Pozitívba fordult a Mapei forgalma

394

Az építőipari segédanyagokat és szigetelő rendszereket gyártó Mapei Kft. 26 milliárd forintos belföldi forgalmat ért el az idei harmadik negyedévben, ami 1,1%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vállalat sikeresen fékezte meg az év első felében tapasztalt forgalomcsökkenést.

A belföldi forgalom növekedésének két fő oka a harmadik negyedévre jellemző szezonális hatás, az építési és felújítási kedv kismértékű élénkülése, valamint az év elején meghozott vállalati intézkedések, melyek a harmadik negyedévben fejtették ki pozitív hatásukat. A vállalat árbevétele a hatodik hónapban még 3,4%-kal maradt el az előző év azonos időszakától, ám ezt sikerült szeptember végére pozitív irányba fordítani.

Felújítással kapcsolat termékek iránt növekszik a kereslet 

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint, megfigyelhető a kereslet átalakulása. A felújítás dominál az új építéssel szemben, valamint a felújítások jelentős része az energiahatékonyságot célozza. Ennek következményeként erősödött a hőszigetelési termékvonal, valamint a felújítással kapcsolatos építéskémiai és épületrehabilitációs termékek forgalma.

Az export oldalon kevésbé rózsás a helyzet

A harmadik negyedévi exportforgalom 414 millió forint volt, ami 20%-os csökkenést jelent a tavalyihoz képest. Az export oldali visszaesés oka, hogy a hazai energiaárak növekedése miatt a vállalat által használt kvarchomok ára megnőtt, amely ezzel több európai piacról kiszorította a vállalatot.

A nehézségek ellenére töretlen fejlődés

“Bár minden környezeti hatást nem tudtunk kivédeni, elégedettek vagyunk az eredménnyel. A magyar építőipar sajátossága, hogy hirtelen és lendületesen változik. Ezeket a drasztikus változásokat nem lehet azonnal kivédeni, ehhez idő kell. A korábban hozott intézkedések most a harmadik negyedévre értek be” – értékelt Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Emlékeztetett, hogy a vállalat az év elején költségcsökkentési intézkedéseket vezetett be, emellett folyamatos erőfeszítéseket tesz, hogy növelje piaci részesedését, kompenzálva a kereslet csökkenését. A nehézségek ellenére is ragaszkodnak a két évtizede folytatott stratégiájához, hogy segítsék az építtetőket az építési álmaik megvalósításában: új szolgáltatásokat és termékeket vezettek be, továbbfejlesztett szakmai képzésekkel támogatják a piaci szereplőket, valamint ettől az évtől minden építési helyszínen személyes tanácsadással segítik az építtetőket.

Az év hátralévő részében a Mapei Kft. továbbra sem számít az építőipar javulására, azonban továbbra is optimista és a tervei szerint továbbra is növekedéssel számol az év végéig.

 

Forrás: Hírnévügynökség