Az építészet és az építőipar új utakon jár:extravagáns látványtervek, újfajta anyagok, vastagabb, hatékonyabb hőszigetelés adja fel a leckét az elemek megnyugtató rögzítésének. A speciális rögzítéstechnikai kihívásokra nem lehet a megszokott megoldásokat alkalmazni.

Ezzel csak az tud lépést tartani, akinek – ahogy a fischernek – lételeme az innováció. A cég fél lábbal már a jövőben van, de mindenképpen egy lépéssel előrébb annál, mintsem egy kihívás problémává fajulna. Következzék néhány olyan egyedi megoldás, ami már-már futurisztikusnak hat, mégis a jelen mindennapjainak biztonságát garantálja.

A trükkmester: az ACT rendszer

Az ACT (Advanced Curtain Wall Technique) rendszer a kreatív építészek cinkosa a látványos homlokzati rendszerek megvalósításában: ez a korszerű, ám a szemlélő számára szinte láthatatlan technológia különösen magas terhelhetőséggel rendelkezik, így akár kifelé dőlő homlokzatok szellőztetett burkolatának biztonságos megtartására is alkalmas, függetlenül attól, hogy szálbetonról vagy akár üvegről van szó. Komoly know-how-ra építő, komplex rendszerről beszélünk, hiszen a furatból és dübelből, illetve pontmegfogóból álló egység nélkülözhetetlen alkotóelemei a speciális hátsókúpos furatok kialakításához szükséges készülékek, valamint a szerelőszerszámok is.

Az ACT rendszer alkalmazása óriási szabadságot ad a tervezéshez – ennek beszédes példája Stuttgart városának futurisztikus gyöngyszeme, a Porsche Múzeum. Az 35.000 tonnás óriás acélból, üvegből és fémburkolatból áll, és 5600 négyzetméteres kiállítótérnek ad otthont. Az érkező látogató fölé impozánsan magasodó, 16,5°-ban kifelé dőlő, 40 méter széles üveg homlokzat 14 m magasságból 27 méteres magasságig nyúlik előre.

A hatalmas, erős biztonsági üvegből készült elemek a hátsókúpos technológiának köszönhetően teljesen homogén, sima felületet alkotnak. A fejlesztéssel ugyanis világszerte először vált lehetővé olyan üveg pontmegfogás alkalmazása, ahol az üveglapokat nem kell teljesen átfúrni. A ponttartó egy hátsókúpos zsákfuratba, meghatározott nyomatékkal épül be, mellyel feszültségmentes formazárást biztosít. Ezáltal nem állnak ki áttörések a felszínből, és a homlokzat koszolódása, foltosodása is sokkal csekélyebb mértékű.

A lövedék erejével: FHB II ragasztópatron

Ragasztópatront más gyártó is forgalmaz, de olyat, ami repedéses betonban, pláne furattisztítás nélkül is alkalmazható, csak a fischer kínál. Az FHB II, és annak turbótestvére, az FHB II highspeed ragasztópatron segítségével a homlokzatok, gépek és acélszerkezetek bel- és kültérben is gyorsan – akár két perc alatt –, biztonságosan rögzíthetők. Hogyan működik a ragasztópatron, mely nemcsak külsejében emlékeztet egy lövedékre, de annak erejével is bír? A nyomaték-kontrollált ragasztott dübelben a sztirolmentes vinilészter ragasztóanyaga dübel acél szárának behajtásával aktiválódik: a dübelkúpok patron tartalmát, ami a furatfalnak feszülve le is zárja azt. Amilyen egyszerűen, idő- és költségtakarékosan valósul meg a szerelés, olyan betonbiztos a végeredmény.

 

A rocksztár: ULTRACUT betoncsavar

Az ULTRACUT igazi keménylegény a rögzítőelemek között, nemhiába tartják a nagyteljesítményű betoncsavart a fischer rocksztárjának. A fischer ULTRACUT FBS a heavy metal lehengerlő erejével viselkedik a betonban. A nyers erő mellett fűrészfogas geometriai kialakítása is hozzájárul a könnyű és gyors szerelhetőséghez és a végeredmény stabilitásához. Az ULTRACUT rockerhez méltóan távol áll a finomkodástól, ezért függőleges szerelés esetén sem szükséges a furatot tisztítani, aljzatnál azonban a furatot 3 fúróátmérővel mélyebbre kell fúrni. Feszítésmentes rögzítésének köszönhetően kisebb perem- és tengelytávolságok lehetségesek a szerelésnél. A termék ETA értékelése repedéses és repedésmentes betonhoz, a szeizmikus igénybevételi engedély, valamint az R120 tűzvédelmi bevizsgálás további biztonságot garantál.

Az otthon melegének őrzője: THERMAX

Aki próbált már előtetőt szerelni 20 cm vastag külső hőszigetelő rétegen keresztül, az pontosan tudja, milyen nehéz a különböző anyagú rétegeken átívelő, pontos, erős rögzítés – hogy mindez garantáltan hőhíd képződés nélkül történjék, az már szinte a sci-fi világa. Ám a fischernek erre a „részletkérdésre” is van válasza: a THERMAX pontosan az ilyen kihívásokra kifejlesztett, a külső hőszigetelésen keresztül alkalmazott nagy teherbírású, hőhídmentes rögzítőrendszer, ahol a nem teherhordó réteg 62 mm és 290 mm között lehet.

A Fischer befecskendező habarcsokkal kombinálva a THERMAX rendszer különösen biztonságos betonhoz és falazathoz történő rögzítésre. Bónuszként a THERMAX üvegszállal erősített, önvágó menetes éle még azt is lehetővé teszi, hogy ne kelljen külön szerszámot alkalmazni a rögzítéshez, ezáltal időt és pénzt takarítva meg. Így kerülnek helyükre és maradnak is ott az olyan erős rakományok, mint a napellenzők, előtetők, légkondicionáló egységek, műholdas antennák, akár betonra, akár repedéses betonra, akár perforált és masszív téglából készült falazatra szánták őket. És ami a legjobb: a lakótér klímája csöppet sem sínyli meg a homlokzati hőszigetelésen a szerelés során esett „sebeket”, mert a rögzítés minimalizálja a hőveszteséget!

A fischer dübelbirodalmának története egy korszakos találmánnyal, az S-dübellel kezdődött 1958-ban (a szülőatyja a zseniális elméjű alapító, Arthur Fischer volt). Az S-dübelt az évtizedek során több ezer új, speciális termék követte, és a világcég által piacra dobott rögzítéstechnikai innovációk száma azóta is gyarapodik. Az immár 14.000 rögzítéstechnikai termékből álló fischer-bőségtálban megtalálható mindaz, ami garantálja, hogy a rögzítendő szerkezetek, elemek ha törik, ha szakad a helyükön maradjanak.

 

 

fischerhungary.hu