A Richter skála szerinti 6,4 erősségű földrengés rázta meg november 24-én Albánia észak-nyugati, partvidéki részét. A természeti katasztrófa több mint 50 emberéletet követelt, és megközelítőleg 2000 sebesültet, illetve 4000 fedél nélkülit hagyott maga után. A fővárosban, Tiranában 1465 épület rongálódott meg, a tengerparti kikötővárosban, Durresben 900.

A fő-, illetve utórengést követően az albán kormány kérésére Magyarország is a földrengés sújtotta övezet lakosságának segítségére sietett. A Miniszterelnökség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 6 fős, statikusokból álló csoportja utazott a helyszínre a durresi és tiranai károk gyors áttekintésére, felmérésére. Pohl Ákos – az MMK által delegált statikusok egyike –, kiérkezésüket követően megosztotta velünk helyszíni tapasztalataikat.

Forrás: MMK

A magyar mérnökcsapat első napja Durresben telt, ahol néhány kisebb épület és két bankfiók állapotának ellenőrzése mellett részt vettek az övezet felmérését koordináló – az Európai Bizottság égisze alatt működő – Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága (European Civil Protection and Humanitarian Aid) tájékoztatóján, ahol a felméréshez szükséges legfontosabb információk hangzottak el. A szervezet kidolgozott egy helyi viszonyokra szabott értékelési rendszert, amelynek segítségével a munkálatokban résztvevő, jelenleg is ott tartózkodó 80 fős nemzetközi mérnök csoport tagjai egységesen tudják az épületeket értékelni, a károkat felmérni.

Forrás: MMK

A munkát és az értékelést a helyi hatóságoknak és mérnököknek szükséges elvégezniük, a külföldiek – így a magyar csoport is -, „csak” támogatják az ő munkájukat. A mérnökök 3 fős csapatokban dolgoznak, mely minden esetben 2 külföldi és 1 helyi mérnökből áll. Ennek jelentősége nem pusztán az együttműködésben és a széleskörű ismeretekben rejlik, hanem az albán lakosság megnyugtatását és bizalmának elnyerését is szolgálja: a lakosság bizalma megrendült saját építőipari szakembereikben, a külföldi mérnökök véleményére adnak és nekik hisznek.

Pohl Ákos kiemelte: „Nagyon fontos, hogy az építési szabályok megfelelőek legyenek és ehhez korrekt ellenőrzés is társuljon. A jelenlegi tragikus helyzet már ezek korábbi hiányának a következménye.

Forrás: MMK

Az általános műszaki helyzet mellett az emberek lelki állapota jelent még komoly problémát. Sokan elhagyták a környéket, elmentek a városokból és nem mernek visszatérni. Ezért is kiemelten fontos, hogy még karácsony előtt minden épületről eldőljön, lakható-e, vagy sem. Az ünnepekre némi megnyugvást szeretnének nyújtani a lakosság számára.

December 5-től a magyar csapat Tiranában végzi szakértői munkáját. Várhatóan a kiemelt jelentőségű középületek (pl. kórház) felmérése lesz a feladatuk az elkövetkező napokban, egészen december 10-ig. Az első kamarai mérnökcsapat hazatérése után még két magyar szakértői csoport kiutazása fog megtörténni egy-egy hetes turnusokban.

A december 3-10. között Albániában tartózkodó első magyar mérnök csoport tagjai:

  • Dr. Joó Attila csapatvezető (BME)
  • Karkiss Balázs (MMK)
  • Mahler András (BME)
  • Nagy Róbert (MMK)
  • Pohl Ákos (MMK)
  • Völgyi István (BME)

 

 

Forrás: MMK