A növekvő ingatlanárak miatt az önálló lakáshoz jutás nehézségekbe ütközik, így a fiatal házasok lakáshoz, illetve házhoz jutásának lehetősége is korlátozott. A HORIZONT Global Kft. olyan acélszerkezetes építési rendszert kínál, amelynek segítségével költség- és energiatakarékos otthonok építhetők fel akár három hét alatt.

A piacon különböző könnyűszerkezetes kialakítású házak vagy az úgynevezett konténerházak találhatók, amelyek hátránya, hogy adott alapterületűek, bővítésük vagy nagyon nehézkes, vagy nem lehetséges, továbbá szigetelésük sok esetben nem megoldott. A piacon található különféle acélszerkezetes építési rendszerek pedig elsősorban ipari létesítmények kialakítására alkalmasak.

A HORIZONT Global Kft. szakemberei abból indultak ki, hogy az acélszerkezetes építési rendszer alkalmassá tehető a növekvő igények kielégítésére szolgáló, iparilag előszerelt szerkezeti elemekből épülő családi házak megépítésére. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kara, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara és a HORIZONT Global Kft. a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum közreműködésével közösen kifejlesztették a FÉSZEKHÁZ építési rendszert.

A program célja egy olyan ház megvalósítása volt, amely egy garantált minőségű, minden szükséges minősítéssel rendelkező, energiatakarékos, a piaci árnál nagyságrendekkel alacsonyabb árú, gyorsan, könnyen (akár saját kezűleg vagy kalákában) felépíthető önálló családi fészek megteremtése.

A FÉSZEKHÁZ ÉPÍTÉSI RENDSZER ELŐNYEI

A ház előnye, hogy a tűzihorganyzott acélváz szerkezet a modulonként kialakított falpanelje révén 2-3 héten belül felépíthető. Ugyanakkor a falpanel elemek többszörözése révén az igények szerint bármikor bővíthető. Az előregyártott szerkezeti elemek súlya kicsi, így kézi mozgatást és beépítést tesz lehetővé. A könnyű összeszerelhetőséget részletes kivitelezési program, szerelési útmutató, valamint a rögzítési pontok színkódolt rendszere biztosítja. A munkálatokat oktató és bemutató program, valamint egy 3D-s animációs program is segíti minden részletre kiterjedő dokumentációval. A minősített szakipari munkákat természetesen megfelelő végzettséggel rendelkező szakembereknek kell elvégezni.

SZERKEZET ÉS SZERELÉS

Megkönnyíti az épület felállítását, hogy alapját modern talajcsavarok képezik. Ezek fém alapgerendából, hőszigetelő anyaggal kitöltött profilokból álló talpgerendából, a talpgerendához rögzített, a külső falakat és belső elválasztó falakat alkotó szigetelő anyaggal kitöltött pro­filú falpanelekből vannak kialakítva. A ház rácsos tartóként kialakított tetőszerkezettel, továbbá a talpgerendát, a falpaneleket, valamint a tetőszerkezetet rögzítő eszközökkel rendelkezik.

FÉSZEKHÁZ – nettó: 60 nm I. ütem: kezdőház, családalapító fiataloknak – 28 db külső fal panel

A vázszerkezetes padlófödém panel felső felülete OSB borítással, alatta párazáró fóliával, míg alsó felülete védelemmel ellátott hőszigetelő táblával készül. A vázszerkezet részei között hőszigetelés helyezkedik el. A falpanel külső felülete OSB borítással és hőszigetelő réteggel, belső felülete pedig gipszkarton lappal ellátott. A falpaneleket a talpgerendához csavarokkal rögzítik. A belső válaszfalak is gipszkarton borításúak.

A tető szerkezetének mennyezeti része kívülről hőszigeteléssel és páraáteresztő hőtükörfóliával van ellátva, alsó része szigetelő anyaggal kitöltött lécvázból áll, amelyet alulról egy párazáró hőtükörfólia és gipszkarton határol. A ház lehet sátortetős vagy nyergestetős kialakítású.

HA GYARAPODIK A CSALÁD, NŐHET A HÁZ IS

FÉSZEKHÁZ nettó: 60 nm + 30 nm = 90 nm II. ütem: bővített épület + 14 db külső fal panel
A CSOK feltételének megfelelően 3 gyermekes család részére.

A családalapító fiataloknak kidolgozott, nettó 60 m2-es kezdőház a család gyarapo­dásával, egy előre összeállított, interneten is megrendelhető csomag felhasználásával, a CSOK megfelelőségi igénye szerint, néhány héten belül 90 m2-re bővíthető. Ezzel akár egy háromgyermekes család igényeit is kielégíti. A CSOK követelményeknek megfelelő 90 m2-es épület már első lépésben is megrendelhető. A telekadottságtól függően ikerház, sorház, akár két szintes társasház is kialakítható a FÉSZEKHÁZ építési rendszerrel.

 

További információ:
www.horizontglobal.com