Vikár András, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, az EQUITONE 2019 évi építész és építészhallgatói pályázatának zsűri tagja az online eredményhirdetésen következőket fogalmazta meg: „Az EQUITONE anyagok méltán egyre népszerűbbek, hiszen azok minősége, megjelenése és felületi kialakítása is jól illeszkedik a mai kor építészeti és műszaki elvárásaihoz, a szakma kezdi felfedezni, alkalmazni. Ez az anyag nem igényel rábeszélést, csupán ismereteket.

Az EQUITONE elkötelezettsége a minőségi tervezői munka elismerése mellett abban is látható, hogy a méltán népszerű építész és építészhallgatói pályázat 2021-ben tovább keresi a példamutató megoldásokat.

A szépség és észszerűség egysége” mottó jegyében zajlott 2019-ben az EQUITONE építész és építészhallgatói pályázat. Az EQUITONE-anyag ugyan az épületek esztétikájához vitathatatlanul hozzájárul, ne feledkezhetünk meg az épületburok energiafelhasználásra gyakorolt hatásáról, valamint a tartósságra való törekvésről sem.

A zsűri a 2019 év pályamunkák közül első díjjal a budapesti Shopmark Üzletközpont felújításának terveiért Prof. Kertész András DLA-t és Tóth Tamást jutalmazta.

Az elmúlt 20 év alatt az egykori EUROPARK Bevásárlóközpont belső és külső terei mind műszakilag mind formailag-funkcionálisan elhasználódtak, erodálódtak. A tulajdonos az épületen egy „face lifting” jellegű felújítást tervezett, illetve annak vonzáskörzetében. Az Üzletközpont felújításának terveiért felelős Prof. Kertész András DLA és Tóth Tamás több pontban állapította meg a felújítás részeit.

Az épület főbejárat előtti tere teljesen átalakult: az egész bejárati koncepcióval együtt újragondolták az előtte lévő külső teret, törekedve arra, hogy a bejutás élményét erősítsék. A lesüllyesztett agórát újraformálták: vasbeton falakat, mellvédeket, korlátokat vettek ki. A környezettudatosság nevében növelték a zöld felületek arányát. A teret új térburkolattal látták el és észszerűbb megközelítési irányokat találtak ki a könnyebb bejutás érdekében. A főbejárati kapuzat átépítésénél a homlokzati síktól előugró konzolos üvegfalat szüntették meg. A tervek között szerepelt a belső téri hatás átformálása is, melyhez az íves rácsostartókat a helyükön hagyták. Mindemellett egy új bejárati előtető szerkezetet terveztek, amely „hívogató” és természetesebb hatást teremt.

Ha az építészeti minőséget méregetjük, szembesülnünk kell a léptékkel. Itt a megszokott nézőpontok nem működnek. – mondja Patartics Zorán Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész a pályázat zsűritagja, a Shopmark Üzletközpont kapcsán. Egy ekkora házat nem lehet szemügyre venni, csak mozgás közben megélni. 250 méternyi épület, 650 méter homlokzattal. Kívülről városi térfal, belülről „pszeudo” város. Ebben a játszmában az EQUITONE csak egy eszköz ugyan, de olyan eszköz, ami kiválóan alkalmasnak bizonyult a tervezői stratégia megvalósításában.

Kulcsfontosságú szerepet játszott a tervezésben a homlokzatok újragondolása. Végigvezették a főbejárati kapuzat párkányát a hosszhomlokzatokon, és a teljes homlokzat előtt acélszerkezetű lábakon hordott vízszintes rácsostartók között új homlokzatsáv készült.

A 70 méter széles bejárati homlokzat valóban homlokzat. Egy 180 fokban működő mágnesként funkcionál az erre a feladatra komponált felület és fedett átmeneti tér. A bejárati homlokzat sallagmentes, mégis rangos, épületléptékű megoldása újszerűnek tekinthető a hazai előzményekhez képest.

Az új osztó- és főpárkány fehér EQUITONE szálcement borítással készült. Az EQUITONE [tectiva] anyagának megjelenését a szálcement eredetisége határozza meg. Az anyag egy teljes keresztmetszetében színezett homlokzati panel, amelynek felülete barázdált és a panel anyagában természetesen előfordulnak árnyalati különbségek. A homlokzatok nagyszerűsége és hangsúlyossága éppen abban rejlik, hogy képes egy monokróm színpárral és néhány ismétlődő struktúrával arányosságot és ritmust vinni a kompozícióba. Szűkszavú, de mégis nagyvonalú – biztos tervezői kezekről árulkodik.

Prof. Kertész András DLA, az üzletközpont tervezője kiemelte: „Egy meglévő épületet átalakítani mindig rengeteg nehézséggel jár, hiszen reagálnunk kell a váratlan helyzetekre. Az épületből adódóan a homlokzatnak volt egy alapvető elve, egy régi burkolata, amit szerettünk volna háttérbe helyezni. A sötét, antracit színre festett régi szendvicspanel háttérbe lép a fehér EQUITONE táblás rétege mellett. A két szín kontrasztja megszüntette a régi homlokzat karakterisztikusságát. A homlokzat ihlette a sötét-világos rendszert, mely az egész áruházban uralkodóvá vált, teret adva az áruk sokszínűségének.

Az EQUITONE számára kiemelten fontos, hogy támogassa a gyakorló és a jövőbeni építészek munkáját és annak elismerését, így a következő pályázati kiírás hamarosan elérhető az EQUITONE honlapján.

 

Ismerje meg a 2019. évi EQUITONE pályázat nyerteseit!

 

Bővebb információ: www.equitone.com/hu-hu/

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.