A Skanska fejlesztésével és kivitelezésével Közép-Kelet-Európában megvalósított 40 irodaprojekt kapta már meg a LEED Core & Shell tanúsítást. A vállalat 2012 óta több mint 700 000 m2 (ebből Magyarországon 81 000 m2) LEED és 34 600 m2 WELL minősítésű irodát épített a régióban. Az átadott fenntartható irodaterület nagysága várhatóan 300 000 m2-rel nő 2020 végéig, ebből 14 000 m2 Magyarországon épül meg.

A Skanska úttörő szerepet tölt be a fenntartható irodaépületek fejlesztésében Közép-Kelet-Európában. A cég 10 évvel ezelőtt az ingatlanfejlesztők közül elsőként vezette be a LEED minősítést a régióban. A minőség mellett a környezetet is szem előtt tartó szemlélet igen előremutató volt, hiszen a LEED nem volt egy széles körben elterjedt minősítési rendszer az iparágban abban az időben.

Amint a zöld épületek fontossága és az ehhez kapcsolódó tudatosság évről évre erősödött, a LEED egy standard értékelési eszközzé vált a kereskedelmi ingatlanpiacon. A Skanska most ismét élen jár a WELL minősítés bevezetés tekintetében az irodaépületeiben: tavaly a cég prágai Visionary épülete lett az első WELL minősített irodaépület Közép-Kelet-Európában.

A LEED és WELL minősítésű fenntartható irodák fejlesztése egy kulcsfontosságú lépés a Skanska Csoport azon céljának megvalósításában, hogy 2030-ra felére csökkentse a karbonkibocsátását, 2045-re pedig elérje a nettó-zéró karbonkibocsátást.

A Skanska működésének mozgatórugója a fenntarthatóság, ami a küldetésünkre épülő üzleti stratégiánkat is támogatja: egy jobb társadalomért építünk. Minden erőnkkel arra koncentrálunk, hogy a legmagasabb elvárásoknak megfelelő épületeket fejlesszünk. Stratégiai ajánlatunk, a Futureproof Workplaces by Skanska azt ígéri ügyfeleinknek, hogy a Skanska bármelyik projektjét is választják, az a dizájnra, fenntarthatóságra és innovációra fordított különös figyelemmel épül. A LEED és a WELL a legjobb bizonyíték arra, hogy vállalatunk teljesíti az ígéretét és az emberi jóllétre fókuszáló, környezetbarát épületeket fejleszt. Erőfeszítéseink szélesebb körben is elismerésben részesültek. A Skanska-t 20. helyen rangsorolták azon vállalatok listáján, amelyek „megváltoztatják a világot”[1]. Ez egyszerre nagy elismerés és felelősség is.Teljes mértékben tisztában vagyunk a klímaváltozással, és ezért is dolgozunk azon, hogy csökkentsük a bolygóra kifejtett hatásunkat” – mondta el Katarzyna Zawodna-Bijoch, a Skanska közép-kelet-európai kereskedelmi fejlesztési üzletágáért felelős elnök-vezérigazgatója.

A Skanska épületei nemrégiben további elismeréseket kaptak Közép-Kelet-Európában: a varsói Spark C Lengyelországban elsőként, és a régióban második irodaépületként kapta meg a WELL Core & Shell minősítést. A prágai Praga Studios, a bukaresti Equilibrium, a poznańi NowyRynek és a varsói Spark B projektek is LEED Core & Shell Platinum minősítést kaptak.

2020-ban további minősítések is várhatóak, hiszen a Skanska az eddigi lendülettel folytatja a fenntartható épületek és jövőképes munkahelyek fejlesztését. A vállalat számításai szerint az újonnan minősített épületek 220 000 m2 LEED és 79 800 m2 WELL minősített irodaterülettel növelik majd a Skanska minősített irodaállományát. Az első lengyel és cseh minősített projektek sikerét követően az ingatlanfejlesztő tervei szerint 2020-2021 fordulóján Magyarországon és Romániában is bevezeti a WELL minősítést.

Mill Park

A Skanska zöld és emberközpontú épületek fejlesztésére irányuló elkötelezettsége a budapesti eredményeken is látható. A főváros egyik legnagyobb zöld területével rendelkező irodaprojektünk, a Mill Park már megkapta a LEED Gold minősítést; a Nordic Light Trio pedig az első WELL minősítésű Skanska épület lesz Magyarországon, és a LEED minősítő rendszer legújabb változatának megszerzése is a célunk. Ez azt jelenti, hogy év végéig 14 000 m2 LEED minősített irodát adunk át a budapesti irodapiacon, és célunk, hogy folytassuk ezt az ütemet fenntartható épületeket fejlesztve egy jobb társadalomért. “- tette hozzá Schmidt András, a Skanska Magyarország fenntarthatósági vezetője.

 

 

Forrás: Grayling  (Képek forrása: Skanksa)

 

____________________________________________________________________
[1] – A Fortune magazin 2019-es „Change the Word” (“Változtasd meg a világot”) listáján a Skanska a 20.helyen végzett, az egyedüli építőipari/mérnöki vállalatként a listán: https://fortune.com/change-the-world/2019/skanska/