Korszerűsíti épületeit az Apor Vilmos Katolikus Főiskola a váci campusán. A beruházás során két létesítményen végeznek komplex energetikai korszerűsítést támogatva a zöld átállást. A munkálatok várhatóan jövő év végén fejeződnek be.

A Váci Egyházmegye fenntartásában álló Apor Vilmos Katolikus Főiskola kiemelt feladata a pedagógus és szociálpedagógus képzés, amelyekkel a régió súlyos munkaerőpiaci igényeit próbálja javítani, emellett – közvetve – a társadalmi, gazdasági hátrányok ellensúlyozását is segíti.

Amint azt közleményükben írták, jelenleg nem csupán a felsőoktatás területén, de pedagógusképző intézményként sem érik el az alapvető infrastrukturális és szakmai feltételeket, amelyekre szükség van a mai modern, digitális oktatáshoz. Hozzátették, a főiskola fenntartója által biztosított műemléki és helyi védelem alatt álló, 240 és 135 éves épületek rendkívül rossz állapotban vannak, épületenergetikai szempontból sem alkalmasak a munkavégzésre.

Ezen hiányosságok megoldására tűzte ki célul a főiskola váci campusán álló két épületének komplex energetikai korszerűsítését, a fenntarthatóság elősegítése érdekében. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának Schuszter Kostantin tér 1-5. szám alatt álló Központi épülete (a címlapképen), valamint a Szent Miklós tér 14. szám alatt álló épületét újítják meg.

A Főiskola Szent Miklós tér 14. szám alatt álló épülete

A projekt keretében mindkét védett épület jelentősen túl fogja teljesíteni a 2019/786 bizottsági ajánlásban meghatározott, a közvetlen és közvetett ÜHG-kibocsátást – az előzetes kibocsátásokhoz képest legalább 30%-kal történő csökkentését –, így a 026A klímakód teljesítése biztosított. Az 6949 m2-es Központi épület 240 éves, a felújítást követően a GG-ből DD kategóriába fog kerülni, míg az 1072m2-es, 135 éves Szent Miklós téri épület FF-ből CC kategóriába fog kerülni.

A fejlesztésnek köszönhetően a pedagógusképző főiskola 1100 hallgatója, oktatói és további munkatársai a XXI. századi körülményeknek megfelelő, modern, a környezet számára is fenntarthatóbb épületekben dolgozhatnak és tanulhatnak, várhatóan 2024-től – számolt be az intézmény.

Közleményükben részletezték, a fejlesztés célja, hogy biztosítsák a minőségi és gyakorlatorientált oktatás a hallgatók számára modern oktatási környezet kialakításával, fokozzák a képzések munkaerőpiaci értékét, valamint javítsák a hallgatók, oktatók és munkatársaik esélyegyenlőségi helyzetét. Kitértek arra is, hogy a projektnek köszönhetően növelni kívánják a főiskola gazdasági hátterének és munkavállaló-megtartó képességét, valamint az egyházmegyén belüli társadalmi összetartást.

Hangsúlyozták, a beruházás fontos célja, hogy hozzájáruljon az éghajlatváltozás mérsékléséhez és a fenntartható működés elősegítéséhez a zöld gazdasági átmenethez. Mindezt az energiafüggőség és -felhasználás csökkentésén, napenergia alapú villamos áram termelésén és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén keresztül.

A beruházást várhatóan 2023 decemberének végére fejezik be.

A védett épületek fejlesztésére szánt 501,74 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a főiskola a „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése” címmel kiírt Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz felhívásra benyújtott RRF-2.1.2-21-2022-00037 azonosító számú pályázat útján nyerte, 100%-os támogatási intenzitással.