Az ÉVOSZ üdvözli a cementpiacon erősödő versenyt

393

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) üdvözli a sajtóban megjelenő hírt, mely szerint a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról.

A tranzakció az átvilágítási folyamat befejezését követően, a versenyhatóság jóváhagyásának függvényében várhatóan 2023 végén zárulhat.

A hírek szerint a cementgyár éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint 1 millió tonna cement, amely mellett készbeton gyártással is foglalkoznak. „A magyar építési piac szereplői számára ez a cementgyár egy új beszerzési forrást, ezáltal választékbővülést jelenthet, és hozzájárulhat a hazai alapanyag ellátás biztonságához és a beszerzési árak csökkenéséhez” – értékelte Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

Az ÉVOSZ keretein belül nemrég megalakult Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata által nemrégiben közzétett, 150 építőanyag-kereskedelmi vállalkozás megkérdezésén alapuló felmérésében is a legtöbben a cementtel kapcsolatban számoltak be beszerzési nehézségekről. Az ÉVOSZ várakozásai szerint a cement beszerzése a jövőben kiszámíthatóbb lehet.

________________________________________________________________________A Lukavac Cementről

A régióban kiváló piaci pozícióval rendelkező Lukavac Cement cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. A cementgyár éves termelési kapacitása 650 ezer tonna klinkerbeton és több mint egymillió tonna cement. A vállalat 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók.
  

 

Forrás: ÉVOSZ/MTI