Ma már számolni kell a Grabarics VasBetonnal a piacon

Munkaerőhiány. Talán nincs olyan kifejezés, amit a magyar építőipar kapcsán az utóbbi időben ennél többet hallottunk – nem is ok nélkül persze. A helyzeten sokan sokféleképpen próbálnak úrrá lenni, a többség pedig egyetért abban, hogy ennek egyik legjobb módja az olyan technológiai fejlesztések alkalmazása lehet, amelyekkel „emberi erőforrás” váltható ki. Ebben is igyekszik élen járni a GVB – Grabarics VasBeton.

Egy építőipari cég mostanság jelentősen javíthat piaci pozícióján és vállalási határidőin azzal, ha rendelkezik kiegészítő kompetenciával, például vasbeton-előregyártási lehetőséggel, és azt a lehető legszélesebb körben ki is tudja használni.

Ezt ismerte fel a Grabarics Építőipari Kft. is, amikor 2017 tavaszán átvette a szebb napokat látott Hevesi Beton Előregyártó üzemeltetését, és GVB – Grabarics VasBeton néven az alapjaitól újraszervezte azt, jelentős fejlesztéseket végrehajtva gyakorlatilag minden területen.

LENDÜLETBEN A PIACON

A gyár elsősorban előregyártott vasbeton-termékeket és szerkezeti elemeket készít, de ahogy egyre nő az ezek iránti kereslet, úgy válik az ő profiljuk is egyre sokrétűbbé. A kínálat például mostanra betonacél-előregyártással is kiegészült, és komoly lépéseket tettek a dekorbeton üzletág létrehozására is.

Azt dr. Perjés Zoltán gyárigazgató is elismeri, hogy a GVB alapításának célja a cégcsoporton belüli megnövekedett igények minél biztosabb kiszolgálása volt, ám az ugrásszerű kapacitásnövekedésnek hála ma már más piaci szereplőket is jócskán el tudnak látni. A gyárigazgató becslése szerint napjainkban a gyártás 65-70%-át képesek a piacra vinni, és folyamatosan egyre többen fordulnak hozzájuk. Így mostanra, ahogy mondani szokták, „szabad szemmel is jól láthatóvá” váltak a vasbeton-előregyártás területén. Az igazgató a 2018-as adatokból kiindulva 10-12%-ra teszi a piaci részesedésüket, az arány pedig várhatóan tovább nő majd.

NAPRAKÉSZ FEJLŐDÉS

Mindez nemcsak azért történik, mert a tendenciákból ez következik, hanem mert a GVB-nél pontosan tudják és szem előtt tartják, hogy a kiharcolt pozíciókat csak úgy lehet megtartani, sőt tovább javítani, ha a technológiai fejlődéssel is lépést tartanak.

A cég növekedési ütemében fontos szerepet játszik például az a korszerű termelésirányító rendszer, amelynek segítségével már az ajánlati időszaktól kezdve szorosan követhetik a projekt alakulását, legyen szó a megrendelésről, a gyártás előkészítéséről, magáról a gyártásról, a kiszállításról vagy épp a szerelésről.

A folyamatosan aktualizált rendszer mellett is számos olyan fejlesztés van a GVB repertoárjában, amelyek segítenek az ügyfeleknek minél szélesebb körű, minőségi szolgáltatásokat nyújtani. A cél, hogy lehetőleg minél előbb be tudjanak kapcsolódni az építés folyamatába: ez jelentheti koncepciótervek kidolgozását, vagy akár a meglévő tervekben felfedezett statikai és más hibák, felesleges kiadások jelzését is.

ÚJ IRÁNYOK

A világ, és vele az építőipar, egyértelműen ebbe az új, korszerű irányba tart, a hazai cégek pedig, ha idejében lépnek, akár élére is állhatnak az innovációnak. A speciális összetételű, ultramagas szilárdságú, úgynevezett strukturált, vagy más néven finombetonok például még mindenütt forradalmian új területet jelentenek – nem titok, a GVB-nél is ez jelenti a fejlesztések egyik fontos irányát.

Nem túlzás, hogy az előregyártási szektor hamarosan olyan volumenű változásokon mehet át, aminek következtében a lehetőségeket gyorsan felismerő hazai cégek a szükséges szervezeti és technikai újítások elvégzésével akár a világ élvonalában is találhatják magukat.

A Grabarics VasBetonnál úgy fest, ehhez – a szemléletmódtól a szakmai háttéren át a cégcsoport vezetésétől kapott támogatásig – most minden adott.

 

www.gvb.hu