A 2021 tavaszán alakult Rozsdaövezeti Bizottságtól eddig két rozsdaövezeti akcióterület kapott azonnali zöld lámpát. A kormány most újabb négy területre adott gyorsított beruházási jóváhagyást – írja a közlönyben megjelent információk alapján a Portfolio.hu.

Korábban két helyszínt nyilvánítottak akcióterületté, ezek kapták meg a Rozsdaövezeti Bizottság azonnali engedélyét:

  • A XIII. kerületben, a Váci út 152-156. alatt lévő telek, ahol az úgynevezett Láng negyedbe létesül új városnegyed egymilliárd euró értékben.
  • A IX. kerületben a Közvágóhídnál lévő terület, ahol már megkezdődött a beruházás. A projekthelyszín az új mini városközpont a City Pearl, ami tovább bővülhet 10 lakóépületettel, 4 irodaházzal, valamint hotellel és bevásárlóutcával.

A Magyar Közlönyben kiadott 166/2022. (IV.28.) rendelettel most az alábbi négy rozsdaövezeti terület kapott gyorsított beruházási jóváhagyást:

  • Budapest XI. kerületében, a Fehérvári úton egy meglévő, vegyes funkciójú épület átalakítása és bővítése kapott zöld utat a rendelet alapján.
  • Budapest X. kerületében, a Somfa utca, Ceglédi út, illetve a Hízlaló tér 6. szám által körülhatárolt terület. Itt a korábbi lakópark továbbfejlesztése valósulhat meg a Közlöny szerint további négy ütemben, egy óvoda létesítésével.
  • Budapest XI. kerületében, a Barázda utcában egy folyamatban lévő lakóparki fejlesztés bővülhet újabb lakóépülettel. A rendelet itt meghatározza, hogy a beépíthető szintterület legalább 5%-ában igazgatási, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális, irodai, kereskedelmi, szolgáltatás, szállás, kulturális, közösségi szórakoztató, sport vagy hitéleti rendeltetéseket kell elhelyezni, illetve, hogy lakó rendeltetés a földszinten nem helyezhető el.
  • Szintén a XI. kerületben, a Kopaszi-gáton épülő BudaPart területe. Az egykori iparterületen egy önálló, vegyes használatú városnegyed jöhet létre a rendelet értelmében.

A Portfolio.hu piaci információira hivatkozva azt írta, az olyan lakóprojekteknél, ahol már zajlik a lakások értékesítése, azonban csak most lettek rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítva, visszamenőlegesen nem lehetséges az áfa visszaigénylése. Ha tehát valaki már befizette a lakás árának egy részét a vonatkozó rendelet hatályba lépése előtt, akkor annál az összegnél nem lehet az áfát visszaigényelni, csak a fennmaradó összegnél, vagy az ezt követően megkötött szerződéseknél – közölte a Portfolio.hu.

Forrás: Portfolio.hu, Magyar Közlöny

Címlapképünk illusztráció!