Az anyagi korlátok tartják vissza a magyarokat a felújítástól, a többséget ösztönözné valamilyen támogatási program

119

Számos magyar polgárt érint a mai napon bejelentett, otthonfelújításra vonatkozó állami támogatási program, mivel az anyagi segítség sokakat motiválhat arra, hogy belekezdjenek egy akár régóta halogatott projektbe. A VELUX Cégcsoport magyarországi felméréséből ugyanis kiderül: a hazai ingatlantulajdonosok 66%-át eddig leginkább az anyagi akadályok tartották vissza a lakáskorszerűsítéstől, és többségük nagy valószínűséggel elkezdené a felújítási folyamatokat, amennyiben ehhez rendelkezésre állna valamilyen támogatási program vagy kedvezmény.

A mai napon bejelentett otthonfelújítási támogatási program sokakat motiválhat, ugyanis a VELUX Cégcsoport 971 fős mintán végzett reprezentatív kutatása [1] alapján a magyar polgárok közel fele már az elkövetkező 12 hónapban korszerűsítené otthonát, 24%-uk pedig konkrét tervekkel is rendelkezik a felújítást illetően.

Legfőbb akadály az anyagi korlát 

A tetőablakgyártó vállalat felmérése szerint a felújítási projekt megkezdésében a hazai polgárok számára a legnagyobb akadályt egyértelműen az anyagi korlátok jelentik (66%), a válaszadók 23%-a pedig attól is tart, hogy a korszerűsítéssel túllépheti a költségvetési keretét. A támogatott hitelek, illetve a hitel egy részének elengedése azonban fontos ösztönző lehet a felújítási munkák megkezdéséhez: bár a válaszadók 74%-a számára jelentettek aggodalmat a támogatási programok igénybevételének nehézségei, 64% úgy nyilatkozott, hogy a biztosított anyagi források esetén valószínűleg belekezdene a korszerűsítési munkálatokba.

Motiváló tényezők 

A korszerűsítést leginkább motiváló tényezők közé tartozik a rezsiköltségek csökkenése (38%), az esztétikai (36%) és funkcionális – például a biztonságérzetet növelő – fejlesztések (26%), valamint az ingatlan értékének növelése (18%). Az otthonfelújítási projekteknek lényeges eleme az energiahatékonyság kérdése; a megkérdezettek 61%-ának nagyon fontos, hogy a munkálatok tervezésekor figyelembe vegye ezt a szempontot, és ez látszik a felújítással kapcsolatos terveken is: a válaszadók főként az ablakok cseréjét (31%) és a szigetelés javítását (29%) szeretnék elvégeztetni, és a legtöbbet megjelölt válaszok közé tartoznak az egyéb energetikai korszerűsítési tevékenységek is (20%).

A válaszadók többségének tehát jó hír, hogy a támogatott hitelt szigetelésre és nyílászárócserére lehet igényelni, és az energiahatékonyság javulása az, amit feltételként szabtak meg a hitel egy részének elengedéséért cserébe – vagyis az otthonukat korszerűsítők így a rezsiszámlákon és a felújítási költségeken is spórolhatnak.

Válaszadók közel felének a felújítás legfőbb előnye a kényelem és a komfortérzet növekedése

Az Eurostat adatai szerint [2] 2020-ban a magyar állampolgárok 19%-a lakott túlzsúfolt otthonokban (egy átlagos ingatlanban 1,6 szoba jutott egy személyre, és 2,3 ember élt egy háztartásban), 20,4%-uk pedig a lakhatást jelentősen megnehezítő körülmények (mint például a szivárgó tetők, nedves vagy penészes falak) között élt. Ebből adódóan nem meglepő, hogy a válaszadók közel fele (49%) számára a felújítás legnagyobb előnye a kényelem és a komfortérzet növekedése, 21%-uk számára az alacsonyabb rezsiszámla a legfőbb szempont, a megkérdezettek 11%-a számára pedig az, hogy a munkálatok eredményeképpen egészségesebb lesz az otthonuk.

A túlzsúfoltságra az építkezéseknél és a hagyományos ingatlanbővítésnél fenntarthatóbb, költséghatékonyabb alternatívát jelenthet a tetőterek beépítése, természetesen a megfelelő szigetelés kialakítása után, amit szintén ösztönözhet a most bejelentett hitelkonstrukció is. Azon válaszadók 40%-a, akik rendelkeznek hasznosítható, de még nem beépített tetőtérrel, elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben beépítse az ingatlannak ezt a részét, a legtöbbeket (26%) azonban a költségek elszaladásától való félelem tart vissza.

A felújítási munkálatokkal kapcsolatban a magyarok 84%-át aggasztják a rejtett költségek, 76% pedig a munkálatok elhúzódásától tart

Ezeknek az adatoknak az ismeretében nem meglepő, hogy a magyarok úgy érzik, ösztönzőleg hatna a felújítási munkálatok megkezdésére, ha megbízható forrásból szerezhetnének egyénre szabott javaslatokat: a megkérdezettek közel fele (46%) úgy nyilatkozott, hogy az ingyenes szakmai konzultáció lehetősége valószínűleg arra motiválná, hogy bele merjen vágni a felújításba.

“A VELUX Cégcsoportnál hiszünk abban, hogy fontos erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy az otthonaink energiahatékonyabbá váljanak. A felújítási munkálatok során megbízható partnerei szeretnénk lenni mindazoknak, akik javítani szeretnék otthonaik komfortját, és arra törekszünk, hogy a házakat egészségesebb és kényelmesebb terekké alakítsuk át. A most bejelentett támogatási program újabb lehetőséget kínál arra, hogy még többen teremthessék meg álmaik korszerű, energiahatékony és egészséges otthonát” – mondta Ritea Noémi, a VELUX Cégcsoport magyar és román piacért felelős vezetője.

________________________________________________________________________
[1] A 16 – 59 éves okostelefonnal rendelkezők körében kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint reprezentatív, 971 fős mintával, a VELUX Cégcsoport megbízásából az Opinio által végzett kutatás. Az adatokat 2024 januárjának utolsó hetében vették fel.
[2] Housing in Europe – 2023 interactive edition – Eurostat. (n.d.). Eurostat. https://ec.europa.eu/eurostat/web/interactive-publications/housing-2023

 

Forrás: Velux