Pécsett rendezik a “Tervezz te is ökoházat!” országos verseny döntőjét

194
Tervezz te is ökoházat! verseny 2023-as döntőse

A versenyt az EUTeens4Green európai támogatási program is elismert, mint a fenntarthatóságot, annak gondolatát innovatív módon szolgáló programot

Egy háromgyermekes fiatal házaspár számára kellett tetszőleges anyagok és technológia felhasználásával ökoházat tervezniük az immár 4. alkalommal a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK), valamint stratégiai partnere, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiuma által középiskolások számára meghirdetett Tervezz te is ökoházat! verseny résztvevőinek. Az építésztechnikumban tanuló fiatalok a háromfordulós verseny döntőjében március végén mutatják be elképzeléseiket a zsűrinek Pécsett, miután személyesen is megtekintettek egy ökoházat és megismerték a bent lakók tapasztalatait.

Az ökoházak esetében az építőanyagokat környezettudatos eljárásokkal állítják elő, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokkal dolgoznak, és olyan technológiákat építenek be, amelyek által a kész ház energiatakarékos, fenntartható módon működik. A jövő építészei felé egyre nagyobb lesz a környezettudatosságot fókuszba állító gondolkodás iránti elvárás, ezért hasznos, ha az építészetet választó középiskolások mielőbb megismerkednek e szemlélet alapjaival. A hagyományos tananyagnak nem önálló része az ökotudatos technológiák oktatása, ezért a verseny hiánypótló szerepet tölt be a tudásátadásban is. Célja, hogy a diákok megismerjék: a modern berendezések által miként lehet ma ökotudatos egy épület, és miként volt az néhány száz éve, amikor olyan építőanyagokat használtak, amelyek az élettartamuk végén annak károsítása nélkül visszakerülhettek a természetbe.

A Tervezz te is ökoházat! felhívásra az idei tanévben jelentős számú és igen színvonalasan elkészített projekt érkezett. Tapasztalható, hogy az iskolák egyre komolyabban veszik a versenyt. (A győri technikum még szakkört is szervezett a gyerekeknek a felkészüléshez.) A döntőben öt háromfős csapat méri össze a tudását, a legjobb három csapat eredményét összértékben 300.000 forintnyi ajándékutalvánnyal díjazzák.

Az eredményhirdetést március 21-én, 9.30-kor tartják a PTE MIK-en.
(Pécs, Boszorkány út. 2.; B224, 2. emeleti tanácsterem). 

 

Forrás: PTE MIK