A közbeszerzések értéke és darabszáma is visszaesett

528

A magyarországi ajánlatkérők 3478 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le 1304 milliárd forint értékben az első félévben, ami az egy évvel korábbihoz képest 11 százalékos, illetve 50 százalékos csökkenésnek felel meg – áll a Közbeszerzési Hatóság legújabb gyorsjelentésében.

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a július 19-i sajtótájékoztatón kiemelte: a visszaesés hátterében a globális krízis, a háború hatásai és az építőipari árak drasztikus emelkedése áll, ami “szinte derékba törte” a magyar gazdaságot jellemző korábbi dinamikus növekedési pályát. Az eljárások értéke a legjelentősebb mértékben az építési beruházás kategóriában esett vissza, 411 milliárd forintra a tavalyi első félévi 1954 milliárdról – ismertette.

A hatóság elnöke elmondta, hogy az építési beruházások korábban a közbeszerzések összértékének kétharmadát tették ki, mára viszont kiegyenlítődött az arány, és az árubeszerzéssel, illetve a szolgáltatás-megrendeléssel közel azonos az arányuk. A jelentés szerint az árubeszerzési eljárások értéke 446 milliárd forint, a szolgáltatás-megrendelési pedig 447 milliárd forint volt január-júniusban.

Kovács László megjegyezte, hogy amennyiben az uniós források érkezése beindul, az a közbeszerzési eljárások számát és értékét is felfelé tolja majd. Hozzátette: a hatóság célja csökkenteni a hirdetmény nélküli eljárások számát, az első félévben 113 darab ilyen ügyet regisztráltak szemben a tavaly ilyenkori 119-el; az eljárások aránya értékben 8,4 százalékra csökkent a tavalyi 13,7 százalékról.

Cél az egy ajánlatos eljárások számának csökkentése

Arra is kitért, hogy az európai uniós módszertan szerint – amely csak egyes szerződéseket veszi alapul – az egyajánlatos szerződések számának és értékének aránya is magasabb, mint a hazai módszertan szerint: 35 százalék, illetve közel 31 százalék. Céljuk, hogy az európai uniós átlag alá, 20 százalék körüli szintre csökkentsék az egy ajánlattevős eljárások számát az EU módszertana szerint – fűzte hozzá. Az egyajánlatos eljárások számának csökkentéséhez közvetetten az is hozzájárulhat, hogy az ilyen szerződéseket fokozottan figyelik, az ellenőrzési tervbe az esetek automatikusan belekerülnek. A közbeszerzési törvény tartalmazza azt a lehetőséget, hogy az ajánlatkérő eredménytelenné nyilváníthatja az eljárást, ha csak egy ajánlat érkezik, a tavalyi jogszabályváltozások ösztönzik a kiírókat erre – említette meg.

A hatóság vezetője jó hírnek nevezte, hogy az egy közbeszerzésre jutó ajánlatok átlagos száma nagyjából 8-ra nőtt a korábbi 6-ról, a verseny tehát élénkült. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy amennyiben a kiírások száma növekszik majd, az átlagos szám újra csökkenhet.

A KH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a zöld szempontokat tartalmazó eljárások száma és értéke is nagyjából 50 százalékkal nőtt – 14,5 százalékra, illetve 16,1 százalékra – az előző két év azonos időszakához képest.

 

Forrás: MTI