Az épületek és az infrastruktúra összevont kezelése nem lehet kérdés

460

Az október 31-én, Glasgowban kezdődő ENSZ klímaváltozási csúcstalálkozóra készülve a világ számos zöld vállalkozásának vezetője sürget kormányzati és iparági intézkedéseket az épületek és az infrastruktúra terén. A zöldépítési világszervezet, a World Green Building Council szintén a találkozó előttre időzítette egy jelentését. Ebben a teljes épített környezet integrált megközelítésében rejlő lehetőségeket tárja fel.

Túl az épületeken

Beyond Buildings (Túl az épületeken) címmel készített riportot a WorldGBC a COP26-ra, mely rendszerszintű és integrált infrastrukturális megoldásokat szorgalmaz a fenntarthatóság terén elért eredmények javítása érdekében. Ezt foglalja össze az alcím is: Miért elengedhetetlen az épületek és az infrastruktúra integrált kezelése az éghajlatváltozással kapcsolatos cselekvéshez és a fenntarthatósághoz?

A cél továbbra is a párizsi klímaegyezményben vállalt 1,5°C alatt tartani a globális felmelegedés mértékét. Ehhez elengedhetetlen az összekapcsolt megközelítés, miután a városi épített környezet – az épületek és az infrastruktúra együtt – felelnek a globális éves üvegházhatásúgáz-kibocsátás 75%-áért, míg az épületek önmagukban a 37%-ért az ENSZ idei állapotjelentése szerint.

Számos zölden gondolkodó vállalkozás vezetője felismerte az épített környezet kulcsszerepét a fenntarthatósági célok elérésében, a friss jelentésben cselekvésre szólítják fel az iparági szereplőket és a döntéshozókat. A cél a teljes dekarbonizáció 2050-ig, de addig is jelentős előrelépést tenni 2030-ig. Az anyagban a WorldGBC bemutatja a két terület összekapcsolódását, és azt is, ahogyan a rendszerszintű és az integrált megoldások jobb fenntarthatósági eredményekhez vezetnek, továbbá ahogyan a közös fellépés gyorsíthatja az ÜHG-kibocsátás csökkentését.

Egységes fellépés szükséges

A Beyond Buildings kifejti a magán- és a közszféra szerepét a befektetésekben, a szakpolitikákban és a beszerzésben, egyúttal globális irányelveket szorgalmaz a fenntarthatósági eredmények javításáért. Ha jól akarunk teljesíteni ebben a kritikus évtizedben, elengedhetetlen az egységes fellépés az épített környezet összes alágazatában.

A WorldGBC valamennyi szereplő együttműködését kéri a részletes alapelvek kidolgozásához. Azokat ugyanis helyi szinten kell adaptálni és ellenőrizni, hogy összhangba kerüljenek az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokkal és a párizsi klímaegyezményben vállaltakkal, továbbá minden eszköztípusra alkalmazhatóak legyenek.

„A globális klímaválság szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy városaink és országaink miként növekednek tovább. Be kell látnunk, hogy ami az épített környezet és az infrastruktúra szektorban működött a múltban, az a jövőben nem fog működni. – fogalmazott Nigel Topping, az ENSZ klímaszakértője. – Az előttünk álló környezeti és társadalmi kihívásokat csak új partnerségekkel és közös fellépéssel küzdhetjük le.”

Cristina Gamboa, a WorldGBC vezérigazgatója hozzátette: „Ha jobb, élhetőbb jövőt szeretnénk építeni, el kell érnünk az infrastruktúra emissziómentes növekedését, méghozzá rendszerszintű megközelítéssel, amely fenntartható épített környezetet biztosít mindenkinek, bárhol a világban. A Beyond Building riport segíti az épített környezet fenntarthatósági jó gyakorlatainak gyors adaptációját, és meghatározza a 2030-ra kitűzött célok eléréséhez szükséges kritikus lépéseket. A partnereinkkel és a tagszervezeteinkkel készek vagyunk felgyorsítani ezt a jelentős átalakulást, hogy zéró karbonkibocsátású, reziliens, egészséges és fenntartható jövőt biztosítsunk.”

 

További információ:
budai.henrietta@hugbc.hu
www.hugbc.hu