Nőtt az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése májusban havi összevetésben – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Havi összevetésben az euróövezetben májusban szezonális kiigazítással 0,2 százalék volt az építőipari termelés bővülése áprilishoz képest, amikor 0,6 százalékos csökkenést mértek. Az Európai Unióban 0,2 százalékkal nőtt májusban az építőipari termelés áprilishoz viszonyítva, amikor 0,8 százalékos csökkenést regisztráltak.

Az EU-ban a mélyépítés 0,4%-kal, a magasépítés pedig 0,2%-kal nőtt áprilisról májusra. Azon tagállamok közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, az építőipari termelés havi növekedése az alábbiak szerint alakult: Szlovákia (+5,5%), Románia és Szlovénia (+3,7%), Hollandia (+3,6%). A legnagyobb csökkenés Belgiumban (-2,8%), Ausztriában (-2,5%) és Magyarországon (-1,7%) volt megfigyelhető.

Éves szinten az euróövezet építőipari termelése májusban 0,1 százalékkal nőtt, miután áprilisban éves összevetésben 0,4 százalék bővülést jegyeztek fel. Az egy évvel korábbihoz képest 0,4 százalékkal csökkent májusban az EU építőipari termelése az áprilisi stagnálást követően.

Az EU-ban a mélyépítés 3,0%-kal nőtt, míg a magasépítés 0,9%-kal csökkent.
Azon tagállamok közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, az építőipari termelés legnagyobb éves növekedését az alábbi országokban mérték: Szlovénia (+24,6%), Románia (+10,6%), Spanyolország (+7,1%). A legnagyobb csökkenés Magyarországon (-12,0%), Olaszországban (-6,5%) és Svédországban (-6,3%) volt.

 

Forrás: Eurostat