Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) vezette konzorcium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, GINOP-5.3.4-16-2016-00006 nyertes pályázat keretében „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban” címmel rendezvény- és képzéssorozatot valósít meg a munkavédelmi feladatellátás szakszerűségének és hatékonyságának növelése érdekében. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A programsorozat keretén belül 2019. február 19-én sajtótájékoztatóra került sor Kecskeméten. Szalados László, a KÉSZ Holding Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese a munkavédelmi ismeretek bővítésének fontosságáról beszélt az alvállalkozók körében. Fontos lenne a digitális eszközök bevonása a képzésbe, a szabályozás újragondolása, frissítése. A KÉSZ Holding Zrt.-nél alkalmazott megoldásról Légrády Zoltán munkabiztonsági és tűzvédelmi vezető beszélt, aki szerint az alvállalkozók az esetek többségében nincsenek tisztában azzal, hogy milyen munkavédelmi előírásoknak kell megfelelni. Sajnos csak formális oktatások történnek, sokszor a nem tudás, a kommunikáció hiánya a baleset oka. Éppen ezért a KÉSZ Holding Zrt. saját maga szervezi még az alvállalkozók munkavállalóinak oktatását is.

Egységes és többszintű oktatást alakítottak ki, amelyet minden munkavállalónak el kell végezni. Nyilvántartják, hogy ki milyen oktatást kapott, már próbaidő alatt is több képzésben vesznek részt a munkavállalók, amelyek végén vizsgázni kell, és tanúsítványt kapnak. Kétévente az ismereteket frissíteni kell.

Apatini Kornél, az ÉVOSZ Építésügyi Munkavédelmi és Munkaegészségügyi Bizottságának elnöke, a képzéssorozat szakértői tapasztalatait, ajánlásait összegezte. Fontos lenne, hogy az összes nagy építőipari vállalat – akik alvállalkozókat is foglalkoztatnak – rendelkezzen vállalati egészségvédelmi és munkabiztonsági irányítási rendszerrel (MEBIR MSZ28001:2008). A nagyvállalatokra nagyobb súly nehezedik, éppen ezért nekik kellene diktálni a követelményeket és figyelni azok betartását. Fontos lenne mindazon vezetők képzése is, akik a biztonságos munkavégzés feltételeinek meglétéért, betartásáért felelősek. Ők kapjanak alapképzést és kötelező ismétlő oktatást. Az oktatás ne a munkavédelmi szakemberek kizárólagos feladata legyen, hanem azok a vezetők, akik felelősséggel tartoznak a munkahelyi biztonsági feltételek betartásáért, vegyenek részt közvetlenül az oktatásban.

További információ: www.nincsbaleset.hu

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét