Három közkedvelt elektromos fűtési megoldás

1864

Az ökológiai és egészségpárti életszemléletnek egyre több támogatója van. Különösen akkor, amikor szmoggal, globális felmelegedéssel és más éghajlati katasztrófákkal kell megküzdenünk. Minden bizonnyal az egyik legvitatottabb kérdés manapság, vajon hogyan fűtsük otthonunkat télen. A kéményekből kiáramló fekete füst nem tűnik túl hívogatónak, de vannak más alternatívák? Persze, a következő cikkben három elektromos fűtési megoldást fogunk átbeszélni, amik egytől-egyig remek potenciált kínálnak. Nézzük, miről is van szó!

Infrapanel

Az „infravörös fűtés” szlogen sok ember számára nagyon rejtélyesen hangzik, bár valójában a természetből származik. Mert a meleg, amit napsütéses napokon érzünk, nos, az infravörös sugárzás. Ugyanezt a módszert alkalmazták a mérnökök, akik megalkották az infravörös fűtőtesteket, aminek köszönhetően környezetbarátabb és energiatakarékosabb módon tudunk különböző méretű helyiségeket fűteni.
Hogyan történik pontosan a hőszállítás infrapanel esetében? Az infravörös hullámok felelősek azért, hogy a hőmérséklet egyenletesen oszlik el a helyiségben. Ez az egyik fő különbség, ami megfigyelhető a hagyományos, konvekcióval terjedő fűtéssel szemben. Ráadásul az infrafűtés nem melegíti a levegőt, csak az embereket és a tárgyakat. Az infravörös sugárzás így nem stimulálja a porszemcséket és nem szárítja a levegőt.

Fűtőkábel

A fűtőkábeleket leggyakrabban padlófűtéshez vásárolják, de használhatók autóbeállók, járdák, lépcsők, ereszcsatornák és csövek vízáramoltatással összefüggő megfagyás elleni védelmére, vagy a tetőkről a hó és a jég automatikus eltávolítására is. Az elektromos padlófűtés ma már hasonlóan népszerű, mint a vízfűtéses verzió. A legtöbb esetben ugyanis az elektromos fűtőkábelekkel fűtött padló sokkal jobban működik, mint vízzel fűtött társa. Az ilyen padlófűtés bármikor bekapcsolható anélkül, hogy a teljes központi fűtési rendszert beindítanánk, és amikor nem működik, nincs kitéve fagyás miatti slamasztikának, ellentétben a vízfűtéssel.

Elektromos kazán

Egyre népszerűbb napjainkban az elektromos fűtés. A modern technológia, a hatékonyság és a karbantartásmentes működés az elektromos kazánokat kiváló alternatívává teszik más típusú készülékekkel szemben. A fotovoltaikus cellákkal való együttműködés lehetősége jelentősen csökkenti a fűtési költségeket.

 

Forrás: czinege.hu