Az „Év háza” pályázóit szemlézi a közönség 2023-ban is

873

Az Év háza díj egy független szakmai elismerés, amelyet neves szakemberekből álló zsűri ítél oda. Ám évek óta nagy izgalommal várják a szervezők azt is, hogy a nagyközönség milyen szempontok szerint választ a hazai, legrangosabb, független építészeknek szóló pályázatra érkezett munkák közül. Hogyan látja a beérkezett pályázatokat a megrendelő, felhasználó, a potenciális építtető? A közönségszavazás nyertesei az OTP Ingatlanpont, az OTP Pénzügyi Pont és az Internorm Ablak támogatásában a szakmai zsűri által kiosztott díjjaktól függetlenül részesülnek elismerésben.

2023-ban rekordszámú, összesen 71 pályázat érkezett a családi ház és középület főkategóriákban, illetve idén első alkalommal a társasház különdíjra is lehetett pályázni. Az újdonságnak számító, társasház különdíj kategóriát az Év háza pályázatot évek óta bemutató Leier Hungária Kft. alapította, de természetesen ezt a díjat is a zsűri ítéli oda.

A közönség szavazatait két kategóriában várják

A nagyközönség a két főkategóriában, 24 családi ház és 32 középület közül választhatja ki az év legjobbját, természetesen a zsűri által odaítélt szakmai szervezetek és a támogatók különdíjai mellett. Szavazni pedig a pályázat közösségi oldalán lehet.

Családi ház kategória

Harmadik éve az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont támogatásával valósul meg a közönségszavazás családi ház kategóriában, amelyen június 30. (péntek) 11:00 és július 7. (péntek) 10.00 között lehet voksolni.

Az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont 2023-ban is a családi ház kategória mellé állt. „Idén is nagy örömmel csatlakoztunk az Év háza pályázat támogatói köréhez, immár harmadik alkalommal követjük figyelemmel a beérkező pályázatokat, amelyek inspirálóak számunkra, hiszen munkánk során is nagy érdeklődést tapasztalunk a különleges, exkluzív, építészeti szempontból is páratlan ingatlanok iránt. Egy család által otthonként választott és megvásárolt ház legtöbbször egy életre szóló elköteleződést jelent, így egyre fontosabb szempont, hogy a konkrét igényeikre legyen szabva. Kíváncsian várjuk a családi ház kategóriában meghirdetett közönségszavazás eredményét, hiszen ez a potenciális vásárlók véleményét tükrözi, ami hasznos visszajelzést jelent a szakmának.” – mondta dr. Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője és az OTP Pénzügyi Pont vezérigazgatója.

Kisújszállási családi ház, 2022. évi Év háza pályázaton közönségdíjas épület a családi ház kategóriában. Építész: Rácz Lajos
Középület kategória

A középület kategóriában július 12. (kedd) 11:00 és július 19.(kedd) 10.00 között mondhatják el véleményüket szavazatukkal a pályázat közösségi oldalán az érdeklődők. Ebben a kategóriában a nagyközönség megkérdezését idén is az Internorm Ablak Kft. támogatása teszi lehetővé.

A középület kategóriában pályázó épületek közönségszavazását évek óta az Internorm Ablak támogatja: „Fontosnak tartjuk, hogy egyre több középületen járuljanak hozzá minőségi nyílászáróink az energiatakarékos működéshez. Az építészeti pályázat támogatásával arra szeretnénk felhívni a tervezők figyelmét, hogy egy középületen a nyílászárók nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ezért még fontosabb a hosszútávú és gazdaságos működést szolgáló ablakok használata. Igaz ez az új különdíj kategóriában pályázó társasházak esetén is: minőségi társasházi lakást vásárlók joggal várnak minőségi ablakot.” – emelte ki Monostori Gábor, az Internom Ablak műszaki vezetője.

Jászberényi Rock Safety irodaépület, a 2022. évi Év háza pályázat közönségdíjasa középület kategóriában. Építész: Csörgő Csaba György és Szász Zoltán

A közönségszavazás ahogyan évek óta, az Év háza pályázat Facebook oldalán zajlik majd. A két kategóriában egy-egy pályamű nyerheti el a szavazók tetszését és ezzel az idei közönségdíjak egyikét. Egy like egy szavazatot ér, ugyanakkor egy személy több épületre is érvényesen szavazhat. Emellett fontos kiemelni: a közönségszavazás eredménye nem befolyásolja a zsűrit, az teljesen független az építész szakma képviselőinek döntésétől.

A neves szakemberekből álló zsűri zárt ajtók mögött fogja kiválasztani a legjobbnak ítélt pályaműveket. A közönségdíjasokkal ellentétben, a hagyományokhoz híven az idei év nyertesei csak a szeptember 29-én megrendezésre kerülő ünnepélyes díjátadón kerülnek nyilvánosságra.

Szavazzanak az Év háza pályázat közösségi oldalán, likeolják kedvenceiket és buzdítsák szavazásra ismerőseiket is!

 

Az Év háza pályázat Facebook oldala: https://www.facebook.com/evhazapalyazat/

További információ: www.evhaza.hu

 

Forrás: Build-Communication