Világ- és népzenei koncertek, kiállítások és építészeti előadások is várják az érdeklődőket a Héttorony Fesztiválon május 18-28. között nyolc városban. Az idei eseménysorozat tematikájában az építészeti előadások a Makovecz Imre által tervezett héttornyú sevillai pavilon jubileumához is kapcsolódnak. Az ikonikus épület ugyanis éppen harminc éve, 1992-ben készült el a hat hónapon át tartó, közel 42 millió látogatót vonzó spanyolországi világkiállításra.

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben tájékoztatnak, hogy a fesztivál május 18-án Sárospatakon veszi kezdetét, majd Mátészalkán, Csengeren, Visegrádon, Szigetváron, Pakson, Temesváron és Kolozsváron vehetnek részt a programokon az érdeklődők.

Az eseménysorozat nyitónapján Sárospatakon a Művelődés Házában nyílik az 50 éves táncházmozgalmat bemutató kiállítás, majd Ambrus Lajos Nagy almáskönyv című kötetét ismertetik, este a Sebő együttes lép színpadra. Emellett fényfestészet és borkóstoló is szerepel a programban. Május 19-én Mátészalkán Resti Kornél-koncerten, Csengeren Csernyus Lőrinc építész Sevillától Dubajig című előadásán és Farkas Miklós építészeti kiállításán vehet részt a közönség, este a Szent Efrém Férfikar zárja a napot.

A visegrádi Makovecz-pikniken Paár Julcsi gyerekkoncertje és mesedélután is szerepel a programban. Salamin Ferenc és Erhardt Gábor építészekkel lesz beszélgetés, majd a Kerekes Band zenél. Május 22-én Szigetváron a Vigadóban a Pannon Filharmonikusok fuvolanégyese lép fel, majd Sevilla 92′ címmel Turi Attila építész kiállításán és előadásán vehet részt a közönség, este Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, valamint az Ötödik Évszak zenekar ad koncertet.

Pakson május 26-án a Szentlélek templomban nyílik Makovecz Imre – A Feltámadás Temploma címmel kiállítás, majd Tímár Sára, később Kacsó Hanga és Szabó Dániel duója lép színpadra. Másnap Temesváron az Új Ezredév Református Központban Makovecz vándorok építészeti kiállítással, Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Pál apostol – Dalok Pál levelei szerint című előadásával készülnek a szervezők.

Május 28-án Kolozsváron a Törökvágási Református Templomban Tóthfalusi Gábor építészeti kiállítása, valamint Herczku Ágnes és a Banda koncertje várja a közönséget.

Harminc éves a héttornyú sevillai pavilon

Mint írják, idén harminc éve épült meg Makovecz világhírű, héttornyú sevillai pavilonja. Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője és alapítója alkotta meg az épület programzenéjét 1992-ben. Az ünnepi évforduló megjelenik az idei fesztivál tematikájában, az építészeti előadások számos ponton kapcsolódnak a sevillai pavilonhoz, valamint a dubaji Magyar Pavilonhoz, amely Csernyus Lőrinc, a fesztivál építészeti szakértőjének alkotása.

Részletes információk a fesztivál honlapján érhetők el: www.hettoronyfesztival.hu

A tájékoztató szerint a fesztivál ünnepi gáláját idén novemberben tartják.

MTI

Kiemelt kép: A magyar pavilon1992-ben. Fotó: Kós Károly Egyesület