EU rendeletek és irányelvek fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolást érintő módosítása jelent meg

2330

AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2022/2464 IRÁNYELVE (2022. december 14.) a 537/2014/EU rendeletnek, a 2004/109/EK irányelvnek, a 2006/43/EK irányelvnek és 2013/34/EU irányelvnek a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati beszámolás tekintetében módosításokat fogalmaz meg.

2023. január 5-én, csütörtökön hivatalosan is hatályba lépett az új Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD) (2022/2464 irányelv). Ennek részeként a következő tennivalókat határozták meg:

  • A tagállamoknak a CSRD-t 2024 júliusáig át kell ültetniük a nemzeti jogszabályaikba. Mivel a CSRD alkalmazása 2024-től kezdődik azon nagyvállalatok számára, amelyekre már vonatkoznak az EU „régi” jelentési szabályai (NFRD), ezért szűkös idő áll rendelkezésre.
  • Az Európai Bizottságnak nyárig el kell fogadnia a 12 ESRS-t (Európai Fenntarthatósági Jelentési Szabvány, amelyet az EFRAG fejlesztett ki) „felhatalmazáson alapuló jogi aktusként”. Az EFRAG 2022 végén nyújtotta be a szabványtervezetek első csomagját. Az ESRS-t egy hónapig nyilvános konzultációra bocsátják, valószínűleg áprilisban. Az ESRS ezen első csoportját egy második szabványcsomag követi (kötelező szabványok a tőzsdén jegyzett kkv-k számára és önkéntes szabványok a tőzsdén nem jegyzett kkv-k számára), valamint ágazatspecifikus szabványok.
  • A CSRD szerinti jelentéstétel szigorúbb, részletesebb, más megközelítést igényel. A CSRD értelmében a jelentéstétel nem csak „nyilatkozat” (= vezetői jelentés), hanem „demonstráció”, azaz olyan jelentéstétel, amelynek célja a vállalat környezetre gyakorolt hatásainak mérése, annak magyarázata, hogy összhangban van-e olyan keretekkel, mint a Párizsi Megállapodás, valamint tájékoztatást ad azokról a terveiről, amelyek célja annak biztosítása, hogy üzleti modellje összeegyeztethető legyen a fenntartható gazdaságra való átállással.

A magyar nyelvű anyag az alábbi linken érhető el:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022L2464&from=EN

 

Forrás: FIEC