Májusban alig változott a GKI konjunktúraindexe

97
Forrás: GKI

A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint májusban a vállalkozói szféra és a lakosság kilátásai sem változtak érdemben áprilishoz képest. A GKI konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent. A cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési tervei pedig viszont érezhetően csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.

A GKI konjunktúra index, ami a vállalati és lakossági kilátások összefoglaló mutatója, májusban hibahatáron belül, szűk 1 ponttal csökkent az előző hónaphoz képest. A GKI üzleti bizalmi index, a vállalkozói szektor kilátásait összefoglaló, egyetlen számba sűrítő konjunktúra-mutató tavaly július óta egy rendkívül szűk sávban ingadozott. Az index ebből a sávból májusban sem tört ki, az előző hónaphoz képest hibahatáron belül, 1 ponttal csökkent.

Az aktuális hónapban csak az építőipari cégek körében következett be markánsan kedvező változás (3 pontos emelkedés), a kereskedelemben nem változott a kép, míg az iparban és az üzleti szolgáltatások terén kissé romlottak a várakozások (1-2 pontos esés). Az iparban csak a saját termelésű készletek megítélése lett kedvezőbb az áprilisinál. A teljes rendelésállomány értékelése kissé, a következő három hónapban várható termelési kilátás viszont érdemben romlott.

Az építőiparban a rendelésállomány értékelése és a foglalkoztatási várakozások is érezhetően javultak. A kereskedelemben az előző három hónap üzletmenetével való elégedettség kissé csökkent, a készlet-szintről alkotott vélemény nem változott, míg a következő három hónapban várható megrendelések értékelése kedvezőbb lett. A szolgáltató ágazatban az előző három hónap üzletmenetének megítélése kissé romlott, a következő három hónapra vonatkozó forgalmi várakozások és a foglalkoztatási tervek pedig alig változtak.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága májusban csak nagyon enyhén javult, a létszám bővítését és csökkentését tervezők aránya nagyjából megegyezik. A derűlátók csak a szolgáltató cégek körében alkotnak határozott többséget. Az üzleti szféra összesített áremelési tervei májusban jelentősen, hat havi mélypontjukra estek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága enyhén romlott.

A GKI fogyasztói bizalmi index, a januári-februári jelentős kilengés után, „megnyugodott”, májusban is csak hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest. A lakosság a következő 12 hónapra vonatkozó saját pénzügyi helyzetét, valamint az ország várhatógazdasági helyzetét enyhén javulónak, míg elmúlt 12 hónapban tapasztalt saját pénzügyi helyzetét változatlannak értékelte az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor a nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése kissé romlott. Áprilishoz képest a lakosság inflációs várakozása kissé emelkedett, s a munkanélküliségtől való félelem is erősödött.

 

Forrás: GKI