2018-ban negyedik alkalommal hirdetett országos, nyílt tervpályázatot az EQUITONE építészek és építészhallgatók számára. A két, összesen 1 100 000 Ft összdíjazású pályázat eredményei március közepén kerültek nyilvánosságra. A pályázat célja, hogy bemutassa az EQUITONE szálcement homlokzatburkolati anyag változatos felhasználásának vonzó és kreatív, építészeti minőségét tekintve is figyelemre érdemes példáit.

A nyertes pályázók az előző évek díjazottjai és a cég számára fontos építészek, azaz több mint száz szakember részvételével megrendezett, szakmai programmal bővített ünnepélyes díjátadón március közepén vehették át az elismeréseket.

A pályaműveket Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, Tima Zoltán, Prima Primissima, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész és Várszegi Dániel, építész, homlokzati tanácsadó, az EQUITONE munkatársa értékelte 2018-ban.

Kertész András Tibor, a zsűri tagja

Öröm a zsűrinek és e kreatív homlokzatburkoló anyag gyártójának egyaránt, hogy a családi házak/lakóépületet mellett egyre több középület, közintézmény szerepel a pályamunkák között, bizonyítva, hogy az EQUITONE egyre szélesebb teret és minőségibb felhasználást nyer. A szálcement homlokzatburkolatokkal tervezett és kivitelezett épületek egyszerre egyszerűek és dinamikusak, amitől szinte élnek a környezetükben.“– kezdte méltató beszédét Kertész András Tibor, a zsűri tagja. A kiírás évek óta lehetőséget biztosít nemcsak a már megvalósult épületek, de a még rajzasztalon lévő munkák megmérettetésére is.

Kevesebb kötöttség – kreatív használat

A jövő építészei idén is alapos anyagismerettel használták az EQUITONE termékeket, csakúgy, mint a „felnőtt” szakmagyakorlók. A beadott 11 pályamű szinte mindegyike tartalmazott izgalmas és modern megoldásokat.” – mondta el a zsűrit képviselő Kertész András Tibor a hallgatói munkákat értékelve – „A díjazottak mindegyike tisztán és érthetően használta az EQUITONE megoldásokat.

EREDMÉNYEK

„Az anyag természete – EQUITONE Szálcement homlokzatok az építészetben” Építész Pályázat 2018 eredményei

Az építészek versenyében a zsűri idén három pályaművet részesített megosztott I. díjban:

Tóth Projekt Építész Iroda a díjátadón

I. DÍJ: TÓTH PROJEKT ÉPÍTÉSZ IRODATóth László, Papp László, Schalling Frigyes, Schmidt Péter
Pályamű: családi lakóház, Budapest

Fekete és fehér. Vakolat és szálcement. A vállalt egyszerűség a részleteit tekintve válik kimagaslóvá az épület egészére nézve. A lépcsők játékos elrendezése, az nyílászárók beharapásának szögtörései éppen azok az egyedi jellemvonások, melyek élővé, dinamikussá varázsolják a házat, ahol a megérkezés helyét alázatosan emeli ki az Equitone köntösbe bújtatott nyúlvány. A lábazati antracit tónusok mintegy lebegővé, súlytalanná teszik az egész épületet, az ablaküveggel kombinált szálcement lapok pedig finom dinamikát visznek a homlokzatba mégis egyben tartva az összképet.” – méltatta Várszegi Dániel a pályaművet.

A díjátadón

I. DÍJ: Dr. Kondor Tamás, Dr. Fogas Renáta, Dr. Gyergyák Ákos
Pályamű: Nicolas Schöffer Múzeum, Kalocsa
Építész munkatársak: Paári Péter, Simon Zsolt, Greg András, Harsányi Katalin
Szakági tervezők: dr. Perényi László, Temesi Eszter, Jakobi Balázs, dr. Halada Miklós, Lenkovics László, Gungl Péter, Péterffy László, Tamás Eszter

A megvalósult épület szép példa egy meglévő klasszicista lakóépület és egy ízig-vérig mai épület összeépítésére. Az épület fő erénye, hogy egységben tartja a különböző korú épületrészeket és mindezt kevés eszközzel. Az régi épület külsejéhez bátran nyúlnak a tervezők oly módon, hogy egyúttal megvillantják rajta az új épületrész jelenlétét is.

A színek elegáns visszafogottsága, fekete-fehérben tartása jó döntés. Izgalmas belső terek jöttek létre, méltó emléket állítva Nicolas Schöffer emlékének.” –  méltatta a pályaművet Kertész András Tibor.

Krizsán András DLA a díjátadón

I. DÍJ: Krizsán András DLA
Pályamű: Evangálikus kápolna, Budapest
Építész munkatársak: Tömpe Zoltán, Szabó Lajos, Krizsán Gergely
Belsőépítészet: Szüts Nóra, Baló Dániel
Kert terv: Varga Dániel

A tervezett és megvalósult épületegyüttes gyönyörű példa egy szakrális funkció, egy kápolna létrehozására Budapest egyik kisvárosi negyedében, ahol az épületek léptéke „kis családi házas”.

A kápolna és annak kiegészítő elemei elegáns és természetes harmóniában vannak környezetükkel, mégis kitűnik azonnal különleges formaképzésével, anyaghasználatával. Az épület külseje és belseje is finom egyensúlyban van, a színek és formák minden részletnél a helyükön vannak.

Ami egy kápolnától leginkább elvárható az, hogy biztonságot, nyugalmat és stabilitást sugározzon. Ez ennél az épületnél maradéktalanul megvalósul. Különösen szép a kereszténység legfőbb szimbóluma a kereszt megformálása a homlokzaton. Az EQUITONE-t a hagyományos kőburkolat rakásánál megszokott formai módon oldotta meg a tervező, ami a táblás burkolat esetében is finom és elegáns megoldás.” – méltatta a pályaművet Kertész András Tibor.

KÜLÖNDÍJAK
Bánáti+Hartvig Építésziroda a díjátadón

1. KÜLÖNDÍJ: BÁNÁTI + HARTVIG ÉPÍTÉSZIRODA – Hartvig Lajos DLA, Nagypál Viktor, Éles Péter, Annus Zsuzsa, Guld Beatrix, Novotny Nóra, Kádár Gergő, Szabó Péter, Zajacz Judit
Pályamű: Budapesti Németh Iskola

A tervezők rendkívül elegánsan oldották meg a saját maguk által tervezett iskola bővítését. Ez néha nehezebb feladat, mint mások által tervezettet tovább folytatni. Nyilván ilyen helyzetben sokféle új gondolat, netán teljesen új koncepció kialakítása is felvetődik. Itt és most szerencsére nem távolodtak el a tervezők az eredeti gondolattól.

A bővítés világosan különbséget mutat a régitől, ugyanakkor folytatja az eredeti gondolatmenetet. Az új anyaghasználat a kellemes pasztell sárga szín, az EQUITONE burkolat megjelenése árnyaltan új ízt hoz az épületegyüttesbe.” – méltatta a pályaművet Kertész András Tibor.

Firka Stúdió a díjátadón

2. KÜLÖNDÍJ: FIRKA ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ Kft. – Bikki István, Bun Zoltán PhD, Dobos Zsolt, Schöff Gergely
Pályamű: Újpesti Piac és UP Újpesti Rendezvénytér
Szakági tervezők: Takács Balázs, Szutor Tamás (FRT Raszter Kft.)

A tervezett és megvalósult épület Újpest egyik meghatározó épülete lett, és nemcsak azért mert funkciójából adódóan környezetteremtő, hanem mert építészeti kialakítása és minősége példaértékű.

A hagyományos piac itt vásárcsarnokká válik, ami önmagában már egy igazi városi épületet eredményez. A kulturális épülettel való szimbiózisa pedig több síkon, rétegben árnyalja az épület használatát. Összekapcsolja a kereskedelmi funkciót a kulturális funkcióval, ami nagyon mai és nagyon időszerű.

Az épületen hasznát EQUITONE burkolat különösen a tömör homlokzati felületen kel életre, ahol szellemesen átlós szerkesztésben került az épületre. Szinte képzőművészeti alkotásként viselkedik itt a burkolat. Egyedi megjelenésével mintaértékű lehet az anyag változatos felhasználási módját illetőleg.” – méltatta a pályaművet Kertész András Tibor.

„Az anyag természete – EQUITONE Szálcement homlokzatok az építészetben” Építészhallgatói Pályázat 2018 eredményei

Jobbik Eszter a díjátadón

I. DÍJ: Jobbik Eszter (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)
Pályamű: Könyvesház, Esztergom
Konzulens: Zsembery Ákos PhD

A tervezett épület Esztergom patinás utcájában az Imaház utcába került. A hely izgalmát az is adja, hogy a zsinagóga épülete előtti teresedés, mintegy befejező eleme lehet a könyvesház. A terv fő erénye a telepítése és a „passzázs-szerű” üzlettér megfogalmazása.

Pályamű: Könyvesház, Esztergom

A környező patinás épületek között izgalmas feszültséget teremt a tervezett épület egyszerű, letisztult, de sok további lehetőséget magába rejtő megjelenése. Ezt a hatást az EQUITONE homlokzat használata még jobban aláhúzza.” – méltatta a tervet Kertész András Tibor.

Tarr Zsuzsanna a díjátadón

II. DÍJ: Tarr Zsuzsanna (PTE Műszaki és Informatikai Kar)
Pályamű: Társasház, Pécs
Konzulens: Dr. Rétfalvy Donát

A tervezett épület Pécsen egy meglehetősen összetett beépítési helyzetbe került. A tervező szellemesen telepítette épületét, izgalmas külső tereket létrehozva. Az épület tömegformálása, részletképzése, színe egyaránt nagyon mai, finom építészeti szemléletű. A homlokzat burkolataként használt antracit színű EQUITONE burkolat nagyon jól támasztja alá az építészeti elképzelést és minőségi, időtálló épület reményével kecsegtet.” – méltatta a tervet Kertész András Tibor.

Pályamű: Társasház, Pécs
Vörös Gergely a díjátadón

III. DÍJ: Vörös Gergely (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)
Pályamű: Forest House, Norvégia
Konzulens: Turi Attila, Ybl-díjas építész

Kiszakadva a város forgatagából, az épület geometriája az őt körülölelő természethez idomul. A monolitikus tömbök egyfajta válaszul szolgálnak a távoli hegycsúcsokra, szinte farkasszemet nézve azokkal, míg az erdő felől védett zugot képeznek a pihenni vágyónak.

Pályamű: Forest House, Norvégia

Anyaghasználatát tekintve az EQUITONE szálcement burkolatok két tónusa tisztán és érthetően választja szét a funkciókat, míg a fa használata elegáns kontrasztot képez a beharapásoknál, nyílászárók keretezésénél.” – méltatta a tervet Várszegi Dániel.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.