmi bérleti díjakra, illetve terhekre vonatkozó, közvetlen támogatásokat illeti, Olaszországban, Ausztriában és Görögországban a kormány a leginkább érintett kiskereskedelmi bérlők számára nyújt segítséget bérleti díj támogatás, vagy adókedvezmény formájában. Oroszországban csak az állami tulajdonú ingatlanok részesülnek bérleti díj vagy egyéb terhekkel kapcsolatos támogatásban. Az Egyesült Arab Emirátusokban különleges, személyre szabott csomagokat kínálnak a dubai szabadkereskedelmi övezetek bérlői számára, míg Abu Dhabiban a kormány 20%-os bérleti díj kedvezményt biztosít azon szektoroknak, amelyeket a jelenlegi helyzet kiemelten érint – köztük a kiskereskedelmi, vendéglátó, turisztikai és szórakoztatóipari szereplők számára.

Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Németországban a koronavírussal kapcsolatban hozott intézkedések alapján a veszélyhelyzet fennmaradásáig felfüggesztették a bérbeadók azon jogosultságát, hogy kilakoltassák a bérlőket a bérleti díj nem fizetése miatt. Törökország és Magyarországon is hasonló intézkedések léptek életbe, továbbá az Egyesült Királyságban, Magyarországon és Németországban ezt kiterjesztették a lakossági szektorra is.

A szigetországi kormány emellett támogatja a bankokat abban, hogy háromhavi lakossági hitelfizetési halasztást adjanak – Finnországhoz és Oroszországhoz hasonlóan. Görögországban az érintett cégek munkavállalói számára biztosítanak támogatásokat, 40%-os lakbértámogatással két hónapra.

Valószínűleg a legfontosabb kormányzati beavatkozás a háztartások/és az egyének bevételének támogatása, amely a gazdaságban tapasztalható erőteljes lassulás miatt vált szükségessé. A kényszerszabadságon lévő munkavállalók támogatásában leginkább aktív országok között említhetjük Hollandiát, az Egyesült Királyságot, Ausztriát, Litvániát, Németországot és a skandináv országokat, melyek közül Hollandia a leginkább bőkezű a fizetések akár 90%-os támogatásával. Őt szorosan követi az Egyesült Királyság és Ausztria, ahol akár 80%-os támogatás érhető el, és ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra is.

Németországban a jól kiépített szociális rendszernek köszönhetően a kormány átvállalja a fizetések 67%-át beleértve az adókat is 12 hónapra, valamint az egyéni vállalkozóknak és kisvállalkozásoknak három hónapra 15.000 EUR támogatást biztosít. A skandináv államok sem szeretnének lemaradni, ők a bruttó fizetés körülbelül 65%-ának megfelelő azonnali munkanélküli segélyt, vagy specifikus, rövidtávú elbocsátási támogatást adnak.

A kormányzati kölcsönök és segélyek mértéke is lenyűgöző mértékű, az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország összesen több mint 1.000 milliárd euro támogatást nyújt. Az EMEA régió legtöbb piacán is adnak támogatásokat a kormányok, sokszor a leginkább sújtott iparágakat támogatva – pl. légitársaságokat, turizmust, kiskereskedelmet, illetve 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató mikróvállalkozásokat, KKV-kat és egyéni vállalkozókat. Németországban a KKV-k gyorsabban juthatnak kölcsönhöz, és szeptemberig nem indítható ellenük csődeljárási intézkedések. Azonban a kölcsönök és segélyek nagy részére az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályozásának a hatálya alá esik, amely jelentősen lekorlátozhatja az ezekhez való hozzáférést az egyes cégek és azok leányvállalatainak a részére.

Az adókedvezmények jelentik a fiskális támogatások másik formáját, legfőképpen az áfa, társasági adó, társadalombiztosítási járulék befizetések elhalasztásával. Hollandia és Svédország háromhavi halasztást jelentett be minden adóbefizetésre vonatkozóan. Németországban a cégek jelentkezhetnek adójuk 2020 decemberéig történő halasztására, míg a spanyol kormány 75%-os kedvezményt biztosít a társadalombiztosítási járulékokra vonatkozó befizetésekre azon cégeknél, ahol elbocsátások történtek.

Törökországban a helyi turizmus/idegenforgalmi adókkal, míg az Egyesült Királyságban a helyi adókkal kapcsolatban nyújtanak halasztási lehetőségeket. Az Egyesült Arab Emirátusokban, Dubaiban az önkormányzatoknak fizetett adókat befagyasztották vagy eltörölték, míg Abu Dhabiban a turizmusra és szórakoztatóiparra kivetett adókat függesztették fel.

További információért keressék fel a Colliers által létrehozott microsite oldalt, ahol áttekintések és javaslatok is találhatók a COVID-19 által okozott helyzetről. Az oldalt gyakori jelleggel frissítik, és információkat nyújt a gazdaságokra hatással lévő trendekről, a tőkepiacokról és egyéb ingatlanpiaci szektorokról ezekben a rendhagyó időkben.

 

 

Forrás: Colliers International Hungary