A koronavírus okozta válság és az ukrán konfliktus drasztikusan megemelte az építőipari szolgáltatások árait, így a nominális piaci folyamatokat egyre nehezebb értelmezni. Ez a német építési beruházásoknál is így van: várhatóan nominálisan 102 milliárd euróval nőnek majd 2021 és 2023 között, mely növekedés azonban szinte teljes mértékben a magasabb áraknak tudható be és reálértéken már csak 3 milliárd euró lesz – írja Ludwig Dorffmeister az Euroconstruct német tagintézete, az ifo Institute kutatója.

Covid-sokk, az ukrán háború és az építőanyagárak

A meglepően erős kereslet-fellendülés a 2020-as kezdeti Covid-sokk után és a globális konténer szállítás problémái még 2021-ben is zavart okoztak az építőanyag-kínálatban, és nemcsak Németországban. Számos építőanyag megdrágult, mely drágulást az építőipari cégek, többnyire nem teljes egészében, de áthárították a megrendelőkre – fogalmaz Dorffmeister.

Mint írja, 2021 közepétől a helyzet javult, de idén márciustól a német építőipari cégek egyre gyakrabban panaszkodtak az ukrán háború miatti építőanyaghiányra. Ez a probléma 2022 májusában tetőzött (az ifo Institute havi felmérése alapján): az ellátási problémák ekkor súlyosabbak voltak, mint a 2021 júniusi felmérésben. A kivitelező cégek ismét kénytelenek voltak áthárítani a költségeket az építtetőkre, vagy újratárgyalni az árat, mert a beszállítók már a megrendeléskor sem akarták garantálni az eladási árakat.

Építési beruházások Németországban

Az ifo Institute kutatója elemzésében hangsúlyozza, hogy az építőanyagárak meredek emelkedése a fő oka annak, hogy az építőipari munkák rohamosan drágulnak. Mint írja, ha megnézzük az építési beruházásokra vonatkozó hivatalos számításokat (a bruttó állóeszköz egy része; minden építési szolgáltatás, beleértve a járulékos költségeket is, mint például a tervezés, de nem számítva a karbantartási projekteket), kiderül, milyen következményekkel jár a nominális változás.

A nominális növekedés (ár- és mennyiségváltozás) és a reálnövekedés (tiszta mennyiségi változás) egyre távolabb esik egymástól. A Szövetségi Statisztikai Hivatal már 2018-ban átlagon felüli, 4,7%-os áremelkedéssel számolt, miközben az építőipari szolgáltatások „csak” 2,6%-kal bővültek (az árakkal kiigazítva). Értékre átszámítva ez azt jelenti, hogy 2018-ban nominálisan 24 milliárd euróval, változatlan áron viszont csak 8 milliárd euróval nőttek az építőipari beruházások – számol be Ludwig Dorffmeister.

A rendkívül erős áremelkedés miatt a nominális piaci fejlődés elvált a reáltól. A kutató szerint a kínálattal kapcsolatos óriási építőipari szűk keresztmetszetek és a keresleti oldalon jelentkező visszafogottság (kamatemelkedés, nehéz gazdasági környezet) miatt a 2021-2023-as időszakra nagyon gyenge reálnövekedés várható.

Dorffmeister elemzésében úgy számol, hogy az árakban viszont robbanásszerű növekedés várható (2021: +8,3%; 2022: +11,9%, 2023: +3,9%), mely az elmúlt három évtizedben még csírájában sem volt megfigyelhető. A 2021 és 2023 közötti három évben várhatóan az építőipari beruházások összességében alig 3 milliárd euróval nőnek majd változatlan áron. Ez a kis növekedés azonban csak azért lesz elérhető, mert folyó áron további 102 milliárd euró gyűlik össze; azaz 102 milliárd euróra van szükség ahhoz, hogy a reál piaci volumen 3 milliárd euróval bővüljön – vélekedik a szakember.

Az Euroconstruct egy független szervezet, mely 19 európai ország kutatócégeit fogja össze. A nyári, 19 európai ország építési piacára vonatkozó Euroconstruct előrejelzés, köztük a magyar report is, megrendelhető a Buildecon-tól, az Euroconstruct magyar tagjától.

Forrás: sajtóanyag
Címlapfotó: München, Németország. Fotó: Ludwig Dorffmeister