Épületek karbonlábnyomának csökkentése

350

A Daikin áttörő technológiai újítást mutat be az épületek dekarbonizációját támogató VRV 5 hővisszanyerős rendszerével.

A Daikin, mint a fenntarthatóságban élen járó HVAC-R gyártó, bemutatta az úttörő, 5. generációs hővisszanyerős VRV rendszerét, amelyet azért fejlesztettek, hogy a rendszer képes legyen jelentős mértékben hozzájárulni az épületek karbonlábnyomának csökkentéséhez.

A Daikin célja a tiszta, egészséges és komfortos beltéri levegő biztosítása, ahol a CO2-kibocsátás a lehető legalacsonyabb marad egy adott épület teljes életciklusa során. Az új VRV 5 Hővisszanyerős rendszer jelentős mérföldkőnek számít; az alacsonyabb GWP-értékű R-32 hűtőközeget használja a nagyobb kereskedelmi (irodai, szállodai) épületekben is, ugyanakkor megőrzi a VRV rendszerek rugalmasságát, amely alkalmassá teszi a rendszert arra, hogy bármely típusú beltéri helyiséget kiszolgáljon, még a legkisebb méretűeket is.

Jövőre tervezve

Az új VRV 5 Hővisszanyerős rendszer a kereskedelmi és irodai HVAC-R rendszerek jövőjét képviseli, és jelentős mértékben járul hozzá a nagyobb épületek karbonsemlegesítéséhez.

Legfőbb előnyök:

  • Az R-32 hűtőközeg használatával akár 71%-kal csökkenthető a globális felmelegedési hatás,  ami a 68%-kal alacsonyabb GWP-értéknek és az R410A-hoz képest kevesebb töltetmennyiségnek köszönhető.
  • Magasabb valós szezonális hatékonyság (valós körülmények között mérve).
  • Kifejezetten hatékony és komfortos, 3-csöves hővisszanyerős rendszer, amely visszanyeri és újrakeringeti a hőt az épület különböző hőigényű területei között, lehetővé téve a szimultán fűtést és hűtést, az épület igényeinek figyelembevételével.

Szellőztető rendszer integrálásával tovább javítható a beltéri levegőminőség, és egészségesebb beltéri környezet érhető el.

Páratlan rugalmasság

A teljesen átalakított Branch Selector (BS) osztódoboz, amely magában foglalja a Daikin egyedi Shîrudo technológiáját, lehetővé teszi a 7 m2-nél  nagyobb helyiségekbe történő telepítést is bonyolult számítások és további védelmi intézkedések nélkül. A Daikin Web Xpress tervezőszoftvere és a Shîrudo technológia lehetővé teszik a megfelelő rendszer gyors és egyszerű kiválasztását és megtervezését.

A piacon elérhető legszélesebb teljesítménytartománnyal (akár 75,8 kW-os teljesítményben is); így a Daikin VRV 5 egyetlen rendszer alkalmazásával képes biztosítani a közepes és nagy méretű épületek igényeit.

A speciálisan megtervezett R-32-es VRV beltéri egységek széles választéka maximális rugalmasságot kínál a helyiségek bármely konfigurációja esetén. Ez tartalmazza a Daikin ikonikus álmennyezeti és kazettás, alacsony és közepes külső statikus nyomású (ESP), illetve a magas ESP értékű, álmennyezeti egységeit és oldalfali egységeit is. A széles teljesítményosztályú beltéri egységekkel (1,1 kW – 31,5 kW között) bármely méretű helyiség számára találunk megfelelő megoldást.

A fenntarthatóság jegyében

A fenntarthatóság és az innováció a „Daikin „Környezetvédelmi Vízió 2050” programjának alapvető elemei. Az új VRV 5 Hővisszanyerős rendszer mindkettőt figyelembe veszi – az épület hatékonyságának maximalizálása mellett minimális környezeti lábnyomot garantál.

George Dimou, a Daikin Europe VRV termékmenedzsere így nyilatkozik róla: „Iparágvezetőként felelősséggel tartozunk a HVAC-R piac fenntarthatóbbá tételéért, miközben egészséges és komfortos beltéri környezetet biztosítunk a levegő erejével. Megbízható partnerként hosszú távú üzleti kapcsolatokat alakítunk ki a piaci szereplőkkel és ügyfeleinkkel, folyamatosan támogatjuk azokat a törekvéseket, amelyek a fenntarthatóságot szolgálják – legyen szó akár a partnereink, akár a saját környezetvédelmi céljairól. Gyártóként a körforgásos gazdasági modellekkel, mint amilyen például a LOOP by Daikin program is, csökkentjük a hulladék mennyiségét (hűtőközegek újrahasznosítása), és innovatív, új megoldásokat fejlesztünk ki, ideértve a Shîrudo technológiát alkalmazó VRV 5 rendszert, amelyek szintén hozzájárulnak a karbonlábnyomunk csökkentéséhez.”

Első találkozás

A Spanyolországban (november 16-18. között) megrendezésre kerülő Nemzetközi HVAC-R Klimatizációs és Hűtőközeg Kiállításon a VRV 5 Hővisszanyerős megoldás is bemutatkozik a Galleria D’Innovacion programjában, ahol a látogatók elsőként ismerkedhetnek meg a kereskedelmi (szállodai, irodai, ipari) épületekbe ajánlott új HVAC-R fejlesztéssel.

A  berendezések a Daikin EU-ban lévő cseh és belga gyártóüzemeiben készülnek, és várhatóan 2022. júliusától lesznek kereskedelmi forgalomban.

 

Bővebb információ: www.daikin.hu/VRV5HR_hovisszanyeros