Pénteken mutatta be programját az ÉVOSZ-MAKÉSZ, amellyel a Nemzetközi Zöld Építés Hetén várja az érdeklődőket. Kárpáti József, a szervezet elnöke az eseményen hangsúlyozta, kiemelkedő jelentősége van az eseménynek a jelenlegi helyzetben, hiszen ez egy rendkívüli lehetőség arra, hogy megmutassuk, mit lehet elérni az energiahatékonyság terén az épületeknél.

Környezettudatos könnyűszerkezetes épületek bemutatásával, gyárlátogatásokkal, projektismertetőkkel és szakmai előadásokkal várja az érdeklődőket az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) a Nemzetközi Zöld Építés Hete keretében. Kárpáti József, a tagozat elnöke pénteki sajtótájékoztatójukon elmondta: egy nagy jelentőségű hét következik, amihez a szervezet örömmel csatlakozott, hiszen régóta igyekeznek felhívni a figyelmet a fenntartható és környezettudatos építésre.

Nemzetközi szintű rendezvénysorozat a fenntarthatóbb épített környezetért

A Nemzetközi Zöld Építés Hete eseménysorozat a World Green Building Council (WorldGBC) kezdeményezésére indult el. Az immár 11. alkalommal megrendezett figyelemfelhívó rendezvény hazai szervezője a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), ami itthon már több mint száz tagot számlál (125 egyéni, vállalati, NGO tag).

Budai Henrietta, a HuGBC titkára az egy hetes, nemzetközi szintű és hazánkban is több szervezetet, céget megmozgató rendezvényről elmondta, céljuk, hogy megvalósult példákon és jó gyakorlatokon keresztül mutassák meg, hogyan lehet és érdemes a fenntarthatóbb környezet eléréséért tenni.  A szeptember 12-16. között megrendezett eseményen ingyenes programokkal várják az érdeklődőket, úgy, mint épületbejárások szakmai vezetéssel, workshopok, szakmai előadások. Az első, programsorozatot megnyitó eseményt hétfőn szervezik.

Kárpáti József a környezettudatos építéssel kapcsolatban az eseményen hangsúlyozta, ez a rendezvénysorozat azért is fontos, mert az emberek felé való tájékoztatás és ösztönzés, illetve a szabályozás is hiányos e téren. Mint mondta, mindennek az a következménye, hogy most sokan kapkodnak és egy-két hónap alatt akarják megoldani azt, amit az elmúlt harminc évben nem, vagy rosszul tettek meg. „Ez a több országon átívelő esemény lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk az embereknek, mit lehet elérni az energiahatékonyság, klímavédelem terén az építéseink során.” – hangsúlyozta Kárpáti.

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ elnöke emlékeztetett, a szervezetük a HuGBC-vel együtt régóta igyekszik felhívni a figyelmet a környezettudatos építésre. Hangsúlyozta, nagyon fontos lenne, hogy már a tervezés szakaszában felmérjük a lehetőségeket, és az energetikai beruházásokat az épület tulajdonságaihoz igazítsuk, nem laikus ajánlásai alapján. A megrendelőn nagyon sok minden múlik, és nagy jelentősége van a megfelelő tájékoztatásnak és tájékozottságnak is. Az ilyen rendezvények pedig – tette hozzá – támogatják az építtetők tájékoztatását, a lehetőségek feltérképezését számukra.

Tapasztalat- és tudáscsere hasznosítása a környezettudatos építésben

Kárpáti József kiemelte, a MAKÉSZ számára nagy jelentőségű, hogy nemzetközi szinten is tájékozottak legyenek, és tapasztalatot cseréljenek külföldi társszervezetekkel, ezeket az információkat pedig megosszák itthon. Elmondta, az ÉVOSZ-MAKÉSZ tagja az Európai Készházgyártók Szövetségének, mely 2022. április 28-29-én Berlinben tartotta stratégiai közgyűlését. „A tagországok a klímavédelem, a rezsinövekedés kapcsán hasonló problémákkal, feladatokkal küzdenek, mint mi Magyarországon. Ezért közös feladatok kidolgozásában állapodott meg a közgyűlés, amiben a MAKÉSZ is aktívan részt vesz.” – tájékoztatott Kárpáti József.

A MAKÉSZ elnöke kitért arra is, hogy szervezetük a Fenntartható Fagazdálkodási Kerekasztal munkájában is részt vesz. A szakmai fórum célja a hazai fafajták használhatóságának vizsgálata, kutatása. Kiemelte azt is, az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata számára nagyon fontos a tudás átadása, ezért számos felsőoktatási programban részt vesznek – mint például a Solar Decathlon egyetemi házépítő verseny, vagy a Pécsi Tudományegyetemen a HuGBC-vel közösen indított képzés.

Bíró Péter, az ÉVOSZ-MAKÉSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős, Magyarország egyedüli diplomás épületbiológusa a pénteki sajtóeseményen tartott előadásában felhívta a figyelmet, hogy az is kiemelten fontos, hogy ismerjük és átgondoljuk az építőanyagokat, melyeket és amikkel építjük a házunkat. Ezek ugyanis nem csak a környezetre, de az egészségünkre is károsak lehetnek – mint például az oldószerek, ragasztóanyagok, formaldehidek –, és a legtöbbnek megvan a környezet- és egészségbarát alternatívája. Prezentációban bemutatott több, ezzel a szemlélettel épített épületet. Bíró Péter az ÉVOSZ-MAKÉSZ Nemzetközi Zöld Építés Hetére tervezett programjának záróeseményén, szeptember 16-án tart részletes előadást az épületbiológia témakörében.

Az ÉVOSZ-MAKÉSZ Nemzetközi Zöld Építés Hetére tervezett teljes programja itt érhető el: https://evosz-makesz.hu/makesz-tagok-programjai-a-nemzetkozi-zold-epites-heten/