Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. 2017-ben, Szentendre Város Önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben elnyerte a világhírű Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát. A nemzetközi esemény 2019 júliusában kerül megrendezésre, melyre több mint százezer szakmai és lakossági érdeklődőt várnak.

A versenyen résztvevő csapatok a júniusban kezdődő építési időszak előtt utoljára a február 21-23-án megrendezett Workshopra látogattak Szentendrére. A rendezvény fő célja, hogy a júliusi megmérettetésen résztvevő csapatok részletesen bemutathassák pályaműveiket, valamint szakmai támogatást kapjanak projektjeik fejlesztéséhez.

A Solar Decathlon egy 2002-ben az USA-ból indult kezdeményezés. Az egyetemek között megrendezett nemzetközi innovációs házépítő verseny fő célkitűzése a napenergia hasznosításával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése, a megújuló energiák és energiahatékony szerkezetek megismertetése, népszerűsítése. Mindezeken túl a verseny fő céljai közé tartozik az új és energiahatékony technológiák széleskörű társadalmi elfogadtatása, és ezek használatának ösztönzése, valamint a szoláris technológiák épületszerkezetekbe történő esztétikus és szerves integrálása.

A nemzetközi zsűri 2017-ben az ÉMI Nonprofit Kft. által készített projekttervet választotta ki a 2019-es Solar Decathlon Europe egyetemi innovációs házépítő verseny rendezésére, amelyet a Kormány a 2018. december 27-én megjelent határozatával támogat. Így 2019 júliusában Szentendrén rendezik meg a világhírű Solar Decathlon Europe 2019 versenyt (továbbiakban: SDE19).

Az SDE19 versenyen összesen 29 egyeteméből, 11 csapat részvételével számolnak a szervezők. A versenyzők tíz versenyszámban (tízpróba) mérettetik meg magukat és házaikat:

  1.   Építészet
  2.   Mérnöki tervezés és kivitelezés
  3.   Energiahatékonyság
  4.   Kommunikáció és társadalmi figyelemfelhívás
  5.   Városszövetbe való integráció és hozzáadott érték
  6.   Innováció es életképesség
  7.   Cirkularitás és fenntarthatóság
  8.   Komfort feltételek
  9.   Lakóház funkcionalitás
  10. Energiamérleg

A verseny szakmai előkészítése 2017 szeptemberében indult a hivatalos nyitóeseménnyel. A csapatok azóta folyamatosan kapnak feladatokat a tíz versenyszámhoz kapcsolódóan, melyeknek ún. mérföldkődokumentumok benyújtásával tesznek eleget. Ezeket a dokumentumokat az ÉMI szakértő munkatársai, valamint felkért külső szakértők ellenőrzik, véleményezik egy meghatározott keretrendszerben. A harmadik mérföldkődokumentumok ellenőrzése január végén zárult.

Az ÉMI szentendrei területén megrendezett eseményre, a megmérettetés tíz napjára – a nagyjából 400 versenyző egyetemistán és kísérőiken kívül, akik egy hónapot töltenek Szentendrén – várhatóan közel 120 ezer hazai, és többezer külföldi látogató érkezik.

A legjobb épületekből hosszú távra tervezett látogatóközpont pedig évente 25 ezer érdeklődőt vonzhat majd. A verseny szervezése a magyar építésügy fejlődése mellett számos kedvező hatással bír majd: többek között az energiahatékony, környezettudatos szemléletmód elterjedése a hazai építészetben, valamint a lakosság körében; a foglalkoztatottság növelése; nemzetközi kapcsolatok kiépítése és erősítése; országimázs erősödése; a fiatal építészek pályán tartása. Mindezek mellett pedig komoly gazdasági hasznot jelent Szentendre város, a térség és Magyarország számára egyaránt.

AZ SDE19 FŐ SZAKMAI TÉMÁJA

A magyar versenyrendezés fő szakmai témája a meglévő épületállomány felújítása. Ez számos kihívás elé állítja a versenyző csapatokat: több más mellett a helyi, újrahasznosított anyagok alkalmazása, napelemes és napkollektoros rendszerek magas szintű integrálása, az épületek nyári túlmelegedésének kérdése és megoldása, a bioklimatikus tervezés, a természet-alapú megoldások, a környezetbarát kompozit anyagok használata, vagy az intelligens létesítmény-felügyeleti rendszerek terén.

A verseny eredményeképpen egy látogatható kiállítótér és „Mintaház Park” jön létre, amely nem csak a szakma, de a lakosság számára is láthatóvá teszi a hazai építéságazat innovációs képességét és megoldásait. Az ÉMI szentendrei Tudományos és Technológiai Parkja jelenleg is több demonstrációs létesítménnyel áll a szakmai közönség rendelkezésére. A Mintaház Park létrejöttével valódi Tudás- és látogatóközpontként segíti az innovatív megoldások építőipari elterjedését és az épített környezet fenntarthatóságát.

WORKSHOP2

A Workshop első napján, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban köszöntőt mondott dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Az államtitkár elmondta, a Kormány a verseny lebonyolítását, valamint az eredményeképpen létrejött látogatóközpontot és mintaház parkot 3 milliárd forinttal támogatja. Hozzátette, a cél megmutatni a magyar embereknek, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha új, gazdaságos, energiahatékony és innovatív házat szeretnének építeni.

Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a mozgalommá fejlődött verseny célkitűzései, alapelvei tökéletesen illeszkednek az ÉMI missziójához, hiszen a Társaság a fenntartható épített környezetért dolgozik számos szakterületen. Kiemelte, hogy az SDE19 versenyen megépített házakat – egyedülálló módon – több hónapig tekinthetik meg az érdeklődők, sőt, egy Mintaházpark kialakítása is megtörténik az ÉMI területén.

A Workshop kezdő napján köszöntötte a résztvevőket Prof. Dr. Józsa János, a BME rektora, Louise Holloway, az Energy Endeavour Foundation igazgatója, valamint Zellei Anett, az Amerikai Nagykövetség szakértő munkatársa. Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere köszöntő beszéde mellett bemutatta Szentendre vonzerejét, látványosságait a június végétől egy hónapon át a városban tartózkodó csapatok képviselőinek.

A Workshop csütörtöki napján a megmérettetésen résztvevő csapatok bemutatták pályaműveiket az általuk készített prezentációk, valamint makettek által. A versenyre nevezett lakóépületek tervezésénél és kialakításánál a versenyzők célja, hogy energiahatékony, energiapozitív, jobb élhetőséget támogató, akadálymentesített, innovatív építészeti és gépészeti megoldásokat kombináló építményt alkossanak.

A csütörtöki program zárásaként a csapattagok idegenvezetéssel kísért sétát tettek a Skanzenben, az este folyamán pedig Szentendre Városházájának dísztermében fogadta őket Verseghi-Nagy Miklós polgármester.

A Workshop további két napja az ÉMI Tudományos és Technológiai Parkjának „zöld” demonstrációs épületében, az ÉMI Tudásközpontjában folytatódott. A pénteki és szombati programon a nyári megmérettetésen résztvevő csapatok plenáris előadások formájában átadott ismeretek és egyéni, csapat-specifikus konzultációk révén közvetlen szakmai támogatást kaptak a versenyre megépítendő mintaházukkal összefüggő további feladataik tervezéséhez és ellátásához.

A Solar Decathlon Europe 2019 csapatai és kísérőik legközelebb június végén érkeznek Szentendrére, amikor elkezdik építeni pályaműveiket az ÉMI szentendrei Tudományos és Technológiai Parkjának területén. A kész, energiahatékony és innovatív építészeti és gépészeti megoldásokat tartalmazó házakat július 12-28-ig, valamint ezt követően két hónapig tekinthetik meg a szakmai és lakossági érdeklődők.

Forrás: ÉMI

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét