Bővülést hozhat az új energetikai szabályozás az építőiparban

311

Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a koronavírus második hulláma mind az építőipart, mind az ingatlanpiacot tovább ostromolja. A 2019 második felében felreppent a hír, miszerint 2021-es évtől szigorodnak az energetikai szabályozások. Ez mind az új építésű lakások piacát, mind az építőipart nagymértékben átformálhatja. Cikkünkben most az új építésű lakások helyzetét és az így várható változásokat tekintjük át!

Felívelő szakaszban az új építésű lakások piaca

2014 és 2019 között mind a használtlakás-piac, mind az új lakás piac virágzó, nagymértékű ütemben dráguló szakaszban volt. A 2019-es év második felében a drágulás mérséklődött, melyet a 2020 márciusában hazánkban is kitörő világjárvány csak tovább lassított. Ami az új építésű lakáspiacot illeti, a 2019-es évben 19,5%-kal bővült az új lakások kínálata országosan a 2018-as adatokhoz képest – olvasható a Magyar Nemzeti Bank 2020. júniusi Lakáspiaci jelentésében. Azonban a kiadott építési engedélyek számán már látszott a 2019 júniusában újonnan közölt rendelet hatására. Összességében 2019-ben – a 2018-as adatokhoz viszonyítva – 4,3%-kal csökkent a megigényelt új építésű lakásokra vonatkozó engedélyek száma. 2020-ban a koronavírus járvány mind az újlakás-kínálatot, mind az új lakásokra vonatkozó kiadott építési engedélyek számát visszavetette.

A kedvezményes áfakulcs megszűnésének és az új energetikai szabályozások hatására már 2020-ban érezhető volt a fejlesztési aktivitás mérséklődése, valamint az építőipar volumenének visszaesése, de a negatívan ható rendelkezések ellenére pozitív hozománya is lehet a 2021-es évnek. Egyrészt a koronavírus hatására életbe lépett korlátozások miatt az építőiparban megjelent az informatikai rendszerek bővülése, amely pozitívan hat mind a kommunikációban, mind a megvalósításban. Másrészt a lakásvásárlás esetén igényelhető állami támogatást, vagyis a CSOK-ot immáron új építésű lakások megvásárlásánál is igénybe lehet venni. Az ingatlannet.hu adatbázisában egyre több az olyan meghirdetett, új építésű lakás, amelyeknél az igényelhető CSOK támogatás már a listázott lakások esetén fel van tüntetve, az egyszerűbb keresés érdekében.

Mire számítson az építőipar a 2021-es évben?

A világjárvány a hazai építőipart sem kímélte, azonban a magyar építőipar helyzete még így is kedvezőbben alakult, mint Európa más országaiban. Az építőipar volumenének visszaesése 2020-ban az év második felében mérséklődött, majd év évére újra fellendülni látszott. 2020 novemberében az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest már +5%-os növekedést mutatott. A jelenséget nagyban segítették a támogatási lehetőségek, amelyekkel mind a lakásépítők, mind az építőipari vállalkozások javát szolgálják. A szakértők szerint az állami támogatások az idei évben még nagyobb mértékű bővülést hozhatnak az építőipar területén.

 

 

Forrás: Ingatlannet.hu