Erdők megóvásával, helyreállításával és új erdők telepítésével ellensúlyozza a VELUX Cégcsoport az 1941-es megalapításuk óta kibocsátott és 2041-ig kalkulált összes, mintegy 5,6 millió tonna szén-dioxid-mennyiséget. A századik évfordulójukra kitűzött teljes karbonsemlegességet a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetével, a WWF-fel (World Wide Fund for Nature) közösen érik el.

A karbonlábnyom csökkentése már évek óta fontos törekvés: a VELUX Magyarország Kft. az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően 2019-re már tizedére csökkentette a gyártóegység károsanyag-kibocsátását, és helyi faültetési projektbe is belekezdtek.

A jövőbe mutató, de a múltért is felelősséget vállaló tervet valósít meg a VELUX Cégcsoport: a WWF-fel együttműködve 20 év alatt erdők helyreállításával és telepítésével semlegesítik karbonlábnyomukat, ami az 1941-es megalapításuktól 2041-ig 5,6 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást (1., 2. területek)[1] jelent.

2020. szeptember elsején tett bejelentésük szerint a Cégcsoport alapításának 100 éves évfordulójára elérik a teljes karbonsemlegességet. Ezt a kötelezettségvállalásukat Lifetime Carbon Neutral (a továbbiakban Teljes Karbonsemlegesség) projektnek nevezi a Cégcsoport. A fák megóvásával és telepítésével az a cél, hogy növeljék a levegő szén-dioxid-tartalmának elnyerésére képes növényzet mennyiségét a bolygón, így lassítsák az éghajlatváltozás folyamatait.

Ezen túlmenően pedig az erdők biztosítása hatékony megoldás a biológiai sokféleség fenntartásának érdekében, az élővilág megmentésére, és mindezekkel a helyi életkörülményeket és megélhetést is javítják. Mindezt a jelenlegi és a jövő generációjáért teszik. Hogy hol van szükség az erdők helyreállítására vagy új erdők telepítésére, azt a WWF segít feltérképezni, így például az első két erdő-projekt Ugandában és Mianmarban valósul meg.

Őz Beáta , a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője

Mivel a legtöbb VELUX tetőtéri ablak elsődlegesen fából készül, így közvetlen kötelezettségünk annak biztosítása, hogy a termelésünkhöz szükséges fa beszerzésének ne legyenek negatív hatásai a környezetre és az erdők biodiverzitására” – mondta Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője. 2019-ben a VELUX Cégcsoport európai tetőtéri ablakaihoz felhasznált faanyag 99,6%-a már tanúsított fenntartható erdőgazdálkodásból származott.

A Cégcsoport és a teljes értéklánc által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének drasztikus csökkentését is vállalják (1., 2., 3. területek[2]) a klímatudomány iránymutatásával összhangban. Ezért csatlakoztak a Science Based Targets programhoz is. Így a 2030-as fenntarthatósági célkitűzéseikkel a párizsi egyezmény iránymutatását támogatják: a globális átlaghőmérséklet emelkedése nem érheti el a 1,5 Celsius fokot, különben nem kerülhető el a drasztikus globális felmelegedés.

A tetőtéri ablakok gyártásában világszinten piacvezető vállalat nemcsak a saját szintjén gondoskodik erről, de beszállító partnereiket is a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére kérik. 2030-ra például felére csökkentik a termékeik okozta szén-dioxid-kibocsátást, a csomagolóanyagok pedig egyneműek, műanyagmentesek és teljes egészében újrahasznosíthatóak lesznek. Akciótervükkel és a megvalósítással abban is bíznak, hogy más nagyvállalatok számára is követendő példa lesznek.

A VELUX Cégcsoport felgyorsítja a termelési helyszíneken az energiahatékonyságba történő beruházásokat, áttér a megújuló energia felhasználásra. Annak érdekében, hogy átalakuljon a cég, a VELUX Cégcsoport felgyorsítja a gyártáshoz kapcsolódó energiahatékonyságra irányuló fejlesztéseit, megújuló energiára vált, száz százalékban megújuló energiát vásárol, valamint lényegesen átalakítja az alapanyagok kiválasztásának és beszerzésének módját.

A VELUX Magyarország Kft. helyi szinten is tesz a fenntarthatóságért

A VELUX Magyarország Kft. a cégcsoport jövőképének megfelelően kiemelt figyelmet fordít az emberek, a környezet és a társadalom iránti felelősségvállalásra. Már 2016-ra a fenntartható forrásokból származó fa aránya a termelésben elérte a 98 százalékot.

A gyártási melléktermékként keletkező fa biomassza újrahasznosításának, valamint az energiatakarékosabb hidraulikaszivattyúk és energiahatékonyabb fényforrások alkalmazásának köszönhetően hazánkban már 2016-ban 32 százalékkal alacsonyabb a károsanyag-kibocsátás a 2007-es bázisidőszakhoz képest, 2020-ra pedig az 50 százalékos csökkentést határozták meg.

A fertődi gyár fejlesztéseit 2018-ban az Energiahatékony Vállalat Díjjal jutalmazták, mert az energiatakarékos technológiai megoldások telepítésének köszönhetően tizedére csökkent a gyártóegység károsanyag-kibocsátása. “A gyártás során keletkező hulladékot – cégcsoporton belül egyébként elsőként – 2017-ben már teljes egészében újrahasznosítottuk, és a fa alapanyag szárítását biztosító kazánokat az előállítás során keletkező faforgáccsal működtettük” – mondta az ügyvezető.

Őz Beáta a fertődi faültetési projektről is beszámolt, mely során 2020-ig 2020 darab facsemetét telepítenek. A fákat a munkavállalók ültették el saját vagy hozzátartozóik telkén, néhány facsemete pedig a környező önkormányzatokhoz került.

 

További információ a VELUX Magyarország Kft. aloldalán és a VELUX Cégcsoport oldalán található.

 

 

 

________________________________________________________________________

[1] 1. alkalmazási kör: közvetlen kibocsátás tulajdonosi vagy ellenőrzött forrásokból, például vállalati létesítmények, vállalati autók.  
2. alkalmazási kör: közvetett kibocsátások az adatszolgáltató társaság által fogyasztott vásárolt villamos energia, gőz, fűtés és hűtés előállításából. 

[2] 3. alkalmazási kör magában foglalja az összes többi közvetett kibocsátást, amely a vállalat értékláncában jelentkezik (pl. vásárolt áruk és szolgáltatások, hulladékkeletkezés és -szállítás)