Homlokzati hőszigetelés a Mapei segítségével

225
56 lakásos társasház Mapetherm EPS hőszigetelő rendszerrel, Siófok

A Mapei Kft.-t legtöbben hidegburkolatos segédanyagairól ismerik, de a homlokzati hőszigetelés problémakörére is teljes körű megoldást kínál minden esetre.

Mivel sok rendszer létezik a piacon – sőt a Mapei termékválasztékán belül is –, ezért szeretnénk segítséget adni a választásban. Tekintsük át tehát, hogy milyen lehetősé­geink vannak.

Legáltalánosabb eset a Mapetherm EPS vagy Mapetherm MW hőszigetelő rend­szerek alkalmazása, amelyek maximum 20 cm vastag polisztirol (fehér vagy grafi­tos EPS) vagy ásványgyapot (MW) mag­gal rendelkező rendszerek és különböző színvakolatokkal (akrilgyantás, szilikonos, szilikátos bázisú) készíthetők. A könnyebb választáshoz segítségképpen létrehoztunk típuscsomagokat, amelyek a következők:

  • Mapetherm Trend (fehér EPS maggal és akrilos színvakolattal)
  • Mapetherm Komfort ( szürke E PS m ag­gal és szilikonos színvakolattal)
  • Mapetherm Premium (ásványgyapot maggal és szilikonos színvakolattal)
  • Mapetherm Mineral (ásványgyapot mag­gal és szilikátos színvakolattal)

Ezek a rendszerek akár a fenti nevek­kel is betervezhetők és „normál” eset­ben használhatók, ha valaki például a hőszigeteletlen vagy újonnan épülő házát akarja hőszigetelő rendszerrel ellátni.

MEGOLDÁS MEGLÉVŐ HŐSZIGETELÉSRE

Előfordulhat, hogy valaki már akkor gon­doskodott a háza hőszigeteléséről, ami­kor az energetikai követelmények még nem voltak olyan szigorúak, mint ma, de az akkori hőszigetelő anyagok vastagsága kb. 5 cm körüli volt. Az ilyen gondos gaz­dákról sem feledkeztünk el, nekik ajánljuk a Mapetherm EPS Plus rendszert, amely használata esetén a maximálisan 8 cm vas­tagságú meglévő rendszerre további 15 cm vastag hőszigetelő rendszert lehet még fel­tenni.

PASSZÍV HÁZAK HŐSZIGETELÉSE

Az igazán energiatudatos háztulajdono­sok ma már passzív házat építenek és jog­gal várják el, hogy a házuk hőszigetelő rendszere is tudja azokat a követelmé­nyeket, amelyeket az előírások a passzív házakra vonatkozóan támasztanak. Nekik ajánljuk a Mapetherm Passzív rendszert, amely maximum 40 cm vastag EPS mag­gal készülő hőszigetelő rendszer.

VANDÁLBIZTOS BEVONAT A HŐSZIGETELÉSBEN

Főleg iskolák, óvodák, de akár magánhá­zak hőszigetelése esetén is követelmény lehet, hogy a hőszigetelő rendszer az átla­gosnál nagyobb ütésállóságot biztosítson. Az épület falán landoló labda vagy akár nehezebb tárgyak sem okozhatnak kárt ezeken a homlokzatokon. Az ilyen esetekre ajánljuk a Mapetherm Vandálbiztos rend­szert, amely nagy rugalmasságú simító­anyaggal és színvakolattal készül, és kivá­lóan ellenáll a dinamikus behatásoknak.

HIDEGBURKOLAT A HOMLOKZATON

Irodaépületek, középületek, de akár magánházak homlokzatait is szeretik manapság a hagyományos színvakolat­tól eltérő megjelenéssel is ellátni. Vagyis valamilyen hidegburkolat alkalmazásával még esztétikusabbá és tartósabbá tehetők a hőszigetelő rendszerek. Persze ez eset­ben a burkolat alatt lévő rendszer módo­sul, vagyis erősebb anyagokat kell alkal­maznunk ahhoz, hogy a nagyobb terhelést (súly, hőhatás stb.) a rendszer biztonság­gal elviselje. Nagylapos burkolás esetén vékony porcelánlappal (maximális mérete 3×500×1500 mm) készült rendszert javas­lunk, ez a Mapetherm Tile System. Ennek felépítéséhez erősebb anyagokat használ­tunk fel. Kisebb lapméretben (maximá­lis mérete 3,5×500×1000 mm) elegendő egy kevésbé erős rendszer, ennek neve Mapetherm Slim Ceramic System. Ha valaki kislapos klinkerburkolatot szeretne látni a hőszigetelt homlokzatán, annak a Mapetherm Klinker System a tökéletes megoldás.

Mapetherm Tile System – Zalasprings, Zalacsány

Akármi is legyen tehát az igény, a Mapei tud rá rendszermegoldást adni, amely rendszerek természetesen bevizs­gált és tanúsított rendszerek. A részle­tekről a Mapei mérnök-tanácsadói adnak felvilágosítást.

Bővebb információ: hoszigeteles.mapei.hu