A jobb lakás = jobb életminőség! Az Ytong olyan gazdaságos műszaki megoldásokat kínál, amelyek segítségével a lakások minősége utólag is növelhető.

Az újHáz Centrum őszi Trendpont tanulmánya szerint – amelyben elsősorban azt vizsgálták, mennyire okosan építkeznek ma hazánkban – a hazai épületállomány közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10 százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra vár. Különösen súlyos a helyzet a vidéki ingatlanok esetében, ahol a bontandó otthonok aránya az országos átlagnál jóval magasabb. Az ingatlanfelújítást akadályozza a szakemberek leterheltsége és az építőanyag-hiány.

A „fehér tégla” a pincétől a padlásig megoldást kínál, természetesen figyelembe véve a kötelező kritériumokat:

  • komfortnövekedés,
  • a környezet védelme, valamint
  • a gazdaságosság mint napjaink legjellemzőbb feltétele.

HOZZÁÉPÍTÉS

A hozzáépítéseknél műszakilag és technológiailag úgy kell eljárni, mintha új építésről lenne szó. A hozzáépített épületrésznek ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelnie, mint egy új épületnek.

A tervezésnél és a kivitelezésnél ügyelni kell arra, hogy az új épületrész statikailag és épületszerkezetileg független legyen a meglévő és már beállt épületrésztől.

Az Ytong épület vagy épületrész teljesen homogén, egységes pórusbeton felülettel rendelkezik, ami egyszerűsíti a befejező – gépészeti és szakipari – munkákat. Egyedülállóan jó, a terven szereplő előírásokat betartva teljesen hőhídmentes szerkezeti kapcsolatok alakíthatók ki a rendszer elemeinek alkalmazásával.

RÁÉPÍTÉSEK

A meglévő tartószerkezet állapotának ellenőrzésére minden esetben vizsgálatokat és számításokat kell végeztetni. A ráépítések esetében az új tartó- és épületszerkezetek terhei többletterhelést jelentenek a meglévő falak, födémek számára.

A meglévő tartószerkezet teherbírási tartalékai minden esetben korlátozottak, ezért nem mellékes, hogy az új falak, födémek milyen önsúlyúak. A csekély önsúly ebben az esetben előnyt jelent. Az Ytong építési rendszer rendelkezik ezzel a hasznos tulajdonsággal és emellett megfelelő szilárdsággal is, könnyen összeépíthető a meglévő szerkezetekkel, kevés hulladékkal járó gyors kivitelezést tesz lehetővé.

A tető- és födémpallók alkalmazásával gyorsan készíthetők a födémcserék és a ráépítések. A szerelt jellegű technológia és a csekély kiegészítő munka miatt egy nap akár 100 m2 felület is elkészíthető.

FÖDÉMFELÚJÍTÁSOK, FÖDÉMCSERÉK

Faszerkezetű födémek Ytonggal történő felújításának legnagyobb előnye, hogy könnyen, gyorsan, száraz építésmóddal készíthető el, és a beavatkozás által jelentősen javul a födém hang- és hőszigetelő képessége. Amennyiben a födémszerkezet gerendái még megfelelő szilárdsággal rendelkeznek, úgy Ytong elemekkel könnyen felújíthatók. Ha a födémszerkezetnek nem megfelelő a teherbíró képessége, akkor is gyorsan, zsaluzás nélkül lehet új szilárd födémet létrehozni az építési rendszer elemeinek alkalmazásával. A födém felújítása történhet Ytong vasalt födémpallók méretre gyártott beépítésével egyaránt.

A födémpallók alkalmazása esetén nincs szükség betonozási munkákra, száraz technológiával építhető, és az új födémszerkezet beépítés után azonnal terhelhető.

Budapest, Szondi utca

TETŐTÉR-BEÉPÍTÉSEK

Az üres tetőterek beépítésénél az egyik fő probléma a hiányzó hő- és hangszigetelés. Ezek a nehézségek az Ytong építési rendszer alkalmazásával elegánsan kezelhetők.

Az Ytong falazóelemek és válaszfallapok segítenek megoldani a térelválasztást, és egyben kellemes belső klímát biztosítanak.

A tető megemelésével, a tetőforma esetleges megváltoztatásával együtt járhat térdfalak, oromfalak építésének igénye is.

Ezek megvalósításához jól használhatók az Ytong falazóelemei, kiegészítve a statikailag szükséges merevítő bordákkal, térdfal-konzolokkal, koszorúkkal. A térdfalak belső oldalán így a gépészeti vezetékek is nehézség nélkül besüllyeszthetők, nem kell ugyanis a vezetékhoronnyal érinteni a teherhordó vasbeton magot.

 

 

Xella Magyarország Kft.

 

 

 

Guardian banner