Az innovációs teljesítmények értékelésére nyújt lehetőséget az évenként
megrendezésre kerülő nemzeti és nemzetközi szintű „Minőség-Innováció” pályázat. Magyarország 2013-ban kapcsolódott be az elsődlegesen a vevői-fogyasztói igények szempontjait fókuszba állító nemzetközi értékelésbe. A hazai fordulót követően a Nemzeti Díjnyertes projektek – saját döntésük szerint – részt vehetnek a nemzetközi megmérettetésen. A magyarországi kiírásra szeptember 15-ig nyújthatók be a pályázatok.

A „Minőség-Innováció” pályázatot 2007-ben indította el a finn államelnök a finn minőségügyi partnerszervezet kezdeményezése alapján. Magyarország az
European Organization for Quality Magyar Nemzeti Bizottság (EOQ MNB) Egyesület közreműködésével 2013-ban kapcsolódott be a nemzetközi pályázatba. Az EOQ MNB Egyesület szervezi a “Minőség-Innováció” hazai eseményét. Az általuk kiválasztott Nemzeti Díjnyertes projektek vehetnek részt – saját döntésük szerint – a verseny nemzetközi fordulóján.

A nemzetközi pályázatban való részvétel alapvető célja a termékek és szolgáltatások vevőorientált minőség-fejlesztését szolgáló innovációs eredmények hazai és nemzetközi elismertetése által a hazai versenyképesség növelése – fogalmaznak a hazai forduló ismertetőjében.

Eddigi magyar sikerek

Ezidáig évente az összes pályázat közel 10%-át magyarországi szervezetek nyújtották be, melyek közül két-két hazai pályázat 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban, valamint egy hazai pályázat (HungaroControl Zrt.) 2017-ben nemzetközi díjat nyert.

2018-ban hat magyarországi pályázat lett nemzetközi döntős, a 2019-es pályázat nemzetközi díjátadóján pedig a magyarországi Sanatmetal Kft. nemzetközi fődíjat kapott, továbbá három hazai pályázat lett nemzetközi finalista. 2020 szintén sikeres volt a magyar pályázók számára, hatan lettek nemzetközi döntősök.  A tavalyi évben ismét
egy fődíjat nyertünk el az Agrártudományi Kutatóközpont révén, és négy magyarországi pályázat lett kategóriájában nemzetközi döntős.

Az eddigi nemzeti és nemzetközi díjnyertesek jegyzéke itt érhető el: https://eoq.hu/alap/inno-dijasok.pdf

Finnország kezdeményezésében 2022-ben 20 ország vesz részt a versenyen.

A nevezés tárgya

A „Minőség-Innováció 2022” pályázat keretében benyújtható minőségorientált, illetve a társadalmi felelősségvállalásra irányuló innováció – a minőségfejlesztéshez vagy a
körkörös gazdasághoz kapcsolódóan – lehet:

 • magasabb minőségi színvonalú vagy környezetbarát termék;
 • a minőségfejlesztést vagy környezetvédelmet elősegítő technológiai megoldás,
  illetve gyártási folyamat;
 • magasabb minőségi színvonalú vagy környezetbarát szolgáltatás, illetve
  közszolgáltatás;
 • minőségorientált ipari formatervezés vagy új magasabb minőségi színvonalú márka;
 • a minőségfejlesztést elősegítő oktatási program, üzleti koncepció vagy
  menedzsmentmodell.

Nevezési kategóriák és nevezési díjak

 • Nagyvállalatok: 300 000,- Ft+ÁFA
 • Kis- és Középvállalkozások: 150 000,- Ft+ÁFA
 • Mikro- és startup-vállalkozások: 75 000,- Ft+ÁFA
 • Közszférában működő szervezetek: 100 000,- Ft+ÁFA
 • Oktatási, egészségügyi és szociális szervezetek: 80 000,- Ft+ÁFA

A „Minőség-Innováció 2022” pályázat magyar nyelvű ismertetője itt érhető el: https://eoq.hu/2022/inno22ism.pdf

A pályázatok beadási határideje: 2022. szeptember 15. a következő címre: info@eoq.hu

A magyar nyelvű pályázati űrlap a következő címről tölthető le: https://eoq.hu/2022/inno22urlap.doc

További információk info@eoq.hu címen kérhetők.

A Finn Minőségügyi Szervezet által a pályázatról összeállított ismertető honlap itt található: https://www.qualityinnovation.org/partners/

A nemzeti díjkiosztó rendezvényre előreláthatóan 2022 októberében Budapesten, a nemzetközi díjkiosztó konferenciára, kiállításra és gálára – Helsinkit, Stockholmot, Budapestet, Tallinnt, Prágát Bilbaót, Pekinget, Tel-Avivot és Belgrádot követően – 2023. február hónapban valamelyik résztvevő ország fővárosában kerül sor.

Forrás: nkfih.hu