Amint arról korábban beszámoltunk, négy új területet nyilvánítottak rozsdaövezeti akcióterületté. Köztük van a Property Market által a Kopaszi-gátnál fejlesztett BudaPart városnegyed is. A vállalat ügyvezetője, Schrancz Mihály a besorolással kapcsolatban úgy fogalmazott, az további lendületet ad projektjüknek. Hozzátette, a bővülő rozsdaövezeti akcióterületek végső soron hozzájárulnak az építőipar kiszámíthatóságához, a cégvezető szerint a barnamezős beruházások emellett fenntarthatóbbak, hatékonyabbak is.

Újbuda népszerű szabadtéri pihenő- és szabadidőközpontjával, a Kopaszi-gáttal szemben épülő új városnegyed, a BudaPart fejlesztés is rozsdaövezeti besorolást kapott a Rozsdaövezeti Bizottságtól. Ez a lakásvásárlóknak jó hír lehet, mert az egyébként 5%-os áfával épülő rozsdaövezeti lakások után visszaigényelhetik az áfát, így lényegében áfa nélkül tudnak vásárolni.

A Property Market ingatlanfejlesztő első projektje, a BudaPart 2016-ban indult. A különleges városrészként fejlesztett területből 10 hektár a Lágymányosi Öböl vízfelülete, és 20 hektár hektár városi park, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is. A megközelítőleg tíz éves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás területén mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.

A most bejelentett rozsdaövezeti akcióterületi besorolásról a 2021. májusában létrejött Rozsdaövezeti Bizottság döntött.  A testület javaslatok alapján határoz arról, hogy mely leromlott állapotú, korábban ipari vagy egyéb gazdasági célra használt ingatlanok kerüljenek be a programba. Eddig 46 területre érkezett kezdeményezés a bizottsághoz, ebből 16 akcióterületté minősítését támogatta a testület és hat terület besorolását hagyták jóvá – foglalta össze közleményében a Property.

A rozsdaövezeti beruházásokkal az egész város profitál

Schrancz Mihály kiemelte, a BudaPart a legnagyobb rozsdaövezeti beruházás Budapesten. „A rozsdaövezetek újrahasznosításával a közvetlen környezetük, de az egész város is profitál, megújulhat a városi infrastruktúra, felértékelődhet a környezetében lévő ingatlanállomány, ezzel párhuzamosan megjelennek a lakók mindennapi életéhez szükséges szolgáltatások is, így ezzel mindenki jól jár” – fogalmazott. Hozzátette, a rozsdaövezetek a városok titkos tartalékának számítanak, ezért a bejelentett első fecskéket újabb és újabb rozsdaövezeti akcióterületek kijelölése fogja követni Budapesten és vidéken egyaránt, hiszen a barnamezős fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan megújulhatnak a városok jelenleg alulhasznosított területei. Joggal mondhatjuk, hogy a rozsdaövezetek rehabilitációja Budapest fejlesztésének egyik kulcsfontosságú feladata – emelte ki Schrancz.

Emlékeztetett, a rozsdaövezetek fejlesztésére irányuló akcióterv célja, hogy az elhanyagolt ipari területeket helyreállítsák, kármentesítsék a fejlesztők, illetve új projekteket indítsanak ott, ezzel segítve a városrészek rehabilitációját. Hangsúlyozta azt is, hogy az egykori ipari övezetek nagy részén találhatóak kisebb vagy jelentősebb környezeti problémákkal sújtott területek, valamint műemlékvédelem alatt álló, egykori ipari épületek, amelyek fejlesztéséhez jelentős segítséget nyújt a szabályozás. A gyorsított és egyszerűsített beruházás mellett a Rozsdaövezeti Bizottság által kijelölt rozsdaövezeti akcióterületeken létrejövő lakófejlesztések legnagyobb előnye, hogy a lakások után még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik a vásárlók – emlékeztetett. Schrancz Mihály ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a rozsdaövezeti besorolással járó áfa-visszaigénylés visszamenőleg nem érvényesíthető (a rendelet hatályba lépése előtti befizetések esetében), csak a további részletekre, vásárlásokra vonatkozik.

Fenntarthatóbbak, hatékonyabbak a barnamezős ingatlanfejlesztések

Schrancz Mihály elmondta, hogy a barnamezős beruházások – amiatt, hogy a városszöveten belül jönnek létre – fenntarthatóbbak, hatékonyabban gazdálkodnak a meglévő erőforrásokkal, hiszen ezekhez a területekhez nem kell jelentős plusz közművet, utakat fejleszteni. A meglévő infrastruktúra hasznosítása sokkal ideálisabb, mint ha tovább terjeszkedne a város. A fejlesztéseknél fontos szerepet kap a várostervezés, a környezetvédelem és a társadalmi, közösségi igények kielégítése, ezért a beruházások komplex egységként kezelendők. A cél az, hogy a rehabilitáció hozzájáruljon a városrészek környezetbarát módon való újjáélesztéséhez, a zöldterületek megóvásához, bővítéséhez – tette hozzá a Property Market ügyvezető igazgatója.

Schrancz Mihály megemlítette azt is, hogy egy-egy rozsdaövezet felszámolása nem csak egészségesebbé, szebbé teszi a környezetet, de a létrejövő új városrészek hozzájárulnak Budapest és a vidéki nagyvárosok jövőbeni arculatának kialakításához is, ehhez pedig a jövő megoldásait kell a jelenben alkalmazni a fejlesztéseknél.

 

Forrás: Bepresent