„Építsünk egy fenntarthatóbb jövőt!” címmel rendezett rendezvényt a VELUX. A vállalat szakemberei bemutatták a “Living places” elnevezésű koncepciót, szemléltették az aktívházak működtetésével kapcsolatos következtetéseket, és arra is fény derült, hogyan változtathatja meg egy meglévő épületállomány környezeti hatásait a „kádár kockák” felújítása és korszerűsítése.

„A VELUX célok között szerepel, hogy olyan vállalatot hozzon létre, amely a társadalom számára hasznos termékekkel dolgozik, és amely jobban bánik ügyfeleivel, beszállítóival, munkavállalóival és részvényeseivel, mint a legtöbb más vállalat” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Ritea Noémi, a magyarországi és romániai VELUX ügyvezetője. „Ezt a gondolkodásmódot már alapítónk is megfogalmazta 1965-ös vállalati filozófiánkban, amely valójában mindhárom dimenzióját magában foglalja annak, amit ma fenntarthatóságnak nevezünk: környezeti, társadalmi és gazdasági felelősségvállalást.”

Juri Troy

A megnyitó beszédet követően Juri Troy, a fenntartható építészet professzora a jövő fenntartható fejlődésének építészeti megközelítéseit ismertette az aktívházak üzemeltetéséből származó tanulságok szemszögén keresztül, kiemelve, hogy míg a XX. század építészetét a beton és az olaj jellemezte, a XXI. században az építészet kulcsát a megújuló alapanyagok megfelelő használata jelenti. Az építészmérnök számos, 2020-ben épült modellház segítségével mutatta be a teljes mértékben karbonsemleges aktívházak építéséhez kialakított egyedi koncepciókat, melyek fontos részét képezték a napelemek és napkollektorok, a geotermikus energiák (pl. biomassza) maximális kihasználása, a karbonsemleges szellőzőrendszerek, valamint a megújuló energiaforrások és építőanyagok. A professzor előadásában szintén gyakorlati példákkal szemléltette, milyen mértékű energiamegtakarítást jelenthetnek a fenntartható eszközök szerint kialakított ingatlanok, egyúttal rávilágított a holisztikus építészeti felfogás sokoldalúságára.

Build for life kísérleti projekt

Sinus Lynge

A fenntartható fejlődés jövőjét bemutató prezentációt követően az elhangzottakkal szorosan összefüggő téma ismertetése következett: Sinus Lynge, az EFFEKT Architects partnere a „Build for life” kísérleti projektet mutatta be a résztvevők számára. A VELUX Cégcsoport által kezdeményezett, számos mérnök és építész közreműködésével kialakított koncepció célja, hogy az építészet eszközeivel formálja a környezetet, és olyan épületeket hozzon létre, amelyek az emberek és a bolygó számára egyaránt egészségesek. A projekt résztvevői több ezer szimulációt hajtottak végre, hogy azonosítsák a legfontosabb tényezőket és alapelveket, amelyek egészséges beltéri környezetet biztosítanak: ide tartozik a napfény beengedése, a hőkomfort és a beltéri levegő minőségének biztosítása az okos szellőztetési megoldásokkal, az egészséges építőanyagok használata, és a megfelelő árnyékolás.

Felújítás szerepe a fenntarthatóságban

A „Build for Life” bemutatását követően a VELUX szakemberek egy gyakorlati példával folytatták fenntarthatósági törekvéseik ismertetését: Klara Bukolská, a VELUX CEE Regional építészmérnöke előadásában az egészséges és megfizethető lakhatásról beszélt, a régiós házfelújítások kontextusában. Az építészmérnök hangsúlyozta, hogy éves szinten a régiós épületállomány mindössze 1-2 százalékát újítják fel, és az európai lakosok egyhatod része tapasztalt már lakhatásra alkalmatlan körülményeket (ezek közül a legjellemzőbbek a kevés napfény, a beázó tető, a megnövekedett páratartalom és a túlságosan költséges fűtési rendszerek). Egy Szlovákiában végzett felmérés alapján a lakosok 58 százalékát motiválja az energiatakarékosság az ingatlanok felújítása kapcsán, 59 százalékuk pedig kényelmi szempontból vágna neki a felújításnak.

Az építészmérnök ezen tapasztalatokat összegezve kezdett neki egy nagyszabású felújítási projektnek, mely során egy négytagú család korszerűtlenné vált házából alkottak a ház arculatának megőrzésével és a beltéri klíma minőségének növelésével egy kényelmes és fenntartható otthont, a lehető legkevesebb építészeti beavatkozással.

Klara hét fő elvet fogalmazott meg, amely irányadó lehet a házfelújítások kapcsán:

  1. fontos törekedni a minél nagyobb terek kialakítására,
  2. a lehető legtöbb napfény beengedésére,
  3. az energiahasználat csökkentésére,
  4. a megfelelő hőszigetelés kialakítására,
  5. a hatékony szellőztetőrendszerek alkalmazására,
  6. a napfényt és szellőzést biztosító lépcsőház kiépítésére,
  7. illetve ezek összehangolására.

Innovatív építészeti eszközök és megoldások fontossága

A fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez a koncepciók és tervek mellett elengedhetetlenek azon innovatív építészeti eszközök és megoldások, melyek megalkotásában már meghatározó szerepet töltöttek be a fenntarthatósági törekvések. Az előadások sorát Biró András, VELUX Magyarország Kft. alkalmazástechnikai és műszaki szakértője zárta a vállalat legújabb, innovatív termékmegoldásait és a tervezést segítő speciális szolgáltatások részletes bemutatásával. A szakember egyúttal a tervezést elősegítő leghatékonyabb eszközökre is kitért: a Daylight Visualizer egy ingyenes és professzionális eszköz, mely az épületek nappali fényviszonyainak elemzését segíti, célja, hogy elősegítse a természetes nappali fény használatát és segítse a szakembereket a nappali természetes fény szintjének megjelenítésével, előrejelzésével és dokumentálásával, még az épület megvalósítása előtt. A Design Guide szintén a VELUX Cégcsoport által forgalmazott szoftver, mely útmutatókat tartalmaz az életterek kialakításával kapcsolatban, ideértve a tetőtéri kialakításokat, számos beépítési megoldást, valamint tippeket és trükköket a hatékony és fenntartható lakberendezéshez.

 

Forrás: Velux