A World Green Building Council (WorldGBC) ágazati útmutatót adott ki az épített környezetre, mely a globális átmenetet támogatja az olyan infrastrukturális megoldások felé, amelyek az emberekre összpontosítanak. A világszervezet az épületek, a közösségek és a városok szintjén javasol hatékony és gyakorlati lépéseket, támogatva a változó éghajlathoz való alkalmazkodást és ellenálló képességet (reziliencia) – számolt be a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, a HuGBC.

A világ népességének legalább 85%-át érintő éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásai miatt – aszályok, a tengerszint emelkedése, hőhullámok és árvizek, amelyek gyakorisága és súlyossága növekszik – reziliencia-intézkedések lesznek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a közösségek képesek legyenek az épített környezetünkben való túlélésre és boldogulásra.

Ezért a WorldGBC kiemelt egészségi és jóléti globális programja, a Better Places for People az ENSZ magas szintű klímabajnokaival és a C40 városokkal működött együtt, hogy a különböző városi léptékű alkalmazkodást lehetővé tevő és a közösségek igényeit világszerte kielégítő, határozott fellépésre ösztönző, időszerű forrást nyújtson.

A HuGBC ismertette, 2022. november 10-én, az ENSZ Klímacsúcs (COP27) Ifjúsági és Jövő Nemzedékek Napján – összhangban azzal, hogy az ENSZ magas szintű klímabajnokai a “rugalmasság” témakörét állították a nap középpontjába -, az útmutatót a Kék Zóna Épületek pavilonjában mutatják be. Ez további figyelmet fordít az épített környezetnek az ellenálló jövő biztosításában játszott kritikus szerepére.

“A klímaváltozással szembeni ellenálló képesség az épített környezetben” című útmutató az épített környezet kezelésének elveit mutatja be az időjárással összefüggő éghajlatváltozás vonatkozásában, mint például a viharok, erős szél, aszályok, árvizek, súlyos hőmérséklet-változás és erdőtüzek hatásai. Ezek az elvek a folyamatos vagy fokozatos éghajlati hatások, illetve egyes esetekben a szélsőséges időjárási jelenségek enyhítésére és a károk elhárítására irányuló intézkedésekre összpontosítanak.

Rendszerszintű intézkedésekre van szükség

A HuGBC közleményében rámutatott, az éghajlatváltozás hatásai, valamint a szélsőséges és fokozatos időjárási események okozta károk az épületek, közösségek és városok szintjén jelentkeznek majd a világ minden pontján. Ezért a károk enyhítését és a helyreállíthatóságot biztosító intézkedéseket rendszerszinten kell végrehajtani. Ahhoz, hogy az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességre vonatkozó stratégiák egy sor összetett rendszerbe beépüljenek, az épített környezet valamennyi érdekeltjének és döntéshozójának részt kell vennie és felelősséget kell vállalnia. Hangsúlyozták, a helyi és nemzeti kormányzat vezető szerepe alapvető fontosságú az érdemi alkalmazkodási és ellenállóképességi megoldások aktiválásához.

A WorldGBC arra ösztönzi az útmutatóban meghatározott épített környezeti szereplők széles körét, hogy vállalják szerepüket, gyakorolják befolyásukat és hajtsák végre a változásokat. Az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásai mellett a rezilienciával kapcsolatos intézkedések elengedhetetlenek, ha ki akarjuk alakítani a közösség azon képességét, hogy az épített környezetünkben fennmaradjon és gyarapodjon. Meg kell hallgatnunk az éghajlati hatások által leginkább érintett közösségek hangját és tanulnunk kell belőle, hogy megfelelő választ adhassunk az ellenálló képességgel kapcsolatos megoldások megvalósítása során – emelték ki a közleményben.

Cristina Gamboa, a WorldGBC ügyvezetője kiemelte: „Az útmutatónk a különböző városi léptékeket figyelembe vevő, emberközpontú infrastrukturális megoldások felé történő, nagyon szükséges átmenetet támogatja. Itt az ideje, hogy az alacsony karbonkibocsátású, rendkívül rugalmas és méltányos épített környezeti megoldásokat mindenki számára, mindenhol elérhetővé tegyük. És itt az ideje, hogy a helyi és regionális vezetők hatásos politikai válaszokat adjanak, hogy lehetővé tegyék ezt az égetően szükséges átalakulást.”

Az útmutató INNEN tölthető le.

Forrás: HuGBC sajtóanyag