A Közbeszerzési Hatóság kedden rendezte meg a Közbeszerzési Expót, mely egyben az ÉVOSZ-szal és a Magyar Mérnöki Kamarával nemrégiben indított, országos szintű roadshow budapesti állomása is volt. A Millenáris Parkban tartott szakmai esemény fókuszában az építési beruházás célú közbeszerzések sajátosságai, aktualitásai voltak. A rendezvényen elhangzott: minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére.

A változékony gazdasági környezet jelentős kihívások elé állítja a hazai közbeszerzési piac szereplőit, melyekre reagálni kell – hangzott el a Közbeszerzési Expón. A Közbeszerzési Hatóság (KH) szervezésében szeptember 20-án megtartott szakmai rendezvényen kiállítóként több mint egy tucat kormányzati és egyéb szakmai szervezet, illetve számos közbeszerzési szakember vett részt. Az expón megtartott szakmai képzéseken megvitatták az árváltozások kezelésének közbeszerzési kérdéseit, az orosz-ukrán háború közbeszerzésekre kifejtett hatásait, illetve az intenzív verseny biztosításnak lehetőségeit.

A KH 10 év után rendezte meg újra a Közbeszerzési Expót, azzal a céllal, hogy a közbeszerzési piac szereplői, az érintett szakemberek egy átfogó, interaktív jellegű szakmai rendezvény keretében találkozhassanak. A kiállítói standokon lehetőség nyílt az érdeklődők kérdéseinek megválaszolására, a kiállító szervezetek tevékenységének közérthető, újszerű bemutatására.

Szigorúbb és átláthatóbb lesz a rendszer

Dr. Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség Területfejlesztésért Felelős Minisztere Hivatalának parlamenti államtitkára az eseményen elmondott beszédében kiemelte, hogy minden eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszer jön létre az uniós pénzek felhasználására és az uniós közbeszerzések ellenőrzésére. Ez a Bizottság véleménye szerint is garantálja az európai uniós forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyságát és befolyástól való mentességét. A miniszterhelyettes közölte, hogy ez a korábbiakban is így működött a gyakorlatban. Elmondta azt is, hogy a vonatkozó törvénymódosítások egy része már benyújtásra került az Országgyűlés elé, ezek elfogadása október végéig várhatóan megtörténik.

Az árváltozások és a háború hatásai, valamint az intenzív verseny biztosítása voltak a fókuszban

A rendezvényen a kiállítói szekció mellett szakmai kerekasztal-beszélgetésekre is sor került, melyeken a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfontosabb aktualitásokat vitatták meg az érintett szakemberek. Három kiemelt témát jártak körbe: az előre nem látható, irreális árváltozások kezelésének közbeszerzési kérdéseit, az orosz-ukrán háború közbeszerzésekre kifejtett hatásait, illetve az intenzív verseny biztosításnak lehetőségeit a közbeszerzési piacon.

„Prevenció és ellenőrzés: ez a kulcsa annak, hogy egy rendkívül változékony gazdasági helyzetben, valamint egy uniós forrásokkal kapcsolatos közéleti vita közepette is segíthessük a közpénzek átlátható elköltését, biztosítsuk a verseny tisztaságát és a jogalkalmazói tevékenység jogszerű gyakorlását. A Közbeszerzési Hatóság ezt a munkát évek óta következetesen végzi, és most ennek szellemében rendeztük meg a Közbeszerzési Expót is.” – jelentette ki Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A Közbeszerzési Hatóság közölte, kiemelt feladatának tekinti a szakmán belüli tudásmegosztás elősegítését, ezért évek óta rendszeresen szervez szakmai rendezvényeket, konferenciákat.

A Közbeszerzési Expó egyben A közbeszerzések mérnöki szemmel elnevezésű országos szakmai roadshow budapesti állomása is volt, mely kifejezetten az építési beruházás célú közbeszerzések sajátosságaira, aktualitásaira fókuszált.

Forrás: Közbeszerzési Hatóság honlap
Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt