Rövid ideig tartó súlyos betegség után elhunyt Pallay Tibor (1944 – 2022) okleveles építőmérnök, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alapító tagja. Értékes és gazdag szakmai pályafutása, tevékenysége egyik részeként közel húsz évig támogatta munkájával a Magyar Építéstechnika szerkesztőbizottságát. 

Pallay Tibor 2014-ig – 25 éven át – az ÉVOSZ alelnökeként végezte sokrétű érdekképviseleti munkáját, egyidejűleg az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnökeként végzett aktív tevékenységet a munkaadók és munkavállalók szervezetei közötti feladatokban. 1999. évben szakmai munkája elismeréseként átvehette az ÉVOSZ legmagasabb kitüntetését, a LECHNER ÖDÖN DÍJ-at. Emellett az ÉVOSZ és az ÉTE által kezdeményezett és létrehozott Építőipari Mesterdíj Alapítvány megválasztott kuratóriumi elnöke volt 2012 óta, az Építőipari Nívódíj Bíráló Bizottságba pedig 2010-ben választották be.

Pallay Tibor 1967-ben szerezte meg építőmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen. Pályáját az Északmagyarországi Állami Építőipari Vállalat diósgyőri telephelyén kezdte, majd 1970 és 1974 között vezető mérnök-szaktanácsadóként vett részt egy húskombinát építésében a mongóliai Darhan-ban.

Ezután a Betonútépítő Vállalatnál, majd annak különböző átalakult szervezeteinél végezte munkáját építésvezetőként kezdve, egészen a vezérigazgatói posztig. Közben 1981 és 1983 között közel két évig a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium osztályvezetője volt.

Pályája meghatározó része kapcsolódik az út- és autópályaépítéshez, de jelentős volt a magasépítési feladatokban való részvétele is.

2008. évi nyugdíjazása után FIDIC szakértőként tevékenykedett: részt vett a budapesti 4-es metró hat döntőbizottságában, háromban, mint elnök, háromban, mint tag. Döntnökként működött közre a debreceni szennyvíztisztítónál, a vácszentlászlói csatornázásnál, a Kelenföld-Tárnok vasút korszerűsítésénél, a Zeneakadémia gyakorló épületénél és a pécsi Zsolnay központ építésénél.

Szakmai tevékenysége mellett társadalmi tevékenysége is elismert, így többek között
volt az ÉVOSZ alelnöke, a Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozat elnökségi, az Építőipari
Ágazati Párbeszéd Bizottság munkáltatói társelnöke, valamint 2010-től az Építőipari
Mesterdíj Alapítvány kuratóriumának elnöke és tagja az Építőipari Nívódíj bírálóbizottságnak. Rendszeresen publikált a Mérnök Újságban és más szaklapokban. Közel húsz éve a Magyar Építéstechnika szerkesztőbizottságát is erősítette szakértelmével.

Pallay Tibor pótolhatatlan űrt hagyott maga után mind szakmailag, mind emberileg.

 

 

Forrás: ÉVOSZ, Magyar Építéstechnika/Zsigmondi András