Együttműködési megállapodást írt alá a HuGBC és a Greenology Tudásközpont

632

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) és a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont együttműködnek a környezettudatos zöldinnovációk építésgazdasági szektorban való felgyorsítása érdekében – jelentette be Prof. Dr. Boros Anita, a Tudásközpont vezetője.

A HuGBC egyik missziója a környezettudatos és fenntartható építészeti szabályozás szakmai támogatása az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit tömörítő tagság közreműködésével. Az Egyesület a World Green Building Council globális hálózat tagjaként nemzetközi stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra. Emellett a szervezet a zöldépítés témakörében szakmai ismeretterjesztő és társadalmi szintű kommunikációt is folytat, valamint szoros kapcsolatban áll felsőoktatási intézményekkel az új technológiák megismertetésének érdekében.

A HuGBC minden évben megrendezi saját Green Future Conference elnevezésű eseményét is neves hazai és külföldi szakemberek bevonásával, jó gyakorlatok megosztásával több szaklapban is állandó „zöld” rovatot is szerkeszt, valamint havonta Zöld Hírlevelet küld ki a fenntartható építés iránt érdeklődőknek.

Az Egyesület és a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont eddigi együttműködésének a kifejezését szolgálja az aláírt együttműködési megállapodás, amely alapján a két szervezet a jövőben is együtt munkálkodik majd a hazai zöld átállás építésgazdasági támogatásában. „A HuGBC nagyon fontos együttműködő partnerünk a jelenleg folyó kutatási projektjeinkben, amely keretében a zöld építésgazdaság innovatív és energiahatékonyságot javító kérdéseivel foglalkozunk. Külön is köszönetet szeretnék mondani Barta Zsombor elnök úrnak a szakmai támogatásáért és hiánypótló javaslataiért.” – hangsúlyozta a Tudásközpont vezetője.

„A 2050 klímasemlegességi célok eléréséhez csakis fenntartható, környezettudatos és innovatív megoldásokkal lehet ténylegesen mérhető eredményeket elérni az épített környezetben. A GREENOLOGY Tudásközponttal való szoros együttműködés az innovációk egyenes becsatornázásával sokat segíthet és lendíthet a szektor átalakulásában” – mondta a HuGBC elnöke.

A Tudásközpont szeretett volna egy szakmai platformot is biztosítani a zöld építésgazdasági és zöldinnovációs szervezeteknek, azért 2021-ben létrehozta a Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztalt, amelynek a HuGBC is aktív tagja.

A HuGBC-hez hasonlóan a Tudásközpont igyekszik közérthető szakmai tájékoztató anyagokkal is segíteni az építőipar fenntartható továbbfejlesztését, így megalakulása óta több száz ismeretterjesztő cikket tett közzé a közösségi felületein és jelenleg van folyamatban az „Innovációk a fenntartható építésgazdaságban” című pályázat is, amelyet az egyetemi és doktori képzésben részt vevő hallgatókat kívánja megszólítani.

A két szervezet jövőbeni együttműködésének elsődleges célja az építésgazdasági szakemberek, vállalkozások, szakmai szervezetek, valamint a zöld építésgazdaági és zöldinnovációs orientációjú tudományos kutatók, hallgatók elméleti és gyakorlati támogatása.

 

Forrás: HuGBC