Összefogott a LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a szintén baranyai kötődésű RATI Kft. Helyi összefogásuknak köszönhetően tovább erősödik a zöld gondolkodás  a megyében.

Fenntarthatóság, környezettudatosság, innováció

Mindkét vállalat számára fontos célkitűzés az ökológiai lábnyom folyamatos csökkentése és olyan innovatív, ipari megoldások alkalmazása, amelyek a fenntarthatóságot biztosítják. Ennek érdekében a LAFARGE Cement Magyarország Kft. több mint 4,5 milliárd forint értékű környezetvédelmi beruházást hajtott végre az elmúlt évek során. A Geocycle márkanév alatt 2014-ben vezették be a fosszilis tüzelőanyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok hasznosítását. Ezzel is erősítve a helyi körkörös gazdaságot, a környezettudatos működést. A két évvel ezelőtti és az idei kiegészítő technológiai beruházások eredményeként, mára több mint 80%-ban helyettesítik a földből kinyert tüzelőanyagokat alternatív anyagokkal. A Királyegyházi Cementgyár fajlagos CO2 kibocsátását a kezdeti évekhez képest mostanra több mint 25%-kal tudta csökkenteni. A vállalat hosszú távú terve, hogy 2050-re elérje a nettó karbonsemleges működést.

A LAFARGE a környezetvédelem terén tett tevékenységéért először 2014-ben megkapta a Baranya megyei Környezetvédelmi díjat, majd 2017-ben Klímabarát különdíjat, míg 2019-ben Energiahatékony Vállalat díjat nyert el.

A Rati Kft.-nél is előnyben részesítik az újrahasznosított anyagok felhasználását. Termékeik jelentős része Magyarországon készül, ezzel is csökkentve az ellátási lánc hosszát. Tudatosan vizsgálják a környezetbarát anyagok alkalmazhatóságát, és a hulladék keletkezését minimálisra csökkentik. A cég székhelyét az energiadizájn ihlette, így 100%-ban innovatív és környezetbarát. Az első magyar pluszenergia potenciával rendelkező ipari épület. A cég 2014-ben díjat kapott a sikeres vállalkozásokért, 2020-21-ben pedig EcoVadis ezüst fokozatú díjban részesült, amely a környezetbarát működés, az emberi jogok tiszteletben tartása, az etikus üzleti magatartás és a fenntartható beszerzés terén jelentős elismerés.

LAFARGE munkavállalói ajándékcsomag

Értékteremtés

A LAFARGE célja, hogy zöldebb, és fenntarthatóbb építőipari alapanyagokat biztosítson a hazai építőipar számára. Ezáltal is azt a célt szolgálva, hogy még élhetőbb városok épüljenek mind technológiailag, mind tartósság szempontjából.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az alacsonyabb CO2 kibocsátású cementtermékeinkkel olyan zöld építkezésekhez járulhattunk hozzá az utóbbi években, mint a Pécsi Vásárcsarnok, a Pécsi Fogászati Elméleti tömb, vagy mint a MOL Campus új irodaháza.” – nyilatkozta Hoffmann Tamás, a LAFARGE Ügyvezető igazgatója.

Az autóipart kiszolgáló Rati Kft. is hasonlóan gondolkozik. Szaktudásukat felhasználva a saját fejlesztésű termékek minél zöldebb előállításán munkálkodik az ötlettől a termékek megvalósításáig.

„Szeretnénk megmutatni a világnak, hogy a hazai tervezők, a hazai innovációk milyen nagyszerű termékeket és megoldásokat indukálnak és hogy hogyan lehet mindezt zölden megvalósítani” – fogalmazott Rajnai Attila, a Rati Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Az újszerű, zöld megközelítések nemcsak a két vállalat termelési folyamataiban vannak jelen, de igazodnak a piaci trendekhez, igényekhez és egyre nagyobb szerepet kapnak a munkáltatói közösség építésében, valamint a munkavállalói elégedettség növelése terén is. Ezért mindkét vállalat értékrendjében jelen van a fenntartható, zöld gondolkodás és a társadalmi felelősségvállalás. A kettő érték összefonódik és önkéntes munkák keretében a helyi közösségekkel összefogásában munkaidőn kívül is megvalósul.

A zöld összefogás eredménye: Rati kosár

Az idei együttműködés a Rati Kft. által készített, autós bevásárló kosárban manifesztálódik. 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült, innovatív, fúrás nélkül rögzíthető, ergonomikus formatervezésű termék. A LAFARGE az idei évben ezzel a termékkel köszöni meg munkavállalóinak az ez évi kitartó és eredményes munkát – mindamellett pedig támogatja a helyi körkörös gazdaságot és ösztönözi a zöld gondolkodást.

„Közös erővel szeretnénk ráirányítani a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre, a kevesebből többet építsünk elvre, az újrahasznosítható megoldások keresésére. A mindennapokban kiemelten fontos olyan környezetvédelmi akciók szervezése, amelyek a jövő generáció számára is élhető világot és jövőt biztosítanak. Hisszük, hogy ezzel az inspiráló összefogással és a nyitott gondolkodásmódunk által megvalósuló újszerű, innovatív megoldásainkkal elősegítjük újabb kezdeményezések létrejöttét akár cégek, akár közösségek között.” – jelentette ki Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Fenntarthatóságért és Marketing-kommunikációért felelős igazgatója a két cég együttműködéséről.

 

Forrás: LAFARGE CEMENT MAGYARORSZÁG KFT.