Budapest XI. kerületi gyárnegyedében, autókereskedések, műhelyek és kisebb üzemek között üdítő színfoltként lepi meg az arra tévedőt egy mesés sziget: dekoratív épület, elbűvölő kert kis tóval – Mimama Étterme hamisítatlan magyar gulyáslevesre és akár a nap közepén egy rövid pihenésre hív.

Az éttermünkben nincs kompromisszum” – szögezi le a tulajdonos, Baumgartner Antal. A sikeres üzletember, aki a Forma1 versenyző, Baumgartner Zsolt édesapja, az étterem megvalósításával a szintén kompromisszumokat nem ismerő ifj. Reznicsek Zoltán vezette Horex Kft.-t bízta meg. Az építész/tetőfedő édesapjával, id. Reznicsek Zoltánnal együtt jegyzi a budapesti székhelyű Horex Kft.-t. A több mint 25 éves díszműbádogos vállalkozás többek között a bécsi Városháza felújításával vált Európa-szerte ismertté. A fiatal szakember első munkái között volt a budapesti Vígszínház; itt alakult ki határtalan érdeklődése a részletek, a különleges, nagy odafigyelést igénylő díszműbádogos szakma iránt. A budapesti New York Kávézó átalakítását egy tucatnyi templom és kastély követte. A Zeneakadémia épületén végzett munkálatokért nemrégiben megkapta a Műemlék felújítási Díjat Fémlemezfedések kategóriában a Nemzetközi Tetőfedő Szövetségtől.

RÁHANGOLÓDÁS AZ ÉPÍTÉSZETRE

Reggel 7-től délután 5-ig tetőfedő vagyok, az épületek tetején dolgozom, délután 5-től reggel 7-ig pedig építész, magukat az épületeket tervezem” – Reznicsek Zoltánnak mindig is szenvedélye volt az építészet, de ez soha nem volt elég. Érdekelte az a szakmai munka, amely a terv, az épület megvalósításával jár együtt. Építészként nagy álma, hogy templomot tervezhessen, de számára a projektmunka nemcsak a gyakorlati megvalósítást jelenti, hanem „az építészetre való ráhangolódást is”.

MODERN ÉS KLASSZIKUS

A MiMama Konyhája a fiatal építész első önálló tervezői munkája volt, ahol a hagyományos és klasszikus elemek egy­más melletti alkalmazásával a generációk összhangját kellett megmutatni.

Az épületen különféle hatások érezhetők, de annak feltétlenül illeszkednie kell a környezetébe, véli a szakember. Éppen ami­att volt ez fontos, mert MiMama Konyhája meglehetősen rendhagyó környezetben helyezkedik el, és mert klasszikus és hagyományos elemek, mint például a tulipán alakú oszlop – amely gyakori magyar építészeti motívum – szintén az elképzelés része volt. „Nem elég modern” – ezekkel a szavakkal utasította el a megbízó az első terveket, ami azonban a 29 építészt még inkább felpörgette.

Az épület megtervezése után a kivitelezés volt a következő kihívás. A tartószerkezeti mérnök „lehetetlennek” tartotta a 24 méter hosszú erkély megvalósítását, a tervező azonban ragaszkodott az elképzeléseihez. A homlokzatra fehér színű PREFA sidings került.

A PREFA alumínium burkolata ideális volt a homlokzatra” – magyarázza az építész, aki 50 fős tetőfedő csapatával már többször dolgozott a PREFA különböző termékeivel. „A PREFA szerteágazó termékkínálata az építészeti elgondolásokhoz gyakorlatilag végeláthatatlan variációt kínál – mondja Reznicsek. – Kivitelezői munkánkat pedig megkönnyíti a termékek kiváló minősége és könnyű megmunkálhatósága.” Az anyag utóbbi tulajdonsága az épület külső homlokzati részletgazdagsága miatt kiemelten fontos volt. Kerültek lemezek vízszintesen és függőlegesen is a homlokzatra, a tetőfedőknek pedig különböző fedési irányokat kellett megvalósítaniuk és szöget kellett kialakítaniuk. Mindez együttesen adja az épület különleges alakját, megjelenését és persze egyediségét.

 

www.prefa.hu

 

 

Guardian banner