2022/5.

1948

TARTALOM

A szakma hírei

 • Elhunyt Dr. Petró Bálint
 • Egyedüli magyarként a világversenyen
  LUNGS of the CITY (A város tüdeje) projektjével a Pécsi Tudományegyem hallgatói csapata az egyetlen magyar résztvevő a Wuppertalban megrendezett Solar Decathlon Europe-on. Negyven nemzetközi pályázóval versengve kerültek a legjobb 18 közé.
 • bauma kiállítás
 • Szakmai párbeszéd erősítése szükséges a munkavállalók és munkaadók között
  Egyetlen országban sem lehet jól teljesíteni, ha a munkavállalók és a munkaadók között nincs konstruktív párbeszéd – hangzott el a májusban záródó SuSodCo projekt zárókonferenciáján.

JEGYZET

 • Bálint Péter: A 266-os rejtély

FÓKUSZ

 • Szerethetőbb kamara
  A fiatalokat segítő, a környezetvédelmet szem előtt tartó és ösztönző MMK-t ígért a szervezet új elnöke, Wagner Ernő.

TETŐK FALAK HOMLOKZATOK

 • Kompakt rétegrend magastető esetén
  A FOAMGLAS®-szal hőszigetelt fémlemezfedésű tetők az esztétikán túl a legmagasabb
  elvárásoknak is megfelelnek mind épületfizikai, mind élettartam tekintetében.
 • Régi, korszerűtlen tetőablakok cseréje
  A sérült, részben károsodott régi tetőablakok esetében két lehetőség van: javítani a meglévő tetőablakot vagy új ablakot beépíteni.

FENNTARTHATÓSÁG

 • Középületek energiaigényeinek csökkentési lehetőségei szabályozott árnyékolással
  Szabó Antal projekt üzletfejlesztő, Somfy Kft.: Napjainkban egy épület tervezése vagy felújítása egyre komplexebb feladatnak bizonyul. Nemcsak a klímaváltozás és a CO2-kibocsátás csökkentésének igénye ad új kihívásokat a tervezők és a kivitelezők számára, hanem a megfelelő belső tér kialakítása is. Ezek mellett pedig számottevően bővülnek az elérhető technikai újdonságok is.
 • Hol találkozik a „fenntartható, smart, élhető, elérhető” fogalomsor az építéstechnikában?
  Fecske Károly városüzemeltető, városi energetikus: A címben feltett kérdésre igen nehéz egzakt választ adni. Hiszen rögtön szöget üt a fejünkben, hogy milyen helyszínre, ökoszisztémára vonatkozik a felvetés. Városi környezet, kistelepülés vagy egy majorság? Vegyük sorra a fogalmakat, hiszen az építéstechnika területén mindegyik nagyon erős üzenetet hordoz.

AZ ÉPÍTŐIPAR DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA

 • Kutatás-fejlesztés a zuhanásbiztonság és a VR területén
  Bakai Nándor PhD hallgató, BIM szakértő, Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, BIM Skills Lab kutatócsoport: A technológia rohamos fejlődésével számos új módszertan és eljárás jelenik meg az építőiparban felmerülő különböző problémák megoldására. A BIM Skills Lab kutatócsoport a magasból történő leesés miatt bekövetkezett munkabalesetek megelőzésével kapcsolatban egy merőben új megközelítéssel állt elő, ami ötvözi a virtuális valóság technológiát a zuhanásbiztonsági védőeszközök alkalmazásával.

KIÁLLÍTÁS

 • glasstec 2022 – örömmel várja az iparág az Üveg Nemzetközi Évét
  Az Üveg Nemzetközi Évében, 2022. szeptember 20–23. között várja az üvegipari szakembereket a glasstec kiállítás Düsseldorfban.

KIVITELEZÉS

 • Üveg látványhíd egy budai gimnáziumban
  A neobarokk régi épületet és az új sportcsarnokot összekötő híd üvegszerkezeteit a Rákosy-Glass Kft. tervezte, gyártotta és építette be.

SZIGETELÉS

 • Homlokzati hőszigetelés a Mapei segítségével
  A Mapei Kft.-t legtöbben hidegburkolatos segédanyagairól ismerik, de a homlokzati hőszigetelés problémakörére is teljes körű megoldást kínál minden esetre.
 • Fenntartható energiahatékonyság? Szigeteléssel
  Eljött az idő: elvileg 2022 nyaráig kaptak haladékot a háztulajdonosok az új energetikai
  előírásoknak való megfelelőségre vonatkozóan. Közel nulla energiaigényű épületeket kell
  – és 21. századi építőanyagokkal lehetséges is – építeni.
 • Lakások és családi házak belső zajvédelme – I.
  Dr. habil. Kocsis Lajos okleveles építészmérnök, főiskolai tanár, PTE: Lakásoknál és családi házaknál az épületminőség fontos jellemzői közé tartozik a saját lakótéren belüli zajvédelem is. Négyrészes cikksorozatunk első része ennek igényét vizsgálja, továbbá a jelentősebb belső zajtípusokat, valamint a lakások és családi házak egyes belső szerkezeteire vonatkozó hatályos magyar szabványi hangszigetelési előírásokat.

FELÚJÍTÁS

 • Vakolatfelújítás Baumit rendszerekkel
  A homlokzatok felújításával kapcsolatban legtöbbször az utólagos homlokzati hőszigetelés tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. De mi a helyzet az olyan épületek esetében, ahol az utólagos szigetelésre nincsen mód?

MŰEMLÉKVÉDELEM

 • Megidézett történeti térrendszerek – Felújítják a Károlyi-palotát
  Várhatóan Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára, 2023. január 1-jére fejeződik be a Petőfi Irodalmi Múzeumnak helyet adó fővárosi Károlyi-palota felújítása.

TŰZVÉDELEM

 • Változik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat! – 3. rész
  Lestyán Mária építésztervező szakmérnök, szakújságíró: Folytatjuk sorozatunkat a tűzvédelmi előírások változásáról, ráirányítva a figyelmet azokra
  az elemekre, amelyekre tervezőknek és kivitelezőknek figyelniük kell a megújuló jogszabályi
  környezetben.
 • Változnak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek! Fókuszban a magastetők
  Tévhit, hogy a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (TvMI) kizárólag a tűzvédelmi szakembereknek íródnának! A TvMI-k tartalmazzák mindazon műszaki megoldásokat, ajánlásokat, iránymutatásokat, amelyek az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) követelményeinek kielégítésére alkalmasak. Az OTSZ 2022. június 13-tól hatályos változásával együtt mind a 14 TvMI tartalma is megváltozott, kiegészült.

ANYAGOK

 • Alternatíva építőanyagok és alkatrészek kiváltására
  Az Avius Kft. által gyártott üvegszállal erősített műanyag (GRP) profil egy lehetséges alternatívát kínál számos építőipari alkatrész és alapanyag kiváltására, nem mellékesen – a magyar gyártásnak köszönhetően – globális kockázatok nélkül.
 • A teflon építőipari felhasználása
  Dr. habil. Bozsaky Dávid tanszékvezető egyetemi docens, okl. építészmérnök, Széchenyi István Egyetem Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék: A politetrafluor-etilén (PTFE), köznapi nevén teflon egy mesterséges alapanyagú, hőre lágyuló, félkristályos, fonalas szerkezetű műanyag, amelyet kiváló hő- és kopásállóság és nagyfokú vegyi ellenállóképesség jellemez. Elsősorban edények tapadásgátló bevonataként ismert, de az ipar számos területén, így az építőiparban is felhasználható.